Забравете за НИСКА КОНЦЕНТРАЦИЯ! 5 Стратегии за МИГНОВЕНО Усвояване на Знание!

viber image 2023 09 28 14 44 18 698

Дженифър ОутънЗа никого не е тайна, че средната продължителност на вниманието на хората намалява с годините. Това важи с особена сила за младите хора, които са бомбардирани с постоянна стимулация от цифрови устройства и социални медии. Те разчитат все повече на социалните медии, за да повишат своето самочувствие, и в резултат на това попадат в пристрастяващ цикъл, който се задоволява от връзката с технологиите.

 

Множеството онлайн съдържание, безкрайната информационна магистрала, по която трябва да се ориентират, желанието за нова информация и страхът от пропускане на такава водят до това, че хората непрекъснато скролват.

 

Постоянният поток от информация, който разглеждаме, предполага, че сме развили предпочитание към по-кратки и бързи съобщения. В противен случай бързо преминаваме към следващата публикация или съобщение. Съсредоточаваме се върху конкретни неща за по-кратки периоди от време и рядко навлизаме в дълбоко състояние на фокус и концентрация. Може да преглеждаме по-широко, но ни липсва каквато и да е дълбочина на концентрацията.

 

Тази тенденция беше предвидена преди много години от нобеловия лауреат по икономика Хърбърт Саймън, когато той каза…

 

„Богатството на информация води до бедност на вниманието.“

 

Хърбърт Саймън 1977

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

В какво се състои причината за скъсеното внимание?

 

Пристрастяването към технологиите, общественият натиск и все по-нарастващият поток от информация са виновни за по-краткото време за концентрация на вниманието на днешните ученици.

 

Постоянната цифрова стимулация е една от основните причини за скъсяването на детското внимание. Всеки път, когато получат известие на телефона си или видят актуализация в социалните медии, вниманието им се отклонява от това, върху което трябва да се концентрират. В резултат на това постоянно разсейване децата трудно запомнят информация и не могат да се съсредоточат върху задачите си.

 

Друга причина за намалената продължителност на вниманието е начинът, по който информацията се представя на учениците в днешно време. С появата на интернет учениците свикнаха да получават информация на малки парченца. Те са свикнали да преглеждат текстовете, вместо да ги четат задълбочено и внимателно. Този навик може да се пренесе и в работата им в училище и да затрудни съсредоточаването върху по-дълги задачи или лекции.

 

Намаляването на вниманието на учениците може да окаже сериозно влияние върху обучението им. Когато учениците постоянно се откъсват от работата си, те трудно запаметяват информацията. Освен това, ако учениците са свикнали да получават информация само на малки парчета, те може да имат проблеми с разбирането на сложни концепции или с критичното мислене.

 

Като разберем причините за намаленото внимание на учениците, можем да работим за преодоляване на последиците от него и да помогнем на учениците да учат по-ефективно.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Как можем да подпомогнем подобряването на концентрацията?

 

 1. Увлекателна информация

 

 • Използвайте разнообразни интерактивни техники, за да поддържате активното участие на учениците в обучението, като например разказване на истории, практически дейности и работа по групи.
 • Насърчаването на активното разглеждане и затвърждаването на материала чрез практически дейности, игри и други творчески методи може да направи ученето по-ангажиращо и да повиши концентрацията.
 • Изборът на съдържание също е важен, за да се предотврати когнитивното претоварване и да се обмислят най-ефективните средства за предаване на информация.

 

 1. Учене на парче

 

 • Микрообучението, което може да включва блогове, игри, тестове, подкастове, симулации и видеоклипове, е формат за електронно обучение, който е по-ефективен и удобен и дава възможност на учениците да контролират времето и начина си на учене.
 • При обучението в училище трябва да се избягва задълбочаването и разглеждането на твърде много теми на едно заседание. Яснотата, точността и честото проверяване на разбирането помагат за подобряване на фокуса и концентрацията.

 

 1. Идентифициране на факторите, които пораждат затруднения

 

 • Помогнете на учениците да идентифицират личните си разсейващи фактори и спусъци. Някои ученици може да се разсейват по-лесно от други, затова е важно да им помогнете да идентифицират своите задействащи фактори и да изработят стратегии за справяне с тях.
 • Разбирането на това как работи мозъкът и как технологиите влияят на мозъка са важни познания.

 

 1. Стратегии за повишаване на вниманието

 

 • Учениците могат да използват различни техники за съсредоточаване на вниманието си, като например съсредоточаване върху една задача в даден момент и разделяне на задачите на по-малки цели.
 • Помагане на учениците да се научат как да управляват нивата си на стрес, тъй като високите нива на стрес също могат да доведат до трудности с вниманието. Медитацията, дихателните упражнения и воденето на дневник са чудесни начини за намаляване на стреса.
 • Проучванията показват, че слушането на определени видове музика може да помогне за подобряване на фокуса и концентрацията. Видът на музиката е от решаващо значение.

 

 1. Мозъчни почивки

 

 • Ако учениците показват признаци на безпокойство или умора, мозъчните паузи, при които учениците учат 30 минути и след това правят почивка, означават по-ефективно учене за по-дълго време.
 • Раздвижването или заниманията с мозъчни задачи помагат за повторното ангажиране на съзнанието им. Ако се уверите, че учениците имат достатъчно време за почивка от екраните, за упражнения и други активни занимания, това може да им помогне да се съсредоточат.
 • Физическата активност може да помогне за подобряване на фокуса и концентрацията, така че насърчавайте учениците да правят почивки през деня и обяснете значението на „проветряването“ на мозъка.
 • Всеки ден отделяйте по няколко минути, за да правите нещо, което не е свързано с работата или училището, като например четене за удоволствие, прекарване на време сред природата или слушане на музика. Това ще помогне за освежаване и подмладяване на мозъка.

 

Младите хора често не осъзнават негативните начини, по които технологиите могат да повлияят на способността им да се съсредоточават. Ако им помогнем да разберат това, те ще могат да разработят стратегии за подобряване на концентрацията и за подобряване на обучението като цяло.

За да подобрите концентрацията си, да придобиете още 41 когнитивни умения и да научите английски – пробвайте Fast ForWord

Източник: https://santamaria.wa.edu.au/decreasing-attention-spans-jennifer-oaten/

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord