Защо децата трябва да четат художествена литература?

nav rashmi kalsi en2kx 64zvm unsplash

Ползите от художествените произведения са повече, отколкото си мислите.

Художествените романи предлагат четене за наслада, спасение, пренасяне в други светове или дори разтягане на собствения ни свят, но ползите не спират дотук.

Ползите от четенето на художествени книги включват развиване на емпатия, която е изключително важно умение за живот. Въпреки че учениците със затруднения в ученето може да се колебаят дали да изучават художествена литература, като родител е жизненоважно да ги насърчавате да го правят. Един от начините, по които препоръчваме да направите това, е да разговаряте с техни връстници, да разберете какво четат и за какво говорят. Това е чудесен начин да увлечете тийнейджъра си в четенето още повече, като се възползвате от неговите интереси!

Ако детето ви чете с критично разбиране, има толкова много стойност в четенето на голям роман, което прави още по-важно да се справите със забавянето на четенето възможно най-скоро.

Четенето на художествена литература помага за социалното и емоционалното развитие

Ползите от художествените книги включват познавателното, емоционалното и социалното развитие на децата:

   

   • Езиково развитие: Художествените книги запознават децата с богата и разнообразна лексика, структури на изреченията и литературни похвати. Чрез запознаването с разнообразен език децата могат да подобрят уменията си за четене с разбиране и писане.

    

    • Емпатия и разбиране: В художествените истории често се срещат различни герои и сложни ситуации, което позволява на децата да вникнат в различни гледни точки, култури и преживявания. Това може да насърчи съпричастността и състраданието, тъй като децата се научават да разбират и да се отнасят към другите.

     

     • Въображение и творчество: Художествената литература насърчава децата да използват въображението и творчеството си, за да си представят героите, обстановката и събитията, описани в книгата. Тази въображаема игра може да стимулира когнитивното развитие и уменията за решаване на проблеми.

      

      • Критично мислене: Четенето на художествена литература изисква от децата да анализират мотивите на героите, да разбират развитието на сюжета и да тълкуват темите. Този процес насърчава уменията за критично мислене, тъй като децата се научават да оценяват и тълкуват текста.

       

       • Емоционална интелигентност: Художествените истории често разглеждат темите за приятелството, любовта, загубата и устойчивостта, което позволява на децата да се занимават със сложни емоции в безопасна и контролирана среда. Това може да повиши емоционалната интелигентност и да помогне на децата да развият стратегии за справяне с предизвикателствата в реалния живот.

        

        • Културна грамотност: Художествената литература запознава децата с различни култури, традиции и исторически периоди, като им помага да развият културна грамотност и по-широко разбиране за света. Това може да насърчи толерантността, приемането и оценяването на разнообразието.

         

         • Бягство и почивка: Белетристичните книги представляват форма на бягство за децата, като им позволяват да се потопят в един различен свят. Това може да насърчи релаксацията и да намали тревожността.

          

          • Свързване и приобщаване: Съвместното четене на художествена литература може да заздрави връзката между децата и родителите. Споделеното четене създава възможности за смислени разговори, сближаване и изграждане на взаимоотношения.

         Като цяло художествените книги предлагат широк спектър от ползи за децата, като подпомагат интелектуалното, емоционалното и социалното им развитие и същевременно насърчават любовта към четенето за цял живот.

          

         Английски език за деца и ученици​

         Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

          

         Какво да кажем за книгите от поредици?

         Някои поставят под съмнение ползата от това детето да чете няколко книги от един и същ автор със събития в една и съща обстановка.  Въпреки че тези опасения са основателни, четенето на поредици от книги има реални предимства:

           

           • Продължаваща ангажираност: Книгите от поредицата имат повтарящи се герои и продължаващи сюжетни линии, което улеснява децата да се потопят в историята.

            

            • Развитие на героите: Книгите от поредицата често предоставят по-задълбочено развитие на героите в сравнение с повечето детски книги, което помага за изграждането на по-силна връзка с героите и за наблюдаването на тяхното израстване и трансформация с течение на времето.

             

             • Разглеждане на темите: Поредиците често изследват повтарящи се теми и мотиви в няколко части. Това дава възможност на децата да навлязат по-дълбоко в сложни теми като приятелството, смелостта и устойчивостта, като насърчават критичното мислене и съпричастността.

              

              • Насърчаване на навиците за четене: Когато децата открият поредица, която им харесва, те често стават запалени читатели и с нетърпение търсят следващата книга от поредицата. Това може да насърчи любовта към четенето за цял живот и да подтикне децата да изследват широк спектър от литературни жанрове и стилове.

             Като цяло четенето на книги, които са част от поредица от един автор, може да осигури на децата богато и полезно читателско преживяване, като подпомага развитието на тяхната грамотност, въображение и удоволствие от литературата.

              

             Курсове по Английски език

             Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

             Популярни поредици за четене на художествена литература

             Ето някои добре познати поредици за деца:

               1. Поредицата „Дневникът на един дръндьо“ от Джеф Кини – Тази хумористична поредица проследява гимназиста Грег Хефли, който преминава през възходите и паденията на юношеството чрез своите илюстрирани дневникови записи.

               1. Поредицата „Пърси Джаксън и  Боговете на Олимп“ на Рик Риордан – тази фентъзи поредица проследява Пърси Джаксън, полубог, син на Посейдон, който се бори с чудовища и се ориентира в света на гръцката митология.

               1. Поредицата за Хари Потър на Джей Кей Роулинг – Тази любима фентъзи поредица проследява младия магьосник Хари Потър и неговите приятели Хърмаяни Грейнджър и Рон Уизли, които учат в училището за магии и вълшебства Хогуортс и се борят с тъмния магьосник Волдемор.

               1. Поредицата „Хрониките на Нарния“ от К. С. Луис – Тази класическа фентъзи поредица проследява приключенията на деца, които откриват вълшебната страна Нарния и се сблъскват с говорещи животни, митични същества и епични битки между доброто и злото.

                1. Поредицата „Капитан Гащи“ от Дейв Пилки – Тази безпардонна поредица разказва за най-добрите приятели Джордж и Харолд, които създават комикси със своето супергеройско алтер его – капитан Гащи.

               Когато избирате книги, е важно да вземете предвид не само интересите на детето си, но и неговата зрялост. Трябва да вземете предвид и способността за четене, като изберете „точните книги„.  Освен това включването на децата в процеса на избор на книги може да помогне за възпитаване на любов към четенето и да гарантира, че те ще намерят истории, които резонират с тях.

               И накрая, ако детето ви закъснява с четенето, вместо да му натрапвате книги, които са непосилни за него, е препоръчително първо да се справите със закъснението в четенето.  Не искате да застрашите навика за четене за цял живот, като карате детето си да свързва книгите с тревога или нежелан натиск.  
               Източници: https://www.gemmlearning.com/blog/reading/benefits-fiction-books/
               Photo by Nav Rashmi Kalsi on Unsplash

               За нас
               Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
               Абониране
               Виж още

               За нас

               Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

               Услуги

               Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

               Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

               Списък за родители с най-често срещани симптоми

               Детето ви има ли затруднения с ученето?

               Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

               Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

               Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

               Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

               41 когнитивни умения

               Терапия чрез Fast ForWord

               Английски чрез Fast ForWord