Писането е ключово за учебния процес – кои са начините детето да подобри това умение?

girl writing skill

Децата често изпитват съпротива към писането, но тази дейност е в основата на учебния процес и спомага за развиването на важни умения. Много от децата не вярват, че могат да подобрят писането си, и мислят, че това е нещо, което „просто не им се удава“. Самото притеснение, че няма да се справят със задачите свързани с писане, пречи на концентрацията, креативността и логическото им мислене. Понякога се случва да блокират и да не могат да измислят нищо по темата, която им е поставена като задача.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Как можете да помогнете на детето си да преодолее притесненията и съпротивата, свързана с писането?

 • Окуражавайте детето си да пише повече. Училищната програма е заложила определени часове, които да са посветени на писане, но всяко дете е уникално и има нужда от различно време за развиване на това умение.
 • Стимулирайте детето си да създава разнообразни кратки текстове, свързани с въпроси, които го вълнуват и са близки до интересите и ежедневието му.
 • Не превръщайте писането или четенето в повод за конфликт между вас и детето и направете така, че да избегнете създаване на усещане за провал и унижение за детето от ваша реакция към негов текст, в който има грешки или не е написан така, както сте очаквали.
 • Отбелязвайте хубавите неща в текста и изразявайте вяра, че детето ще става все по-добро в писането. Нека детето ви да усети, че вярвате в него.
 • Направете писането приятна дейност като забавен и споделен ритуал. Седнете заедно с детето и пишете писма до други членове на семейството, които можете да скриете на интересни места в дома. Друг вариант е цялото семейство да изберете въпрос, по който да пишете, и заедно да седнете на масата и да напишете вашето мнение или предложение и после да обсъдите написаното от всеки един член на семейството.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.
 • Играйте игри, в които е нужно да се записват различни неща. Напишете думи на листчета хартия и ги сложете в купичка. Нека всеки от семейството си изтегли 2-3 думи и да измисли история или дори едно изречение, което да включва тези думи.
 • Погрижете се за създаване на удобна и творческа среда у дома. Избере стол и бюро за детето ви, които да са подходящи и комфортни за писане.
 • Насърчавайте ученика да пише както на лаптоп, така и на хартия, за да свикне и по двата начина.
 • Помогнете му да избере музика за фон на писането, която го вдъхновява и подобрява концентрацията му.
  Вземете му малка гумена топка, която е предназначена за сваляне на стреса. Детето може да я стиска в дланта си, докато размишлява по въпросите за писане. По този начин ще релаксира и ще подобри концентрацията си.
 • Кажете му да поздрави себе си с „Браво!“ за всяка завършена задача за писане.

Помогнете на детето да развие умението си за четене и екзекутивните мозъчни функции

Ако детето ви има затруднения с четенето, това най-вероятно ще бъде пречка и пред развиването на умението за писане. Много често проблемите с четенето и концентрацията се дължат на недобре развити екзекутивни функции. Можете да помогнете на ученика да подобри тези мозъчни функции, като използвате софтуерни програми създадени от специалисти в областта на невронауката.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Такава е програмата Fast ForWord. Тя е създадена от невроучени на базата на откритията за невропластичността с цел стимулиране на мозъка на деца и възрастни да изгражда нови невронни връзки в областите, отговорни за четенето, слуховата обработка, писането, логическото мислене, усвояването на чужд език, работната памет и логическото мислене.

Програмата е създадена под формата на игра и по забавен начин с помощта на ефективни упражнения тренира мозъка на децата, за да бъдат подобрени екзекутивните функции. Fast ForWord се използва в училищна и домашна обстановка и в рамките на няколко месеца редовно използване се постига значителен напредък в изброените умения.

Можете да прочетете повече по темата в първата част на статията.

Източник: Gemm Learning

 • Умения за четене

 • Умения за писане

 • Когнитивни умения

 • Екзекутивни функции

 • Fast ForWord

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord