Ранно чуждоезиково обучение по английски език | NSCenter.eu

Ранно чуждоезиково обучение по английски език

Изучаването на чужд език от ранна детска възраст е толкова трудно, колкото и необходимо. Езиците са ключ към успеха. Колкото повече езици знаем, толкова по-богати сме.

Никога не е твърде рано за изучаване на чужд език. Ученето насърчава здравословното развитие, а многобройните познавателни и социални ползи остават за цял живот. Изучаването на чужд език в съвременния свят, в който живеем се превръща в необходимост.

Чуждият език ни дава свобода да общуваме, да пътуваме, да учим и да се развиваме, да четем книги и гледаме филми или както е по-известно – всеки език е „прозорец към света“. Да дадем възможност на децата си да се запознаят с чужд език още от ранна детска възраст е плюс за нас и предимство за тях.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Колкото по-рано децата ни започнат да изучават чужд език, толкова по-улеснени ще бъдат в бъдеще. Всички знаем колко трудно е да се научи нов език – граматиката, лексиката, говоренето, писането, структурата на изреченията, четенето и още с куп други неща трябва да можем да боравим, за да се справим с определен език.

Даването на възможност на едно дете още от ранна детска възраст да опитва да се справя с всички тези неща, е огромна възможност и предимство.

Докато децата се развиват, те започват да си представят как биха се чувствали в определена ситуация и това им помага да развият чувство за емпатия. Четенето разказва на децата за света около тях и им помага да моделират какво се случва в различни ситуации.

Когато децата четат разнообразни книги, те могат да научат за хора, места и събития и да развият умения да се справят с нещо ново. Четенето също има благоприятно въздействие върху психичното здраве на детето, тъй като те могат да изследват своите емоции и уязвимост, като наблюдават чувство или ситуация от разстояние чрез историята в книга.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Защо е важно децата да учат английски език още от ранна детска възраст?

В днешно време, да осъществим здрава връзка с децата си е много трудна задача. Един от начините, по който можем да се справим с това е стимулирането и мотивацията.

Мотивацията на децата зависи от мотивацията на родителите. Ако родителите решат, че е важно за децата да учат език още от малки и им покажат колко важно и полезно е това за тях – децата ще започнат да учат и да се радват на успехите си.

Когато децата започнат да четат първите си букви, а после и първите си думи – те се радват. Изпитват удовлетворение от това, че могат да правят нещо сами. Тогава е най-подходящият момент за родителя да мотивира детето си – да продължава и да не спира да учи и да се развива.

Мотивацията е ключ към успеха. Колкото по-мотивирани са нашите деца, толкова по-голяма е възможността бързо да достигнат високо ниво на английски език.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Предимства на ранното чуждоезиково обучение

Децата, които изучават чужд език от ранна детска възраст използват за усвояването на втория език същата част от мозъка, която използват за изучаването на майчиния си език. По-малките ученици не се страхуват от допускане на грешки. По този начин те свикват много по-бързо с езика, тъй като по метода – проба-грешка, децата много лесно заучават новия език.

Времето, което ученикът може да посвети на изучаването на даден език, има пряка и положителна връзка с когнитивното развитие. Малките ученици могат да отделят повече време за изучаване на език, тъй като те не са натоварени с друг куп неща, които да свършат. Това е огромно предимство на ранното чуждоезиково обучение.

Проучванията показват, че изучаването на втори език повишава уменията за решаване на проблеми, критично мислене и слушане, както и подобрява паметта, концентрацията и способността за справяне с трудни ситуации. Децата, които владеят други езици, показват и признаци на повишена креативност и умствена гъвкавост.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Когнитивните ползи от изучаването на чужд език имат пряко въздействие върху академичните постижения на децата. В сравнение с децата, които не владеят допълнителен език, двуезичните деца имат по-добри умения за четене, писане и смятане и обикновено постигат по-високи резултати на тестове.

Децата, които от малки се запознават с други езици, имат положително отношение към културите, свързани с тези езици. Изучаването на език ги запознава със света по начин, по който иначе не биха могли да опознаят.

Противно на общоприетото схващане, малките деца не се объркват от въвеждането на няколко езика едновременно. Те не само естествено се ориентират в многоезична среда, но и усвояването на втори език в ранна възраст подготвя мозъка им за изучаване на множество други езици, което отваря доста възможности на по-късен етап в техния живот.

Колкото по-рано, толкова по-добре?

Ученето на нов език е свързано с много усилия за всеки, независимо дали е дете или възрастен. Но колкото по-млади сте, толкова по-лесно е – в края на краищата, спомняте ли си как сте се учили да говорите родния си език?

Английски език за възрастни​

Онлайн индивидуален курс по английски език за възрастни. Подходящ за начинаещи (A0) до професионалисти (C1 и C2), кандидат студенти и интервюта за работа.

Децата преминават през „критичен период“, за който се смята, че настъпва от две до седемгодишна възраст, когато се наблюдава бързо формиране на невроните.

Например двегодишното дете има два пъти повече мозъчни връзки от възрастния. Експертите твърдят, че децата, които изучават език преди тийнейджърската си възраст, има по-голяма вероятност да постигнат произношение, подобно на родното.

Освен това е доказано, че децата имат вродена способност да усвояват правилата на всеки език – способност, която изчезва в зряла възраст.

Въпреки че детският ум е известен с това, че е „като гъба“, която попива всичко, много е важно да се помисли за времето, което ще прекарва детето в учене на езика. Възможно е да бъде трудна задача за децата да успяват да се изразяват пълноценно и на двата езика.

Ето защо е много важно да осигурим достатъчна ангажираност на децата с новия език. Родният език е много по-лесен за научаване, тъй като вкъщи се говори на него. За да учи пълноценно два езика – родния и чуждия, детето трябва да използва и двата езика в ежедневието си.

Тест за оценка на езиковите умения по английски език

Онлайн тест за владеенето на английски език по граматика, четене и слушане. Измерване на фонологичното осъзнаване, слушане и четене с разбиране.

Интерактивните игри са прекрасен начин да осигурим на децата си забавно и пълноценно изучаване на целевия чужд език.

Колкото повече години се посвещават на изучаването на даден език и колкото повече се използва той, толкова по-голямо ниво на владеене ще бъде постигнато!

Методи при изучаването на чужд език в ранна детска възраст

Възрастта, на която децата могат да учат английски език, е традиционно понятие. Основното, на което всички трябва да обърнат внимание, е, че детето трябва да изпитва удоволствие от процеса на изучаване на езика.

Използването на приказки, броене на стихчета на английски език, игри с пръсти и други забавни форми на изучаване на езика могат да улеснят децата в първите им стъпки към заучаването на езика.

Детето изследва света, взаимодейства с него, разпознава родителите, които се опитват да създадат уникална среда около него и не иска да кани никого в този малък уютен свят.

Ето защо, ако искате детето ви да започне да изучава английски език в ранна детска възраст, трябва да разчитате на своето ниво на владеене на езика. Интерактивните методи за изучаване на чужд език също са добра идея за въвеждането на езика.

След като детето започне да се занимава с чуждия език, много е важно да се опитаме да задържим интереса му и да го мотивираме да продължава, както и в никакъв случай да не се отказва.

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Ако детето започне за определен период от време да учи който и да е език и след това прекъсне всякакъв контакт с езика, усилията, полагани през тази година ще бъдат напразни. Много хора казват, че децата попиват като гъби, но гъбата изсъхва лесно, ако не я държим във вода през цялото време.

Паметта на детето реално може да поеме голям слой материал на чужд език, но само ако детето редовно навлиза в езиковата среда (чува чужда реч, опитва се да говори и да разбира това, което се говори). Английските ясли също са чудесен вариант детето да се запознае за първи път с чужд език.

Проблеми при изучаването на чужд език

Проблемът за ранното чуждоезиково обучение в условията на началното училище става все по-актуален, което предизвиква естествена полемика сред педагози, психолози и методисти.

Чуждият език създава отлични възможности за събуждане на интерес към езиковото и културното многообразие на света, за уважение към езиците и културите на другите народи.

Нещо повече, чуждият език вече е обичайна практика, тъй като обучението се определя от нуждите на обществото, което е заинтересовано от чуждоезиковата грамотност на българските граждани. Това доказва неотложността на овладяването на чужд език в ранна възраст и налага търсенето на ефективни начини за подобряване на методиката на преподаване.

Нежеланието и недостатъчната мотивация също могат да представляват проблем за ранното изучаване на чужд език. Помощта на учител в тези случаи може да бъде жизненоважна за по-лесното справяне с езика.

Английският език е навсякъде около нас в днешно време. На всяка табела виждаме превод на английски език. Почти всеки филм има английски субтитри. Материалите на английски език в интернет са безброй. Съвсем нужно е да въведем детето си в света на английския език още от ранна детска възраст.

Преминаването по пътя към познанието на чуждия целеви език е трудоемка задача, с която повечето родители се страхуват да ангажират детето си. Тази задача е трудна, но в същото време изключително полезна, тъй като предимствата са огромни.

По този начин ще изградите самочувствието на детето както в класната стая, така и в непознатия нов свят, който е заобиколен от английски език.

Бизнес английски - корпоративно обучение и оценки

Програми за обучение и оценки по бизнес английски. Оценка на езиковите умения по английски. Подпомагане политиката за задържане на персонала.

Ролята на учителя в ранното затвърждаване на първия чужд език

Малките деца могат да бъдат изненадващо креативни както в декодирането на посланието на учителя, така и в опитите си да кажат неща, които все още не са научили.

Причините за тези способности може да са свързани с факта, че те ще са научили да се справят с подобни ситуации само няколко години по-рано, когато са усвоявали собствения си език, и може да са в състояние да се възползват от тези стратегии отново.

Ролята на учителя в ранното затвърждаване на английския език е – по лесен, интересен и забавен начин да въвежда новия материал, като дава на учениците възможност да изразяват себе си. Осигуряването на нужните свобода и спокойствие в занятията са от първостепенно значение. Спокойствието е нужно, за да се изградят топли чувства и любов към каквото и да било.

Но е невъзможно малките ученици да разбират всичко, което учителят иска да им съобщи, и да могат да изразят всичко, което искат да кажат, и в тези моменти изглежда съвсем естествено учениците да потърсят помощ в собствения си език.

Децата се нуждаят от много материали на новия език, поднесени по подходящ начин. Учителят е най-важният модел за учениците. Колкото повече учителят използва английския език естествено и по такъв начин, че учениците да могат да го разбират, толкова по-добре.

И никой няма да отрече, че да научим учениците да се научат да общуват успешно на новия език е от първостепенно значение.

Автор: Зейнеп Джугдан – филолог и практикуващ преподавател по английски език.
Най-важните моменти
  • Изучаването на чужд език от ранна детска възраст;

  • Мотивацията на децата зависи от мотивацията на родителите;

  • Чуждият език ни дава свобода;

  • Четенето има благоприятно въздействие върху психичното здраве на детето;

  • Защо е важно децата да учат английски език още от ранна детска възраст?;

  • Предимства на ранното чуждоезиково обучение;

  • Когнитивните ползи от изучаването на чужд език;

  • Методи при изучаването на чужд език в ранна детска възраст;

  • Проблеми при изучаването на чужд език;

  • Ролята на учителя в ранното затвърждаване на първия чужд език.

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord