Недостатъчният сън се отразява зле на мозъка на децата в предпубертетна възраст – вижте откритията на най-новото изследване!

Известно е, че когато не се наспим добре, справянето със задачите на следващия ден изисква много повече усилия. Много деца в пубертета и в предпубертетна възраст не спят достатъчно или качеството на съня им не е добро.

Голямо и първо по рода си изследване на учени от Изследователски център по Невронаука към Детската болница в Бостън дава детайлна информация за това как недостигът на сън може да наруши организацията на мозъка при подрастващите. Откритията са публикувани в журнала „Комуникациии на церебралния кортекс“ ( Cerebral Cortex Communications).

Главният изследовател д-р Катерина Стамолис обяснява:

Предпубертетната възраст е критично време за мозъчното развитие. Мозъчните вериги бързо узряват, особено тези, които са в основата на мисловните процеси от по-високо ниво като взимането на решения, разрешаването на проблеми, способността да се обработва и интегрира информация от външния свят. Изследването ни показва, че недостатъчният или некачествен сън може да има огромни негативни последици за когнитивното и менталното здраве на някои деца.“

Изследователите анализирали съня на повече от 5 500 деца на възраст 9-11 години. Данните за качеството и продължителността на съня била получена от родителите на децата, които трябвало да дадат отговор на 26 въпроса, които се отнасяли също така и за време на събуждане, затруднения с дишането по време на сън, хъркане, кошмари, колко време е нужно на детето да заспи, трудност при събуждане и усещане за сънливост през деня.

Информацията за ефектите на съня върху мозъка е получена чрез функционален магнитен резонанс, който измервал мозъчната дейност по време на почивка. От тези данни учените идентифицирали голям брой мозъчни вериги, които играят фундаментална роля за когнитивните функции. След това те изследвали качествата и свойствата на мозъчните вериги, които отразяват колко ефективно мозъкът обработва информация и колко устойчиви са мозъчните вериги на стресори и доколко тези неща са свързани с качеството и количеството на съня.

Щателен компютърен анализ разкрива, че по-малката продължителност на съня, по-дългото време за заспиване, по-честото събуждане и неравномерното дишане по време на сън водят до по-ниска ефективност, по-малка гъвкавост и занижена устойчивост на мозъчните връзки и мрежи. Учените открили и нарушения в невронните мрежи в специфични части на мозъка: голяма част от кортекса, таламуса, базалните ганглии, хипокампуса и др.

Д-р Стамолис допълва:

Нарушенията в невронните мрежи, които идентифицирахме, могат да доведат до дефицити в когнитивните процеси, сред които: вниманието, паметта, емоционалната регулация, способността за планиране, координацията и умението за контрол на действията и поведенията.“

Учените наблягат и на факта, че са открили пряка връзка между по-дългото време прекарано пред екрана на устройства и по-краткия сън. Наднорменото тегло също било основен фактор за влошено качество на съня – повече хъркане, изпотяване, трудност при събуждане и сънливост през деня.

Осигуряването на условия за качествен и достатъчен сън на децата и тийнейджърите се оказва основна грижа за тяхното добро мозъчно развитие и когнитивно функциониране, а това означава и академично представяне в училище.

Друг начин за подобряване на когнитивните функции на учениците, който може да се прилага в допълнение към промяна в навиците свързани със съня, е използването на софтуерна програма като Fast ForWord. Тя е създадена от невробиолози на базата на откритията за невропластичността с цел подпомагане на деца и възрастни да тренират мозъка си да създава невронни връзки и мрежи в областите, които отговарят за четене, концентрация, работна памет, слухова обработка, усвояване на английски език и т.н. Програмата може да се използва в училище и в домашна обстановка и в рамките на няколко месеца редовна употреба води до значително подобряване на изброените когнитивни функции.

Източник: Neuroscience News

Виж още

Плащане​ по банков път

Данни за сметка

Възможността за плащане с карта все още не е налична. Молим да ни извините и благодарим за търпението.