Детето чете, но не разбира прочетеното – възможните причини за това и какви са решенията за усвояване на четене с разбиране?

Детето чете, но не разбира прочетеното – възможните причини за това и какви са решенията за усвояване на четене с разбиране?

Родители често споделят, че детето им чете механично и не разбира текста, докато чете. Ако му бъдат зададени въпроси по текста, се оказва, че то не си спомня информацията. Четенето без разбиране четене ли е наистина?

Какво означава да прочетеш нещо?

Когато прочетете статия в Интернет или списание, вие можете да разкажете на друг човек какво сте научили от статията. Ако „четете“, но не разбирате какво четете, няма да можете да дискутирате информацията от текста, да я анализирате или да откривате логически причинно-следствени връзки. В класната стая често се случва децата да прочетат на глас параграф от текст и след това да нямат идея какво са прочели.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Обучителите смятат следните три умения за основни в процеса на четене: декодиране, гладкост на четенето и разбиране на прочетеното. Декодирането се отнася до изговарянето на думите след като писмените символи са били разпознати и свързани със съответните им звукове. Но какво е необходимо, за да може човек да разбере смисъла на декодираните и прочетени на глас думи?

За да се развият уменията за четене, едни други когнитивни процеси е важно да са добре функциониращи. Управлението на вниманието и способността за фокусиране са едни от тези значими когнитивни функции. Обработването на информацията е друг основен ментален процес и е необходимо той да се случва с добра скорост. В първите 2-3 години в училище децата се учат да четат, но след 4-ти клас те четат, за да учат. Ако скоростта на обработка на информацията не е на необходимото ниво, учениците ще четат, но няма да разбират добре текста още по време на четенето.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Когнитивните умения необходими за четене с разбиране

Четенето с разбиране изисква добре развити когнитивни умения. Ето кои са най-важните за четене с разбиране:

 • Работна памет;
 • Визуализиране;
 • Добро вербално себеизразяване;
 • Абстрактно мислене;
 • Гъвкавост на мисленето.

Всички тези умения могат да бъдат тренирани с помощта на иновативни програми създадени от учени на базата на откритията за невропластичността. Такава софтуерна програма е Fast ForWord. Тя е разработена под формата на игра със забавни герои, за да ангажира още по-добре вниманието на децата.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Упражненията, които съдържа са създадени с цел стимулиране на мозъка да изгражда нови невронни връзки и мрежи в областите отговарящи за работната памет, фокуса на внимание, гъвкавото и логическо мислене, езиковите умения, слуховата обработка на информацията и усвояването на нов език.

Всички тези умения са необходими за добро справяне в учебния процес в училище, усвояване на четене с разбиране, научаване на английски език и т.н. Един от важните резултати е и повишаването на увереността на детето в способността му да се справя с предизвикателствата в училище и да се подобрява.

Можете да прочетете повече по темата във втората част на статията:

Източник: My Brain Ware

Най-важните моменти
 • Дете чете механично и не разбира текста;

 • Детето чете, но не разбира прочетеното;

 • Какво означава да прочетеш нещо?

 • Възможни причини за неразбиране на прочетеното;

 • Решения за усвояване на четене с разбиране;

 • Когнитивните умения необходими за четене с разбиране.

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord