Възможно ли е дислексията да бъде излекувана?

ana municio pbznth58glq unsplash

Дислексията е нарушение на способността за четене, писане и произнасяне. Но възможно ли е дислексията да бъде излекувана? Съществуват различни възможности за лечение, които помагат на хората да се справят със симптомите и да подобрят уменията си за четене. 

В тази статия ще разгледаме някои често срещани погрешни схващания за лечението на дислексията и ще предоставим истината за това какво може и какво не може да се направи, за да се помогне на хората с дислексия.

 

Разбиране на дислексията

 

Дислексията е неврологично състояние, което засяга начина, по който мозъкът обработва езика. Тя не е резултат от лошо зрение или липса на интелигентност. Дислексията може да се прояви по различни начини, но обичайните симптоми включват затруднения при четене, произнасяне и писане.

 

Симптоми на дислексия в предучилищна възраст и детска градина

 

Ако детето с дислексия има задача за четене, то вероятно ще се бори с думи, които не следват обичайните правила за буквите и звуците. Възможно е да се затруднят да следят темата на текста, защото им е трудно да проследяват текста на страницата. Вероятно ще се разочароват от това колко много усилия трябва да положат за четене в сравнение с другите деца. Ако текстът съдържа изречения с по-сложни структури, те най-вероятно ще се затруднят да разберат смисъла на изреченията. Всички тези проблеми означават, че детето с дислексия трудно ще разбира смисъла на текста и ще отговаря на въпроси, свързани с него.

Дислексията е предизвикателство и за възрастните. Например, ако работата на възрастен с дислексия изисква от него да прочете дълъг доклад или технически документ, той може да не разбере съдържанието или да изтълкува погрешно значението му. Това може да доведе до грешки в работата им или да ги накара да изостанат от графика. Освен това хората с дислексия често се затрудняват със задачи, които включват организиране или приоритизиране на информация, което се отразява на ефективността им в работата.

Смята се, че от 10 до 20 % от хората имат дислексия в някаква степен, като тя може да бъде диагностицирана на всяка възраст.

 

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

 

Може ли да се излекува дислексията?

 

Въпреки че някои смятат, че дислексията не се лекува. Дислексията е състояние, което продължава цял живот и засяга начина, по който мозъкът обработва езика. Независимо от това, с подходящата подкрепа, интервенции и лечение хората с дислексия могат да се научат да се справят със затрудненията си в четенето и да постигнат успех в училище и извън него.

Една от причините някои да смятат, че дислексията може да бъде излекувана, е, че погрешно вярват, че дислексията е медицинско състояние. Дислексията обаче не е резултат от лошо зрение, нито се дължи на интелектуално увреждане. Дислексията е вид затруднение в ученето.

 

Можете ли да се справите с дислексията?

 

Няма гаранция, че човек ще „израсне“ от дислексията.

Изследванията обаче показват, че ранната намеса може да бъде от голяма полза за децата с дислексия. Освен това специфични улеснения, като например удължаване на времето за изпити, използване на онлайн учители по четене или помощни технологии, също могат да помогнат за изравняване на шансовете на децата с дислексия.

 

Ефективни възможности за подпомагане на дислексия

 

Въпреки че дислексията не се лекува, съществуват ефективни възможности за третиране, които помагат на хората да се справят със симптомите си и да постигнат успех в училище и извън него. Тези варианти могат да включват специализирани програми за четене, индивидуални уроци, програми за четене, основани на фонетиката, и улеснения, като например допълнително време за тестове или дори аудиокниги.

Наистина е важно хората с дислексия да работят с квалифициран специалист, например специалист по четене или образователен терапевт, за да разработят индивидуален план за действие, който да отговаря на техните нужди. С правилната подкрепа и интервенции хората с дислексия могат да се развиват добре и да достигнат пълния си потенциал.

 

Значението на ранната интервенция

 

Ранната намеса е от решаващо значение за хората с дислексия. Колкото по-рано се установи и лекува дислексията, толкова по-добър е резултатът за лицето. Изследванията показват, че ранната интервенция може значително да подобри уменията за четене и да намали отрицателното въздействие на дислексията върху академичното и социалното функциониране. Важно е родителите, учителите и здравните специалисти да са наясно с признаците на дислексия и да потърсят лечение възможно най-скоро. С ранна намеса и подходяща подкрепа хората с дислексия могат да преодолеят предизвикателствата и да постигнат успех.

 

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

 

Подкрепа на лица с дислексия

 

Вече знаем дали хората с дислексия могат да бъдат излекувани – няма налично лекарство, но има много възможности за справяне. Хората с дислексия не са обречени на неуспех. Всъщност много изключително успешни хора имат дислексия, като Стивън Спилбърг и Ричард Брансън.

Уменията за четене – както и всяка друга придобита способност – могат да бъдат подобрени. За да се научим да четем и да четем по-добре, се нуждаем от силни умения за запаметяване, внимание, обработка и последователност. Има различни начини за постигане на това, така че се обърнете към нас в Европейски център по невронауки, за да разберете как можем да ви помогнем с нашите курсове, използващи иновативните методи на Fast ForWord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източници: https://soniclearning.com.au/can-dyslexia-be-cured/

Photo by Ana Municio on Unsplash

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord