Науката за ученето и опитът с онлайн обучението – кои са новите тенденции в образованието?

Обратната връзка от учители и родители

Промените в световен план през последните две години доведоха и до необходимостта да се намерят подходи и средства в образованието, които да осигурят максимална ефективност на учебния процес. Кои са тенденциите в образованието за 2022 г.?

По-долу следват някои примери.

Наука за ученето

Специалистите в образователната сфера осъзнаха, че не е възможно да се постигнат оптимални резултати за отделните деца, ако се прилага еднакъв подход към всички. Ето защо е ценно да се комбинират различни подходи и стратегии.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Учените от областта на когнитивната наука имат по-дълбоко разбиране за това какви учебни преживявания биха имали най-силен ефект върху мозъка по отношение на усвояването на нови знания и умения. Досега обаче техните открития не бяха взимани под внимание. За щастие, това се променя и връзката между науката за учене и образованието се подсилва.

Под „наука за учене“ се има предвид изследванията на екипи от учени върху въпроса за това как мозъкът ни учи. Проучвания в тази посока правят невроучени, психолози и специалисти от компютърните науки. Целта на тези изследвания е да се оптимизира процеса на учене за всички ученици и да се улеснят учителите в постигането на максимална ефективност.

Всяка класна стая е пълна с ученици с различно ниво на когнитивно развитие и начин на усвояване на информацията. Откритията на когнитивната наука ще придобиват все по-голямо значение за подготовка на учителите за преподаване по начини, които да подпомогнат отделните ученици да достигнат своя пълен потенциал.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

В резултат на многобройни изследвания на невроучени и откритията за невропластичността бяха създадени иновативни средства за развиване на когнитивните умения на деца и възрастни. Програмата Fast ForWord стимулира мозъка на децата да изгражда нови невронни връзки и мрежи в областите, които отговарят за четене, изучаване на английски език, слухова обработка, концентрация, памет и т.н.

 Програмата MATHia подпомага децата в развиването на математически умения по забавен и ефективен начин. Тези иновативни средства се използват в училище и в домашна обстановка.

Онлайн обучение

Използването на дигитални средства в обучението ще продължи да има значение в образователния процес дори и след края на пандемията, като някои от характеристиките на този вид обучение се прилагат в комбинация с обучението на живо. Например, записването на уроци от учителите, за да могат някои ученици да ги гледат вкъщи толкова пъти, колкото им е необходимо, за да учат със своето индивидуално темпо.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

От друга страна, по-напредналите ученици, които учат с много по-бързо темпо от останалите в класа, могат да получават по-сложни учебни предизвикателства с помощта на дигитални средства за практикуване на учебния материал.

Това, което остава от съществено значение за образованието, е взаимоотношението учител-ученик. Способността на учителя да води учебния процес с чувство на емпатия, разбиране, внимание и подкрепа към всяко отделно дете и същевременно с поставяне на здравословни граници – това е един от ключовите фактори за успешно обучение в класните стаи. Когато уменията на учителя се съчетаят с иновативните образователни софтуерни програми и тенденции, резултатът ще бъде оптимално развитие на потенциала на всеки един ученик.

Можете да прочетете повече в първата част на статията:

 

Източник: Carnegie Learning

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord