Тормоз на детето от съучениците – кои важни стъпки родителите да направят за решаване на проблема?

Тормозът от съученици създава травма у детето с изключително трайни последици, особено когато е продължителен и ако не се вземат мерки за лечение на психологическата травма. Едно от важните неща, които родителите могат да направят като превенция, е да разговарят с детето си редовно за отношенията в училище. Темата за тормоза от съученици също е добре да бъде обсъдена.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Как да разговаряте с детето по темата с тормоза от съученици?

Ето няколко идеи за въпроси, които да обсъдите с детето:

 • Когато някой използва думата „тормоз“, какво ти идва наум?
 • Какво кара според теб едно дете да започне да тормози друго?
 • Към кой възрастен можеш да се обърнеш за помощ, ако се случи някой да започне да те тормози?
 • Изпитвал ли си някога страх да отидеш на училище, защото там има съученик, който се държи агресивно?
 • Какво мислиш, че родителите би трябвало да направят, за да спрат тормоза?
 • Виждал ли си в училище сцена, в която едно дете тормози друго? Как се почувства?
 • Опитвал ли си да помогнеш и да защитиш дете, което е тормозено от съученик?

Когато детето ви има затруднения с четенето или ученето, е нужно да сте още по-чувствителни към темата с тормоза, за да забележите дали има някакви сигнали, че това се случва. Говорете с детето за това как се чувства по време на час и в междучасията, дали неговите затруднения го карат да губи усещане, че е ценно, и как съучениците му се отнасят към него. Попитайте го дали има съученици, които го изолират или говорят неприятни неща за него.

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

В случай, че детето си признае, че е тормозено или че има негативно отношение към него в клас, първо му благодарете, че е ви се е доверило и е имало смелостта да сподели с вас. Кажете му, че го обичате, че ще му помогнете и че то няма вина за тормоза от страна на съученика (или съучениците).

Действия, които можете да предприемете, ако детето ви е тормозено в училище

 • Първото необходимо действие е да се свържете с училището и да говорите с учителите и директора. Може да изпитвате притеснения относно това, ако детето ви е споделило, че се страхува, че тормозът ще се увеличи, ако тормозещият съученик разбере, че е разкрит.
 • Нужно е да говорите с детето и да го уверите, че ще го защитите и училището ще вземе мерки да предотврати тормоз в бъдеще.
 • Разговаряйте с учителите на детето и дайте конкретни примери за тормоза, който детето ви е преживял.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).
 • Помогнете на детето да се справи с тревожността, която най-вероятно изпитва, докато се увери, че този неприятен опит няма да се повтори, и че училището взима мерки да го защити след разговора на родителите с директора и учителите. Работата с психолог може да бъде изключително ценна.

Окуражавайте детето да се занимава с нещата, които обича

Много деца успяват да се справят с травмата от тормоза с помощта на психолог, на любящата подкрепа на родителите си и на насърчението от страна на възрастните да се занимава с неща, към които изпитва искрен интерес и мотивация. Открийте кои са неговите естествени наклонности и дарби и му дайте възможност да ги развива.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Помогнете му да се справи със затрудненията с ученето

Ако детето ви изпитва трудности с четенето, концентрацията, усвояването на английски език или друго когнитивно умение, можете да му осигурите ефективен начин за подобряване на тези умения с помощта на софтуерната програма Fast ForWord. Тя е разработена от невробиолози на базата на откритията за невропластичността с цел стимулиране на мозъка да изгражда нови невронни връзки в областите отговорни за когнитивните функции.

Програмата Fast ForWord се използва и при деца с дислексия, разстройство на слуховата обработка, дефицит на внимание, аутизъм и др. Може да се прилага както в училище, така и в домашна обстановка.

Източник: Gemm Learning

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord