Упражнения по английски език за начинаещи

Упражнения по английски език за начинаещи

Научаването на английски, или който и да е нов език, всъщност означава да се превърнете отново в бебе . Това включва научаването на нови звукове (може би дори изцяло нова азбука), на нови думи за неща, които сте познавали през целия си живот, и да се научите да броите отново.

Какво е нивото на английския за начинаещи?

За да направи изучаването на езици по-систематично, Съветът на Европа създава Обща европейска езикова рамка. Наричана накратко CEFR (ОЕЕР), тази рамка е полезен начин да разберете езиковото си ниво като начинаещ англоговорящ. Общо има шест нива на CEFR.

Ако учите английски като начинаещ, ще се съсредоточите върху CEFR нивата A1 и A2.

Как да научите английски на начално ниво?

Пътят, по който ще поемете, за да научите английски като начинаещ, ще зависи от много фактори. Вашата мотивация, цели и ресурси ще ви помогнат да разберете какво и как да учите. Ако сте намерили учител по английски, когото харесвате, това е фантастично!

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Добър курс по английски с квалифициран инструктор ще ви даде основни умения и насоки. Но – и това е голямо „но“ – учителят ви не може винаги да е там и не може да ви принуди да учите. Той (да се надяваме) не седи в къщата ви и не ви напомня постоянно да правите упражнения и да преговаряте.

За да увеличите шансовете си за свободно овладяване на езика, трябва да надграждате въз основа на уменията, които вашият учител ви предоставя, като превърнете английския в част от ежедневието си.

Разберете мотивацията си

Първо, запитайте се защо искате да научите английски. За пътуване ли се приготвяте? За работа? По семейни или лични причини? Това е важен въпрос. Как ще научите английски като начинаещ ще зависи от това дали се опитвате да научите английски, за да си намерите по-добра работа, да се придвижвате като турист или да говорите със семейството и приятелите си.

Поставете си цели

Поставете си цели за учене. Бъдете възможно най-конкретни.

Вашите цели ще зависят от няколко фактора:

 • Какво искате да научите?
 • Колко време имате за учене?
 • Кога искате да постигнете целта си?
 • Как можете да тествате наученото?

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Да приемем, че пътувате в чужбина след шест месеца. Решавате, че искате да научите разговорен английски. Искате да говорите лесно с всеки, когото срещнете по време на пътуването.

И така, знаете вашата времева рамка и какво искате да научите: имате шест месеца, за да научите основен разговор на американски английски. Тъй като работите на пълен работен ден, имате само един час на ден за учене. Можете да проверите нивото си, като говорите английски по телефона с приятел, който също владее отлично родния ви език.

Намерете подходящи ресурси

Намерете ресурси, които съвпадат с живота и ежедневието ви. Помислете за учебните си цели и колко време можете да отделите за учене всеки ден. Например, ако сте по-фокусирани върху изучаването на разговорен английски, може да не се фокусирате върху писмения английски.

Или, ако нямате много време за учене, можете да потърсите кратки упражнения, които да правите за няколко минути. По този начин можете да работите върху английския си винаги, когато имате малко свободно време.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Започнете с поздрави и най-основните речникови думи – такива, които бихте видели в речниците с картинки за деца. Започнете с по-лесни думи и ги опознайте добре, за да придобиете увереност.

Когато овладеете основната лексика, обърнете се към ресурси от реалния свят. Те ще ви помогнат да се научите да говорите повече като носител на английски език. Ресурсите от реалния свят могат да включват книги, списания, телевизионни предавания и филми.

Създайте своя план за учене

Използвайте целите си за учене и ресурсите, за да създадете учебен план. Този план ще бъде вашето ръководство, докато изучавате английски за начинаещи. Вашият учебен план трябва да включва график, който да ви уведомява какво ще изучавате всяка седмица.

Също така ще ви казва колко време да учите всеки ден. Като решите предварително какво трябва да изучавате, ще бъде по-малко вероятно да пропуснете важен материал.

Как да подобрите началното си ниво на английски?

И така, вече имате вашите учебни цели и учебен план. Започнали сте да овладявате основите на английския език за начинаещи. Как да се научите да избягвате често срещаните грешки на английски? Как да преминете от изучаване на основите към говорене като носител на езика?

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Слушайте и гледайте

Слушайте английска музика, радиопредавания и подкасти, за да си помогнете да научите. Радиостанциите по света пускат англоезична музика. Когато чуете английски песни по радиото, ослушвайте се за думите, които сте учили вече и записвайте и превеждайте непознатите.

Подобрете обучението си, като гледате телевизия, филми и видеоклипове на английски език. Ако имате абонамент за стрийминг платформи като Netflix, вероятно имате достъп до много филми и телевизионни предавания на английски език. YouTube може да бъде чудесно място за намиране на видеоклипове на английски език по теми, които ви интересуват.

Имитирайте

Идва и момент, в който е важно не само да слушате англоезична музика и да гледате предавания на английски: имитирайте това, което чувате. Слушайте думите и как се произнасят от носителите на езика.

Опитайте се тонът на гласа ви да звучи като техния. Разбира се, английският език е роден на много хора по целия свят. Ако наистина искате да звучите повече като човек от определена страна, опитайте се да вземете по-голямата част от вашето англоезично аудио и видео от тази страна.

Английски език за възрастни​

Онлайн индивидуален курс по английски език за възрастни. Подходящ за начинаещи (A0) до професионалисти (C1 и C2), кандидат студенти и интервюта за работа.

Разменяйте думи

Научете практични фрази и думи, които вървят с тях. Практикувайте размяната на думи в определени фрази. Например, когато се научите да казвате „Добро утро“ (Good morning), можете да опитате други поздрави, като „Добър ден“ (Good afternoon), „Добър вечер“ (Good evening) или „Лека нощ“ (Good night).

В диалог за отиване на ресторант може да чуете: „Бихте ли ми донесли чаша вода?“ (May I have a glass of water?) Опитайте се да смените с други напитки. Например, пробвайте „Може ли чаша вино?“ (May I have a glass of wine?) или „Може ли чаша чай?“ (May I have a cup of tea?).

Научете определени модели

По-лесно е да запомните модели, отколкото сложни правила.

Например, може да видите модели като този за повечето английски глаголи:

 • I/you/we/they see—but he/she/it sees. (Аз/ти/ние/те виждат—но той/тя/то вижда).
 • I/you/we/they walk—but he/she/it walks. (Аз/ти/ние/те вървим—но той/тя/то върви).
 • I/you/we/they make—but he/she/it makes. (Аз/ти/ние/те правим—но той/тя/то прави).

За сегашно просто време на повечето английски глаголи моделът е да добавите -s за трето лице единствено число (той/тя/то). Спреженията за аз/ти/ние/те са идентични помежду си.

Така че, вместо да запомните седем различни спрежения за седем различни лица, трябва да запомните само две спрежения. Потърсете други модели в английския. Забелязването и използването на модели ще направи английския език по-лесен за изучаване и говорене.

Тест за оценка на езиковите умения по английски език

Онлайн тест за владеенето на английски език по граматика, четене и слушане. Измерване на фонологичното осъзнаване, слушане и четене с разбиране.

Започнете да четете кратки текстове

Започнете да четете на английски от по-простите неща, като комикси или детски книги. Когато английският ви е все още на ниво начинаещ, дългите новинарски статии или романи от 300 страници ще бъдат твърде трудни за разбиране.

Може да се разочаровате и да поискате да се откажете. Когато започнете с нещо малко, с лесни текстове, ще разбирате повече и ще придобиете увереност – и ще искате да научите повече.

Думите са навсякъде около вас – четете каквото намерите! Отделете време, за да изучавате внимателно всеки текст, който четете. Когато повече думи ви станат познати, ще можете да четете по-дълги и по-трудни текстове.

Програмата Reading Assistant може да ви помогне точно с това. Важно е да използвате приложения за четене, където четивата са категоризирани по ниво, така че лесно да можете да намерите подходящо четиво.

Ще се почувствате страхотно, когато завършите първата си книга на английски! В Reading Assistant селекциите са разпределени точно по ниво и трудност. Всяка книжка съответства на определен ATOS или клас в американското училище, т.е като начинаещ бихте започнали с книжки за първи клас.

Повече за системата за четене и някои от началните книги там можете да научите в статията ни за Детски книги на английски език.

Бизнес английски - корпоративно обучение и оценки

Програми за обучение и оценки по бизнес английски. Оценка на езиковите умения по английски. Подпомагане политиката за задържане на персонала.

Говорете често

Говорете на английски език колкото можете по-често, . Намерете партньор за езиков обмен или виртуален учител. Уговорете си час за кратък разговор на английски с носител на езика поне веднъж седмично.

Някога опитвали ли сте да говорите със себе си? Може да не доведе до най-интересните разговори, но е сигурен начин да подобрите произношението (и увереността си). Записвайте се как говорите.

Записването на гласа ви ще ви позволи да чуете как звучите, когато говорите на глас (в сравнение с това как звучите в главата си). След това можете да коригирате и да опитате отново. Хубавото е, че в Reading Assistant можете да правите всичко това наведнъж.

Предизвикайте себе си

Дори и да започнете от малкото, предизвикайте се да използвате английски навсякъде, където можете. Четете сайтове на английски език. Присъединете се към група, която използва английски в социалните медии.

Отидете в ресторант, където се говори английски и поръчайте храната си на английски. Водете си дневник на английски език. Практикувайте езика последователно, по различни начини.

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Английски фрази и думи за начинаещи

Когато за първи път започнете да учите английски, има определени основни думи, които трябва да усвоите. Тези думи ще се използват често. Ако ги научите добре, ще напреднете по-бързо до средно ниво на английски.

Следва списък с важни думи и фрази, които да научите на английски.

Основни думи и английски “за оцеляване”.

Най-основните английски думи, които първо трябва да научите, могат да бъдат разделени на няколко основни теми.

Поздрави и представяне

Hello. My name is… I am from… How are you?

Ще трябва също да се научите как да се обръщате към семейството и приятелите си, както и към хората, с които работите. След като усвоите как да се обръщате към хората, научете как да се представяте на английски в официални и неофициални ситуации.

Good morning, Mr/Mrs…. It is very nice to finally meet you.

След като сте опознали малко хората около вас, можете да проведете основни разговори с тях. Използвайте обичайни фрази и овладейте умения за „общи приказки” на английски. Най-често такива теми са времето, спорт, новини и забавления. Ако си приготвите по една фраза или въпрос към всяка тема, бихте могли да ги използвате във всякакви ситуации.

 • How was your day?
 • It is so cold today, isn’t it?
 • Did you see the news last night?

Често срещани думи на английски

Когато се срещате с хора и разговаряте с тях, ще ви трябват най-често срещаните английски думи. За да има постоянство в изреченията ви, е добре да научите как се използват определителен и неопределителен член – the, a, an; съюзи като and, or, but; предлози – of, for, in, on, at, from, by; местоимения – I, you, he/she/it, we, they.

За да поддържате разговора си оживен, научете и често използвани английски глаголи като to be, to do, to have, to go, to make, to know, to see, to think, to want …

Основни въпросителни думи

Важно е да се научите да задавате въпроси на английски поради две причини: първо, необходимо ви е да задавате въпроси, за да получите информация. Независимо дали питате за упътвания, място за престой или повече информация за работа, въпросите ви помагат да разберете какво трябва да знаете.

Второ, задаването на въпроси на английски ще подобри вашите умения за водене на разговор. Повечето хора обичат да говорят за себе си. Ако знаете как да им задавате въпроси, ще можете да намерите повече общи неща на по-дълбоко ниво.

Много въпроси на английски започват с „петте W“:

 • Who? (Кого/кой?)
 • Where? (Къде?)
 • When? (Кога?)
 • What? (Какво?)
 • Why? (Защо?)

Тези „wh-“ въпроси са от съществено значение, когато учите английски като начинаещ.

Числа, числителни и разпознаване на времето

Да знаете как да броите на английски и как да четете числата (особено големите!) ще ви бъде от полза всеки ден – особено за адреси, телефонни номера и при пазаруване. Ще ви трябват също и за да научите как да казвате часа на английски.

След като усвоите числата, често срещаните думи, въпросителните думи и всички тези други основи на английския език, можете да предприемете следващите си стъпки, за да надградите това, което сте научили.

Като например:

 • Учтиви форми на обръщение;
 • Думи за времето;
 • Дни от седмицата, месеци и сезони;
 • Цветове и форми;
 • Думи, свързани с домакинството.

Добра идея за по-лесно запомняне на думи е поставянето на лепящи бележки върху предмети в дома ви. Това ще помогне на думите да се запечатат в съзнанието ви. Виждайки думите около себе си през цялото време, ще сигнализирате на мозъка си да мисли на английски.

Използвайте речник, за да следите основните думи и „английския за оцеляване“, които сте научили. В речника си можете да се упражнявате да изписвате новите думи и фрази. Опитвайте се да съставите оригинални изречения с тях.

Полезно би било и да напишете кратък диалог, който да рецитирате на глас. Много учащи се опитват да запомнят колкото е възможно повече речник – включително думи, които вероятно никога няма да използват. Много по-полезно е да научите лексиката в контекст (в реални ситуации), както това се прави в програмата Fast ForWord.

Практикувайте новите си думи и фрази в разговори с англоговорящи. Колкото повече се упражнявате да казвате тези основни думи, толкова повече те ще станат част от ежедневната ви реч. Дори няма да се налага да мислите за тях след известно време. Ще ги използвате автоматично, когато отговарят на ситуацията.

Английска граматика за начинаещи

Ако думите от английския речник са тухлите, които изграждат вашата англоезична „къща“ на знанието, английската граматика е рамката, която дава структурата на къщата. Граматиката може да не е любимото ви нещо за изучаване.

Но със солидно разбиране на тези основни елементи от английската граматика ще откриете, че е много по-лесно да говорите, четете, пишете и разбирате английски:

 • Английската азбука, английските гласни и съгласни звуци;
 • Глаголът „съм“ (to be);
 • Части на речта (съществителни, прилагателни, местоимения, глаголи, наречия и др.);
 • Английските членове за определнителност и неопределителност: the, a, an (определени, неопределени, притежателни);
 • Структура на изреченията и някои основни лесни английски изречения.

След като овладеете тези основи на английската граматика, следващите ви стъпки ще бъдат да изучавате теми като предлози, глаголни времена, герундий и модални глаголи. С тази солидна основа от знания по английска граматика лесно ще овладеете прости английски изречения и ще започнете да разбирате и използвате по-сложни фрази.

Удобно средство за научаване на английска лексика и граматика е специализирания софтуер Fast ForWord. Чрез него, под формата на игра може да получите солидна основа от знания, които да прилагате в разговорите и кореспонденцията си.

Умения по английски език за начинаещи

След като отделите време, за да научите основни думи и фрази – и разберете как работят заедно с граматиката – ще сте готови да практикувате уменията си на английски. Какви са вашите умения по английски?

Те се вписват в четири основни категории:

 • Слушане;
 • Говорене;
 • Четене;
 • Писане.

Ще разберете, че се учите, когато можете да правите всичко това с разбиране.

Слушането и говоренето вървят заедно. Същото важи и за четенето и писането.

Слушането на английска реч и на носители на английски език ще ви научи как да говорите свободно. Четенето на всякакви текстове на английски ще ви научи как да пишете правилно. Запомнете: Преди да говорите, трябва да слушате. Преди да можете да пишете, трябва да четете.

Слушане и говорене

Намерете ресурси, които използват много основен английски, изговарян бавно и ясно. Започнете с разговори на английски за начинаещи и кратки диалози по прости теми като поздрави. Обърнете внимание на думите и фразите, използвани за поздравяване, задаване на въпроси и за довиждане.

Първо слушайте, след това повторете.

Дори и да не повторите перфектно в началото, опитайте се да звучите като говорещите в диалозите. Обърнете внимание кои думи ви създават проблеми и използвайте стратегии, за да научите правилното произношение на английски. Не ограничавайте слушането на английски само до диалози. Английските медии са изобилни – и колкото по-разнообразно съдържание слушате, толкова повече ще научите.

Отделете време да научите малко жаргон и английски идиоми. Голяма част от това, което чувате в телевизионни предавания, песни и разговори, няма да бъде „английски по учебник“.

След като сте прекарали известно време в слушане, започнете да практикувате обикновен разговор с говорител на английския език или преподавател. Помолете ги за обратна връзка относно вашия акцент.

Задавайте си въпроси един на друг, за да сте сигурни, че разбирате какво чувате. Говорете за англоезични програми, които сте гледали, или за музика на английски, която харесвате.

Четене и писане

Започнете с четене на кратки, лесни текстове на английски. Искате да разберете повечето от това, което четете, дори когато научавате нови думи? Правете упражнения за четене на английски за начинаещи и упражнения, които тестват вашето разбиране, като например отговаряне на въпроси с множество възможности за избор относно това, което четете.

Една от стъпките в програмата Reading Assistant е тестване дали ученика е разбрал прочетеното.

След като сте чели на английски известно време, ще се почувствате по-уверени в писането. Ще имате по-добра представа как писмено да се изразявате на английски.

Научете някои съвети за писане на английски и ги практикувайте, като пишете кратки изречения и текстове. Пишете за всичко, което ви интересува. Можете да пишете за ежедневието си, за книгите, които четете, или за телевизионните предавания, които гледате.

Опитайте се да намерите някой, който да чете вашите текстове – някой, който знае добре английски и може да ви даде съвети как да подобрите писането си.

Последователността е ключът към подобряване на вашите умения по английски

Практикувайте по малко всеки ден. Практикувайте слушане и говорене, четене и писане. Прегледайте какво сте научили и планирайте какво искате да научите по-нататък. Скоро ще бъдете майстор по английски за начинаещи. Ще преминете към средно ниво на английски език… с планове да станете напреднал англоговорящ! Good luck!

Източници:

Автор: Марина Георгиева – филолог и практикуващ преподавател по английски език.

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord