Недостатъчният сън се отразява зле на мозъка на децата в предпубертетна възраст – вижте откритията на най-новото изследване!

Известно е, че когато не се наспим добре, справянето със задачите на следващия ден изисква много повече усилия. Много деца в пубертета и в предпубертетна възраст не спят достатъчно или качеството на съня им не е добро.

Голямо и първо по рода си изследване на учени от Изследователски център по Невронаука към Детската болница в Бостън дава детайлна информация за това как недостигът на сън може да наруши организацията на мозъка при подрастващите. Откритията са публикувани в журнала „Комуникациии на церебралния кортекс“ ( Cerebral Cortex Communications).

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Главният изследовател д-р Катерина Стамолис обяснява:

Предпубертетната възраст е критично време за мозъчното развитие. Мозъчните вериги бързо узряват, особено тези, които са в основата на мисловните процеси от по-високо ниво като взимането на решения, разрешаването на проблеми, способността да се обработва и интегрира информация от външния свят. Изследването ни показва, че недостатъчният или некачествен сън може да има огромни негативни последици за когнитивното и менталното здраве на някои деца.

Изследователите анализирали съня на повече от 5 500 деца на възраст 9-11 години. Данните за качеството и продължителността на съня била получена от родителите на децата, които трябвало да дадат отговор на 26 въпроса, които се отнасяли също така и за време на събуждане, затруднения с дишането по време на сън, хъркане, кошмари, колко време е нужно на детето да заспи, трудност при събуждане и усещане за сънливост през деня.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Информацията за ефектите на съня върху мозъка е получена чрез функционален магнитен резонанс, който измервал мозъчната дейност по време на почивка. От тези данни учените идентифицирали голям брой мозъчни вериги, които играят фундаментална роля за когнитивните функции. След това те изследвали качествата и свойствата на мозъчните вериги, които отразяват колко ефективно мозъкът обработва информация и колко устойчиви са мозъчните вериги на стресори и доколко тези неща са свързани с качеството и количеството на съня.

Щателен компютърен анализ разкрива, че по-малката продължителност на съня, по-дългото време за заспиване, по-честото събуждане и неравномерното дишане по време на сън водят до по-ниска ефективност, по-малка гъвкавост и занижена устойчивост на мозъчните връзки и мрежи. Учените открили и нарушения в невронните мрежи в специфични части на мозъка: голяма част от кортекса, таламуса, базалните ганглии, хипокампуса и др.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Д-р Стамолис допълва:

Нарушенията в невронните мрежи, които идентифицирахме, могат да доведат до дефицити в когнитивните процеси, сред които: вниманието, паметта, емоционалната регулация, способността за планиране, координацията и умението за контрол на действията и поведенията.

Учените наблягат и на факта, че са открили пряка връзка между по-дългото време, прекарано пред екрана на устройства и по-краткия сън. Наднорменото тегло също било основен фактор за влошено качество на съня – повече хъркане, изпотяване, трудност при събуждане и сънливост през деня.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Осигуряването на условия за качествен и достатъчен сън на децата и тийнейджърите се оказва основна грижа за тяхното добро мозъчно развитие и когнитивно функциониране, а това означава и академично представяне в училище.

Друг начин за подобряване на когнитивните функции на учениците, който може да се прилага в допълнение към промяна в навиците свързани със съня, е използването на софтуерна програма като Fast ForWord. Тя е създадена от невробиолози на базата на откритията за невропластичността с цел подпомагане на деца и възрастни да тренират мозъка си да създава невронни връзки и мрежи в областите, които отговарят за четене, концентрация, работна памет, слухова обработка, усвояване на английски език и т.н.

Програмата може да се използва в училище и в домашна обстановка и в рамките на няколко месеца редовна употреба води до значително подобряване на изброените когнитивни функции.

Източник: Neuroscience News

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord