Лесни начини за запаметяване на формули по математика

Лесни начини за запаметяване на формули по математика

Един от най-трудните аспекти в изучаването на математиката е запомнянето на многобройните формули по математика. В повечето случаи от учениците се очакват отлични оценки и натискът от това увеличава склонността им към объркване по време на учене.

Въпреки всички предизвикателства, които математиката носи със себе си, има някои трикове, с които по-лесно да се запаметят трудните формули. За тях говорим в редовете по-долу.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Нужно ли е наистина да се помнят всички формули по математика

Това зависи от нивото на изучаваната математика и посоката, в която иска детето да се развива. Важно е доброто разбиране и познаване на основните формули по математика, за да бъде улеснено решаването на задачите.

Има различни полезни формули, които ако ученикът научи, матурата по математика ще бъде по-лесна:

 • Формули за цилиндър;
 • Формули за призма;
 • Формули по тригонометрия;
 • Формули по геометрия.

С напредването в материала, фокусът се измества върху понятията и принципите в математиката, а не само върху запомнянето на формулите. Така че, въпреки че е важно детето да знае основните формули, то запомнянето им не е необходимо за всички нива по математика.

Имат ли право учениците да използват формули по време на изпити

На учениците, явяващи се на национално външно оценяване по математика след 7-ми клас, им се предоставя изпитен материал, включващ и основните формули по математика.

Най-правилният съвет, който можем да ви дадем е да проверявате правилата и условията на изпита предварително. Те биха отговорили и на други въпроси, които имате за теста, като неговия формат, броя задачи, времетраене и т.н.

Как да помогнем на дете, което не може да запомни формулите по математика

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Не всички деца имат силно влечение към точните науки, тъй като някои се ориентират към изкуствата, други към езиците. Ако и вашето е по-добро в останалите предмети, има някои стратегии, които биха помогнали за по-лесното запаметяване на математическите формули:

 • Редовно повтаряне – След като разгледате обстойно формулата, нека детето я запише няколко пъти, повтаряйки я на глас, докато се научи да я казва без да поглежда.
 • Визуални средства – Неслучайно в началните класове се използват карти с илюстрации и диаграми, които да запознаят децата с различните предмети. Това е така, защото паметта е предимно визуална. Насърчавайте детето да рисува картинки, които да представят формулата така, че да е лесна за запомняне.
 • Обстойно обяснение – За да запомни по-лесно формулата, детето трябва да разбира основната концепция, стояща зад нея. От голяма полза би било и помагало с формули по математика, защото в него ще има повече информация за всяка формула. От ваша страна можете да я свържете с реална ситуация, в която може да бъде приложена.

Не забравяйте, че всяко дете напредва с различно темпо. За да намерите най-правилния за него подход, трябва да опитате различни подходи, от които не всички ще са успешни. Стимулирайте детето, като отбелязвате успехите му, за да се чувства мотивирано.

6 трика за по-лесно запаметяване на математически формули при децата

Всяка трудност има своето решение, също както и всяка математическа задача. Когато наближи моментът за национално външно оценяване за 4-ти, 7-ми, 10-ти и 12-ти клас, много ученици изпитват затруднения в запаметяването на формулите по математика за матура.

За щастие има трикове, които са се доказали като успешни с годините.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Увеличете интереса си към предмета

За да бъдете добри в нещо и да го разбирате по-добре, е необходимо да се вълнувате от него и концепциите му. Ако не проявявате никакъв интерес, то научаването на всичко, дори и формулите по математика, биха се оказали непосилна задача.

Отдалечете се от разсейващите фактори

Новите знания и затвърждаването на старите изискват пълна концентрация. Намалете времето, прекарано в интернет, работещия телевизор и силната музика. Факторите, които могат да ви попречат да се концентрирате са много, затова избегнете колкото се може повече от тях.

Можете да си определите време, да кажем 1 час, в който не докосвате телефона си и не се разсейвате с всичко около вас. Това би ви помогнало да постигнете добра концентрация.

Преглеждайте формулите по математика преди лягане и се наспивайте добре

Силата на съня не е за подценяване. Добрият сън е важен за доброто физическо и психическо състояние, а ето и че за запаметяване на нови знания. Преди да си легнете, прегледайте математическите формули, повторете си ги няколко пъти и си легнете. Ще забележите, че тяхното запаметяване е много по-лесно от обикновено.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Това е така, защото по време на фазата на дълбокия сън си спомняме всичко, за което сме мислили през деня, и мозъкът ни започва да го обработва. В тази фаза ние “репетираме” всички нови умения, които сме усвоили и ги затвърждаваме.

За да бъде успешен този трик, трябва да си лягате навреме и да не оставате будни до късно, особено преди изпити.

Не се опитвайте да научите всички формули по математика наведнъж

Не сядайте на веднага на бюрото, в опита си да научите колкото се може повече формули без дори да разбирате смисъла за тях. Това просто ще удължи времето, необходимо за тяхното научаване, и вероятно ще ви обърка и натовари.

Опитайте се да вникнете във всяка една математическа формула и внимателно да научите всяка една по една.

Опитайте различни стратегии за учене

Сигурно сте забелязали, че когато всеки ден виждате едни и същи текст или цифри, ги запомняте. Дори започвате да си ги повтаряте. Напишете малка част от формулите на видно място в стаята си, може върху лист хартия или ако имате дъска. Така всеки ден ще ги виждате и в един момент ще ги запомните.

Ако към всичко това включите и произнасянето им на глас, това ще допринесе за по-лесното запаметяване на различните елементи.

Обръщайте внимание и на здравето си

Въпреки че може да изглеждат като загуба на време, когато сте заети с учене, физическите упражнения всъщност са чудесен начин да осигурите приток на кислород към мозъка си, което може да бъде наистина полезно в период на учене.

Също така, ако сте здрави и във форма, ще намалите вероятността от страничните ефекти на стреса.

Английски език за възрастни​

Онлайн индивидуален курс по английски език за възрастни. Подходящ за начинаещи (A0) до професионалисти (C1 и C2), кандидат студенти и интервюта за работа.

Интелигентният софтуер MATHia

Благодарение на своя алгоритъм, софтуерът MATHia е чудесно допълнение към подготовката за предстоящо външно оценяване. Тя представя математика като забавна игра, помагайки за по-лесното запомняне на математическите формули, както и за усъвършенстването на тяхното прилагане.

Изкуственият интелект в MATHia се адаптира към темпото на научаване, като по този начин прави математиката по-разбираема и по-малко стресираща за учениците от 6-ти до 12-ти клас.

Преди всичко, тези трикове за запаметяване не гарантират моментален успех. Зад всеки от тях има техника и тя варира спрямо съдържанието и начина на адаптация на ученика.

В повечето случаи, учениците се затрудняват със запомнянето на дадена материя, защото не са я разбрали. В такъв случай, учителят е този, който би помогнал най-добре в избистрянето на знанията.

Често задавани въпроси

Формулите се използват за да се опрости процесът до достигане на отговора на задачите. Те се прилагат в алгебрата, геометрията и др., правейки решаването по-бързо.

Макар и да не е задължително, то е препоръчително, за да е по-лесно решаването на задачите. От ключово значение за запомнянето на една формула е да се знае процесът зад нея. Когато сме наясно с нея, е по-лесно да я запомним и придобива повече смисъл.

Да, MATHia е подходящ за ученици от различни възрасти, тъй като се адаптира към техния прогрес. Връщането на навременна обратна връзка и работата с ментора, управляващ софтуера, гарантирано улесняват усвояването на материала по математика.

Това са например:

Формули за съкратено умножение по алгебра:

 • (a + b)² = a² + 2ab + b²
 • (a – b)² = a² – 2ab + b²
 • (a + b)³ = a³ + 3a²b + 3ab² + b³
 • (a – b)³ = a³ – 3a²b + 3ab² – b³
 • (a – b)(a + b) = a² – b²
 • (a + b)(a² – ab + b²) = a³ + b³
 • (a – b)(a² + ab + b²) = a³ – b³

Формула за лице на кръг:

 • S = πr²

Формула за периметър на кръг:

 • P = 2π.R
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord