Помощ за четене за първокласници

klim sergeev uynh5vcsypu unsplash

Фокусирайте се върху любовта

 към четенето за цял живот

Целта е да се създаде солидна основа за навик за четене през целия живот, който включва умело четене и желание за четене.  Това изисква последователност на развитие на уменията за четене с разбиране и метапознание, които са заложени. Тя трябва да започне с овладяване на фонетиката, след това с плавно четене, а след това с разбиране.

Ключът към евентуалното овладяване на четенето е детето ви да отделя време за четене – да развива умения за обработка на езика и комфорт при четене. И така, помощта за четене за първокласници – в началото на процеса на научаване на четене – е свързана с излагане на езика и текста и свързване на четенето с божествени явления – забавление, ангажиране, подражание, успех.

Ако успеете да възпитате любов към четенето в 1. клас, значи сте си свършили работата. 

Ето едно практическо указание за постигането на тази крайна цел:

Първо – фонетика и

 изговаряне на звуци

Четенето с разбиране не е целта на помощта за четене за първокласници.  Това ще се случи по-късно, когато детето ви започне да разчита думите автоматично, без да е необходимо да се концентрира върху четенето.  Когато декодирането стане автоматично, а при много деца това се случва в първи, втори или трети клас, тогава умът има свободно пространство да прави други неща, докато чете думите.  В началото мозъкът придава буквално значение на прочетените думи, а в по-късен етап – в 4-ти, 5-ти или по-стар клас – ученикът се научава да мисли критично за това значение.

Този процес на мислене по време на четене с разбиране не може да започне, докато детето не може да декодира без усилие.

И така, в 1. клас вашата роля е да наблегнете на езиковата сръчностдетски стихчета, игри с думи, римуване, разговори с възрастни – и да въвлечете детето си в пътешествието към научаването на четенето.  Всяко взаимодействие с текста  е полезно.  

Идеи за насърчаване на

първокласника да чете

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се превърнете в положителен фактор и да насърчите любовта към четенето у детето си:

Бъдете пример за четене

Не забравяйте, че ключът е да превърнете четенето в забавно и приятно занимание за детето си. Като бъдете пример за подражание и създавате положителна среда за четене, можете да вдъхновите детето си да развие любов към книгите и четенето за цял живот. Ето някои начини да ангажирате и мотивирате първокласника си:

   1. Отделяйте редовно време за четене заедно: Създайте ежедневен или седмичен режим, в който да четете заедно с детето си. Това отделено време ще покаже на детето ви, че четенето е важно и приятно.

    1. Заобиколете детето си с книги: Заобиколете детето си с различни книги у дома.

     1. Четете на детето си на глас – и го направете забавно: Четенето на глас запознава детето с езика – това наистина е най-мощният начин да помогнете на детето да развие уменията за обработка на езика, необходими за фонетиката и декодирането.  Освен това, разбира се, детето ще чуе нова лексика, техники за разказване на истории и ще изпита радостта от слушането на приказки. Ако можете да добавите съживяване на образа и забавление, например с помощта на различни гласове, още по-добре. Не превръщайте разказването на приказки в скучен урок, като задавате въпроси за историята, а по-скоро се съсредоточете върху положителната връзка на детето с четенето.

     1. Позволете на детето си да ви види как четете: Бъдете пример за подражание, като сами четете книги, списания или вестници. Децата често подражават на поведението на родителите си, така че като ви видят, че четете с удоволствие, ще ги насърчат да правят същото.

     1. Посетете заедно библиотеката или книжарницата: Покажете на детето си, че ви е грижа за книгите, като редовно посещавате библиотеката или книжарницата. Оставете го да разгледа рафтовете и да избере книгите, които го интересуват.

     

    Английски език за деца и ученици​

    Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

     

    Инвестирайте време в избора на книга

    Като не забравяме, че целта на помощта за четене за първокласници в 1. клас е да се създаде положителна основа за четене, ето какви са съображенията при избора на книги за вашия начинаещ читател:

    Подходящи книги

    Увлекателни:

    Ако детето ви има здравословно отношение към четенето, т.е. обича да се опитва да чете и не се разстройва, когато закъса, тогава подборът на подходящи книги е по-малко важен.  Книгите с трудни думи от време на време не са проблем.

    Ако обаче детето ви има малко по-крехка връзка с четенето, то тогава подходящите книги могат да имат голямо значение.  „Точно подходящите книги“ вземат предвид речника, сложността на изреченията, съдържанието и цялостната трудност. Някои основни характеристики на подходящите книги:

    Ниво на четене: „Точно толкова“ се отнася за книги, които са в зоната на близкото развитие на детето ви спрямо нивото му на четене – думите не са прекалено трудни, за да има риск от разочарование, и не са толкова лесни, че да бъдат скучни.

    Познати думи: Точно подходящите книги съдържат значителен брой думи, които детето вече знае и може да чете самостоятелно. Това познаване им позволява да четат с относителна лекота и да поддържат разбирането, докато от време на време срещат нови или трудни думи.

    Контекстуална подкрепа: В книгите „Точно на място“ често се предлагат контекстни подсказки и визуални опори, като илюстрации или диаграми, които подпомагат разбирането. Тези помощни средства помагат на децата да направят връзка между текста и визуалните изображения, като подобряват разбирането на историята или темата.

    Изберете увлекателни книги

    Освен че трябва да знаете нивото на четене на детето си, трябва да имате и добра представа за интересите му или за това, което може да го привлече. Някои идеи:

     • Фокусирайте се върху забавното – ако можете да свържете книгите със смях, сте печеливши!

     • Следвайте интересите на детето си

     • Книги с картинки

     • Включете детето си в избора

     

    Историята на Fast ForWord

    Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

     

    Избор на забавни книги!

    Притеснително е да се мисли, че ефективността на помощта за четене за първокласници може да се сведе до разбирането на хумора за първокласници, но това е много важно.  Ето защо:

     

     • Ангажираност и удоволствие: Когато децата намират книгите за смешни и забавни, това увеличава тяхната ангажираност и удоволствие от четенето. Моментите, в които се смеете, превръщат четенето в забавно и приятно преживяване, което може да спомогне за формирането на положително отношение към книгите и четенето.

     • Емоционална връзка: Хумористичните книги често създават емоционална връзка с малките читатели. Смехът заедно с героите и съпреживяването на техните хумористични приключения може да помогне на децата да развият съпричастност, да се свържат с историята и да създадат връзка с героите.

     • Езиково развитие: Забавните книги често използват игрив език, игра на думи и хумористични похвати като вицове. Излагането на първокласниците на такъв език може да подобри техния речник, уменията им за разбиране и познаването на различни литературни елементи.

     • Мотивация за четене: Книгите, които разсмиват децата, могат да бъдат мотивиращи за неохотните читатели или за тези, които все още изграждат увереност в своите читателски способности. Хуморът и развлекателната стойност могат да ги насърчат да вземат книгата с желание и да продължат да четат.

     • Плавност на четенето: Забавните книги с диалози и хумористични ситуации могат да подпомогнат развитието на плавното четене. Естественият ритъм, темпото и интонацията, необходими за предаване на хумористичните реплики, могат да допринесат за подобряване на уменията за устно четене на детето.

    Когато избирате забавни книжки за първокласници, търсете книги с увлекателни илюстрации, остроумен диалог и хумор, подходящ за възрастта. 

    Интересите на детето ви

    За да осигурите пълноценно четене и за да разберете напредъка на детето си в четенето, ще искате да го запознаете с различни видове книги, които отговарят на неговите интереси, за да разширите хоризонтите му по пътя към любовта към четенето за цял живот.

    Намирането на подходящи книги за първокласници в зависимост от техните интереси става все по-лесно в наши дни:

     

     • Попитайте учителя на детето си или училищния библиотекар за препоръки за книги.

     •  Можете да търсите книги по тема, възрастова група или жанр и да четете рецензии, за да добиете представа за съдържанието и пригодността им за първокласниците.

     • Блогове за родителство и образование: Много блогове за родители и образователни уебсайтове предлагат подбрани списъци с книги и препоръки за деца. Потърсете блогове, които се фокусират върху детската литература или образованието, и разгледайте техните предложения за книги въз основа на различни интереси.

     

     • Социални медии: Следете акаунти в социалните медии или се присъединете към групи, посветени на детските книги и възпитанието. Много акаунти споделят препоръки за книги въз основа на различни теми или интереси. Ангажирането с онлайн общността може да ви помогне да откриете нови заглавия и да получите персонализирани препоръки.

    Ако детето ви съвсем се отдръпва, съсредоточете се върху ангажираността, т.е. придържайте се към неща, които биха могли да представляват интерес.  Ако обаче детето ви е на вълна, полезно е да въвеждате различни книги и жанрове, за да разширите читателския опит.

                Помислете за режим на четене

    Последното парче от пъзела е включването на четенето в ритъма на живот. Създаването на добра рутина за четене на вашето дете може да помогне четенето да стане редовна и приятна част от живота му. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да създадете успешна рутина за четене:

     

     • Помислете за определено време за четене: Определете конкретно време всеки ден, което да бъде посветено на четенето. Може да бъде сутрин, след училище, преди лягане или всяко друго време, което е подходящо за графика на детето ви. Последователността е от ключово значение за установяването на рутина.

     • Създайте уютна среда за четене:  Това може да бъде уютно място, добре осветено и без разсейващи фактори като телевизор или електронни устройства.

     • Направете четенето споделено занимание: Четете заедно с детето си. Редувайте се да четете страници или глави на глас в зависимост от нивото на четене. Или просто седнете заедно, като всеки чете своята книга.

     • Поддържайте книгите интересни:  Децата, които се затрудняват, често искат да четат една и съща книга отново и отново.  В това има известна полза за плавността на четенето, тъй като всеки път, когато я четат, те го правят по-автоматично.  Но след около 3 прочитания се опитайте да намерите алтернатива, за да избегнете скуката, която може да се превърне. Така че продължавайте да се занимавате с въртенето на книгите, дори ако детето ви понякога се отдръпва.

     • Празнувайте и хвалете напредъка в четенето: Признавайте и отбелязвайте постиженията на детето си в четенето. Предлагайте похвали, награди или специални лакомства за постигане на целите за четене или за завършване на книга. Това положително стимулиране може да помогне на детето да преодолее трудностите, напр. твърде трудна книга, и да се върне в релсите.

    Установяването на рутинна практика за четене изисква време и последователност. Бъдете търпеливи и подкрепящи, като позволите на детето да развие собствените си предпочитания и темпо на четене. Адаптирайте рутината, ако е необходимо, в зависимост от променящите се интереси и способности за четене. В крайна сметка целта е да се създаде любов към четенето и ученето за цял живот.

                       

    Тест за оценка на езиковите умения по английски език

    Онлайн тест за владеенето на английски език по граматика, четене и слушане. Измерване на фонологичното осъзнаване, слушане и четене с разбиране.

     

     

                       Заключителни мисли

    Помощта за четене за първокласници не е същата като помощта за четене в следващите класове. Не става въпрос за четене на Хари Потър или дори за четене с разбиране.  Ако детето ви излиза от първи клас с добър речник, овладяна фонетика и стабилно отношение към четенето, считайте първи клас за успешен.

    Важно е детето ви да има положителна връзка с четенето, а това означава вие да не сте разочаровани, да не сте настойчиви или още по-лошо – да сте тревожни.  Детето ви е експерт по езика на тялото ви и затова трябва да сте толкова окуражени и ангажирани в пътуването, колкото искате да бъде и детето ви.

    Ако детето ви е силен читател – ако се смее на неправилно произнесените думи и с удоволствие се захваща с всяка книга, която му представите – тогава всичко гореизложено важи. Ако обаче нищо от това не върви добре или отношението се влошава, това може да е предупредителен знак.  Първи клас е моментът, в който много деца за първи път разбират, че трябва да се научат да четат, а четенето им изглежда невъзможно.

    Ако това е вашето дете, може би ще искате да помислите за интервенция по четене или поне да споделите притесненията си с учителя на детето си. 

    Източник: https://www.gemmlearning.com/blog/reading/reading-help-for-1st-graders/

    За нас
    Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
    Абониране
    Виж още

    За нас

    Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

    Услуги

    Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

    Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

    Списък за родители с най-често срещани симптоми

    Детето ви има ли затруднения с ученето?

    Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

    Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

    Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

    Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

    41 когнитивни умения

    Терапия чрез Fast ForWord

    Английски чрез Fast ForWord