Четенето през лятото – какви са решенията за деца със затруднения или нежелание за четене?

child summer reading

Списъкът с книги за четене през лятната ваканция е предизвикателство за децата, които имат затруднения с четенето или не обичат тази дейност.

Въпреки всички добри намерения на родителите се оказва изключително трудно да бъде убеден един ученик да чете, ако това не е едно от любимите му занимания. Така лятната ваканция може да бъде една пропусната възможност за наваксване по отношение на онези умения, които не са били добре усвоени през учебната година. Неприятна последица е не само липсата на наваксване, но и допълнително изоставане за децата, които не четат през лятото, защото до началото на новата учебна година са изминали няколко месеца, в които детето не е практикувало това умение.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Какво може да се направи за децата, които не обичат да четат или се затрудняват с четенето?

 • Окуражаване и награждаване за направените усилия – насърчавайте с думи ученика като подхранвате вярата му в способността му да се подобрява в четенето. Награждавайте го за положени усилия като му предложите да поиграете с него на някаква любима негова игра.
 • Потърсете някакъв начин да превърнете четенето в забавно социално преживяване, което детето да може да сподели заедно с други деца. Можете да организирате събиране с приятели или съученици за четене по роли на книги, които имат в списъка със задължителна литература. След четенето децата могат да обсъдят качествата на героите, както и изборите, които са направили, и какво се е случило в следствие на тези избори. Могат да потърсят поуката в прочетения текст.
 • Отидете заедно с детето в книжарница и му дайте възможност то само да си хареса книжка. Вашата задача е да го насочите към книги, които са подходящи за неговото ниво, тъй като книгите, които са по-сложни от настоящето му ниво на четене, могат да бъдат прекалено трудни за детето и то бързо да се откаже.
 • Не насилвайте детето да чете за определено време или да изчете конкретен брой страници. Направете така, че детето да не свързва тази дейност с рутина и досадно задължение. За да повишите интереса на детето, задавайте му въпроси с интерес за героите в книгата, за развитието на събитията в историята и му казвайте, че нямате търпение да ви разкаже какво се случва по-нататък. Децата обикновено обичат да разказват истории, когато родителите изпитват истински интерес да ги слушат и се получава спонтанен разговор по темата, а не се държат като изпитващи, които търсят конкретни резултати и поставят оценки.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Включете иновативни интерактивни програми като Fast ForWord и Reading Assistant

Тези програми са създадени от невроучени на базата на изследванията за невропластичността и целта им е да стимулират мозъка да създава нови невронни връзки в мозъка така, че да се подобряват когнитивните умения като четенето, концентрацията, работната памет, усвояването на английски език, слуховата обработка на информацията и т.н.

Програмите дават обратна връзка на детето за направени грешки в реално време и то може да прави дадени упражнения толкова пъти, колкото са необходими, за да мине на следващо ниво. Fast ForWord и Reading Assistant са разработени под формата на игра със забавни герои, така че упражняването на детето и полагането на усилия от негова страна да бъдат свързани с истински интерес и удоволствие от заниманията с програмите. Те могат да се използват в домашна обстановка и в училище.

За подобряване на когнитивните умения като четенето е необходимо не повече от 30 минути на ден занимания с програмите. Родителите получават седмични доклади за напредъка на детето. А неговият прогрес го мотивира да продължава да се подобрява и да възприема четенето и другите дейности, свързани с училището, по много по-положителен начин.

Източник: Gemm Learning

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).
 • Четенето през лятото

 • Затруднения с четенето

 • Fast ForWord

 • Reading Assistant

 • Когнитивни умения

 • Умения за четене

 • Невропластичност

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord