Детето е с дислексия – как да му обясните за проблема и възможните решения?

Детето е с дислексия – как да му обясните за проблема и възможните решения?

Родителите на ученик, който е бил диагностициран с дислексия е важно да изберат правилен подход при казването на истината на детето си.

На първо място, родителите е нужно да имат емпатия към детето и да се опитат да разберат през какво минава то всеки ден. Могат да потърсят в Google видеа като това по-долу, които показват какво детето им вижда, когато се опитва да чете.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

В основата на проблема стои това, че учениците с дислексия не обработват думите правилно и по тази причина тяхната памет за думи (използвана за свързване на думите в текст) не функционира както трябва. Когато детето гледа текст, някои от думите ще успее да съхрани в паметта за думи, но ще има и много думи, които то няма да разпознава. Това превръща страницата в пъзел вместо в редове от текст, които се четат в правилната последователност.

Кажете истината на детето

Първата стъпка на родителите би трябвало да бъде да се информират достатъчно добре за дислексията и възможните решения и ефективни интервенции, за да могат да кажат на детето актуална, а не остаряла информация за проблема.

Важно е родителите да не омаловажават затрудненията на сина или дъщеря им, докато се опитват да бъдат позитивни. Вярата в намирането на подходящото решение е от съществено значение, но е нужно да се признават усилията и трудностите, през които преминава детето, за да се почувства то разбрано от семейството си.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Когато става въпрос за обясняване на детето защо има тези затруднения и какво се случва, ето идеи как да му отговорите на тези два въпроса:

  • „Защо имаш тези трудности с четенето? Четенето е сложен процес, който изисква много на брой умения, за да се случва. Много деца бързо научават тези умения, а при други деца едно или две от уменията отнемат повече време, за да бъдат усвоени. Представям си колко трудно е четенето за теб, когато толкова много думи изглеждат странно на страницата. В повечето случаи умението, което не е достатъчно развито, е това да чуваш всеки звук вътре в думата. Нарича се фонемна осъзнатост.“
  • „Как ще подобриш четенето? Както в спорта, спортистите тренират дадено движение отново и отново, докато то стане автоматично, така е при другите умения. Нужно е практикуване. Мозъкът ти се тренира и подобрява дадено умение с подходящите тренировки.“

Бъдете емпатични към детето си и му разкажете за начините, по които ще може да тренира мозъка си. Един от ефективните научно базирани начини за стимулиране на мозъка да създава необходимите невронни връзки свързани с уменията за четене е използването на програмата Fast ForWord.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Софтуерната система Fast ForWord

Програмата Fast ForWord е разработена от невробиолози, за да се подпомогат учениците да подобрят езиковите умения, четенето, слуховата обработка, работната памет, концентрацията и усвояването на английски език. Създадена е под формата на игра, за да се ангажира вниманието на децата, докато те изпълняват упражненията съответстващи на тяхното индивидуално ниво.

Не давайте възможност на други хора или на собствената ви несигурност да ви поведат в посока на обвинения на себе си, че не сте добър родител, щом детето ви има тези затруднения. Не допускайте вие или друг човек да дава послание на детето, че е мързеливо, щом не иска да чете. Фокусирайте се върху това да помогнете на детето си да преодолее трудностите с подходящите ефективни средства.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Придържайте се към плана. Бъдете търпеливи в този процес и насърчавайте детето си да е последователно и да проявява постоянство в изпълняването на упражненията в програмата Fast ForWord. И в същото време се опитайте да засилите интереса на детето към четенето като му намирате интересни текстове за четене, които не надвишават много нивото му, за да не се обезсърчи, ако му е прекалено трудно.

Дислексията не е доживотна присъда. Детето може да развие умението за четене с подходящите съвременни ефективни средства. Бъдете търпеливи и емпатични към детето и подхранвайте неговата вяра в способността му да напредва стъпка по стъпка.

Източник: Gemm Learning

Най-важните моменти
  • Дислексия и подход към детето при казването на истината;

  • Възможни решения при дислексия;

  • Fast ForWord и Reading Assistant в помощ на децата с дислексия;

  • Софтуерната система Fast ForWord;

  • Дислексията не е доживотна присъда;

  • Развиване умението за четене с подходящи съвременни и ефективни средства.

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord