Защо четенето при децата е важно умение?

English language course for children and students

Приносът на родителите е много важен, когато детето им се учи да усвоява четенето. Четенето у дома е от изключително значение и е необходимо родителите да имат яснота за своята роля в това образователно пътешествие.

Учителите в началното училище се стремят да научат учениците да четат според графика, който е зададен в учебния план. Това е напълно естествено, но в същото време е важно да се има предвид, че някои деца ще усвоят четенето по-бавно и ако не се подходи по подходящ начин, е възможно при тях да се появи усещане за провал, което да ги отблъсне не само от четенето, но и от ученето въобще.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Любовта към четенето на книги като цел

Четенето е важно житейско умение, защото напредването в академичен, професионален и личностен план зависи в голяма степен от книгите и учебната литература, които човек прочита през живота си. По тази причина една съществена роля на родителите и учителите е да помогнат на детето да асоциира четенето с положителни емоции, а не със стрес и фрустрация.

Окуражавайте детето като възнаграждавате с положителна обратна връзка и похвала всеки дори малък напредък и всяко едно усилие от страна на малкия ученик в процеса на усвояване на четенето. Нека детето да усети приятно вълнение от факта, че може да прочете надписи по улични знаци и опаковки у дома и в магазина. Осъзнаването на способността да прочете само дори отделни думи в различни ситуации му дава усещане за независимост и увереност в себе си.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

В случай, че детето по-бавно усвоява това умение, не го критикувайте, а потърсете причините за това и начини да се подпомогне детето.

Не насилвайте детето да чете, а го стимулирайте като му предложите да четете заедно – един параграф от книгата четете вие, а след това е негов ред да чете. Друг вариант е родителят да чете своя книга, а детето негова, но да са седнали един до друг на дивана, за да може то да усети приятното чувство за споделеност.

Усвояването на четенето при децата отнема време

Усвояването на това умение зависи от много фактори и затова всяко дете се научава със свое собствено темпо. Екзекутивните мозъчни функции и когнитивните умения като езиковата обработка и способността за концентрация имат ключова роля за четенето. При повечето деца тези умения са развити добре до навършването им на 7 години и поради тази причина четенето се учи в повечето страни по света именно на тази възраст.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

При някои деца обаче тези когнитивни умения изискват повече време да се развият. Важните ориентири за родителите по отношение на усвояването на четенето от детето им:

  • Детето е нужно да е овладяло много добре декодирането на буквените символи и съответстващите им звукове до 3-ти клас и този процес да се случва без усилие по време на четене.
  • Да не отблъскват детето от идеята за четене за удоволствие. Това означава родителите да овладяват импулса си да го критикуват за затрудненията му и да не превръщат четенето в неприятно задължение или още по-лошо – в наказание за нещо, което не са направили според очакванията на родителите.

Когато детето изпитва затруднения с четенето, възможните ефективни решения включват и използването на иновативни програми за стимулиране на мозъка да изгражда нови невронни връзки в областите, които отговарят за когнитивните умения.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Такава софтуерна програма е Fast ForWord. Тя е създадена от невроучени на базата на откритията за невропластичността. С нейна помощ децата развиват уменията си за четене, научаване на английски език, концентрация, логическо мислене, слухова обработка и т.н. И това се случва по забавен за децата начин с герои, които ги интригуват и са подходящи за възрастта им.

Програмата се адаптира според нивото на детето и му дава обратна връзка в реално време. Резултатите са налице в рамките на няколко месеца редовна употреба в училище или в домашна обстановка. Веднъж след като детето е усвоило четенето добре, книгите могат да станат източник на удоволствие и то да усеща много по-голяма мотивация да учи и по другите предмети.

Можете да прочетете повече по темата във втората част на статията: Във втората част на статията ще научите:
  • Защо четенето при децата е важно умение за детското развитие?

  • Какви са позитивите на това умение?

  • Как да насърчим детето да чете?

  • Какво да правим ако детето изпитва трудности?

Източник: Gemm Learning

Тест за оценка на езиковите умения по английски език

Онлайн тест за владеенето на английски език по граматика, четене и слушане. Измерване на фонологичното осъзнаване, слушане и четене с разбиране.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord