fbpx

Науката за ученето и опитът с онлайн обучението – кои са новите тенденции в образованието?

Обратната връзка от учители и родители
Промените в световен план през последните две години доведоха и до необходимостта да се намерят подходи и средства в образованието, които да осигурят максимална ефективност на учебния процес. Кои са тенденциите в образованието за 2022 г.? Ето някои от тях:

Наука за ученето

Специалистите в образователната сфера осъзнаха, че не е възможно да се постигнат оптимални резултати за отделните деца, ако се прилага еднакъв подход към всички. Ето защо е ценно да се комбинират различни подходи и стратегии. Учените от областта на когнитивната наука имат по-дълбоко разбиране за това какви учебни преживявания биха имали най-силен ефект върху мозъка по отношение на усвояването на нови знания и умения. Досега обаче техните открития не бяха взимани под внимание. За щастие, това се променя и връзката между науката за учене и образованието се подсилва. Под „наука за учене“ се има предвид изследванията на екипи от учени върху въпроса за това как мозъкът ни учи. Проучвания в тази посока правят невроучени, психолози и специалисти от компютърните науки. Целта на тези изследвания е да се оптимизира процеса на учене за всички ученици и да се улеснят учителите в постигането на максимална ефективност. Всяка класна стая е пълна с ученици с различно ниво на когнитивно развитие и начин на усвояване на информацията. Откритията на когнитивната наука ще придобиват все по-голямо значение за подготовка на учителите за преподаване по начини, които да подпомогнат отделните ученици да достигнат своя пълен потенциал. В резултат на многобройни изследвания на невроучени и откритията за невропластичността бяха създадени иновативни средства за развиване на когнитивните умения на деца и възрастни. Програмата Fast ForWord стимулира мозъка на децата да изгражда нови невронни връзки и мрежи в областите, които отговарят за четене, изучаване на английски език, слухова обработка, концентрация, памет и т.н. Програмата MATHia подпомага децата в развиването на математически умения по забавен и ефективен начин. Тези иновативни средства се използват в училище и в домашна обстановка.

Онлайн обучение

Използването на дигитални средства в обучението ще продължи да има значение в образователния процес дори и след края на пандемията, като някои от характеристиките на този вид обучение се прилагат в комбинация с обучението на живо. Например, записването на уроци от учителите, за да могат някои ученици да ги гледат вкъщи толкова пъти, колкото им е необходимо, за да учат със своето индивидуално темпо. От друга страна, по-напредналите ученици, които учат с много по-бързо темпо от останалите в класа, могат да получават по-сложни учебни предизвикателства с помощта на дигитални средства за практикуване на учебния материал. Това, което остава от съществено значение за образованието, е взаимоотношението учител-ученик. Способността на учителя да води учебния процес с чувство на емпатия, разбиране, внимание и подкрепа към всяко отделно дете и същевременно с поставяне на здравословни граници – това е един от ключовите фактори за успешно обучение в класните стаи. Когато уменията на учителя се съчетаят с иновативните образователни софтуерни програми и тенденции, резултатът ще бъде оптимално развитие на потенциала на всеки един ученик. Можете да прочетете повече в първата част на статията. Източник: Carnegie Learning
Виж още
Адрес

гр.София, кв. Южен парк, ул. Богатица 34

E-mail адрес

info@nscenter.eu

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Научи повече..
Абониране
Copyright © 2016-2021 European Neuroscience Center

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord