Мозъкът е способен да върши чудеса – каква е връзката между невропластичността и ученето?

Мозъкът е способен да върши чудеса – каква е връзката между невропластичността и ученето?

Човешкият мозък е изключително интересен за изучаване орган. Невроучените са посветени на проучването на сложната структура и функции на мозъка. Той представлява само около 2%  от телесната маса, а използва приблизително 20% от енергията, която произвежда човешкия организъм. Десетилетия наред учените смятаха, че развитието на мозъка спира след детството. Обаче, дори още през 18-ти век, някои учени са имали предположение, че в зависимост от начините, по които човек използва мозъка си, той може да се променя на физиологично ниво. Едва през 60-те години на 20-ти век, изследователи откриха какво представлява невропластичността (neuroplasticity). 

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Невропластичността или мозъчната пластичност описва процесите на адаптация и преструктуриране, през които мозъкът преминава в отговор на промените в средата – както вътре в самия индивид, така и в света около него. Може да си мислим, че това е характерно само за човеците, но изследванията показват, че всички организми са способни на това. Става въпрос за много ценен механизъм за оцеляване чрез адаптиране към външни и вътрешни стимули. 

Колкото повече учените изследват мозъка, толкова повече примери те откриват за чудесата, на които е способен мозъкът чрез невропластичността.

Това има огромно значение за подобряване живота на хората, тъй като учените създават начини за стимулиране на мозъка да изгражда важни невронни връзки, от които зависи оптималното развитие на неговите функции. За децата със затруднения с ученето, тези иновации са невероятна възможност за преодоляване на предизвикателствата в учебния процес. 

Примери за ролята на невропластичността в процеса на учене

Ранните експерименти са били фокусирани върху мозъчните промени, които настъпват в резултат на учене или практикуване на дадена дейност. След това учените започнали да изследват факторът възраст и доколко тя има значение за развитието на мозъка. 

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Изследванията с лабораторни животни показали, че мозъкът се адаптира и променя сравнително бързо и тази негова способност се запазва през целия живот. Впоследствие било доказано, че това важи и за човешките същества.

Изследване публикувано в журнала Frontiers of Human Neuroscience („Граници на човешката невронаука“) отчело определени различия в мозъчните структури на мастер сомелиери. Хората с тази професия разчитат изключително много на умението си да различават аромати и нюанси на цветове, за да оценяват различните вина. Учените използвали функционален магнитен резонанс, за да открият по какъв начин мозъчните структури и функции на тези хора се различават в сравнение с мозъка на хора, които не практикуват тази професия.

Изследователите открили, че при сомелиерите се наблюдава по-голяма плътност в церебралния кортекс или външния слой на сивото вещество. Освен това, учените забелязали, че при сомелиерите има структурни вариации в мозъчните зони, които отговарят за паметта и  различаването на различни аромати. Били наблюдавани и различия в моделите на активация на мозъчните зони. Това изследване подкрепя хипотезата, че ученето на различни умения повлиява на развитието на мозъка и това не зависи от възрастта.

Откриването на невропластичността дава възможност да се подходи по нов начин към образованието. Знанията за това как мозъкът отговаря на промените във външната и вътрешната среда отваря вратите към създаване на нови интервенции в обучението, така че децата да преодоляват затрудненията максимално ефективно. Това дава възможност на учениците да развият своите когнитивни умения и да разгърнат своя потенциал. 

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Една от тези иновативни интервенции е програмата Fast ForWord. Тя е създадена от невроучени именно с тази цел – да помага на децата да подобрят когнитивните си умения за четене, усвояване на нов език, слухова обработка, концентрация и т.н. Програмата е разработена под формата на игра със забавни герои, за да бъде максимално ангажирано вниманието на децата. Същевременно, упражненията във Fast ForWord тренират мозъка на децата да изгражда необходимите невронни връзки в областите отговарящи за когнитивните умения. Софтуерната програма се използва в домашна и училищна обстановка и в рамките на няколко месеца редовна употреба води до значително подобрение в уменията за учене на децата. 

Източник: Gemm Learning 

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord