Физическата активност е важен фактор за развитието на детската интелигентност – ново изследване го доказва!

Физическата активност е важен фактор за развитието на детската интелигентност

Ново изследване на невроучени проучва физическата активност като начин за стимулиране развитието на интелигентността при децата. Резултатите показват, че физическите упражнения действително води до подобряване на когнитивните умения и академичното представяне на изпитите в училище. Това изследване е още едно доказателство, че интелигентността може да бъде повлияна от ежедневните навици и промените в начина на живот. 

Проучването е проведено по проекта ActiveBrains. То е продължило 20 седмици и в него са участвали деца в училищна възраст. По време на изследването учениците са спазвали програма с физическа активност, която включвала комбинация от аеробни упражнения и трениране на мускулна сила. 

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Водещият автор на изследването по проекта ActiveBrains е Франциско Ортега от Департамента за Физическо възпитание и спорт към Университета в Гранада. 

Учените искали да проучат въздействието на интервенция с аеробна спортна дейност и тренировки за изграждане на физическа сила върху мозъчните структури свързани с когнитивните умения. Такава структура е хипокампусът, който е центърът на паметта в мозъка. 

Положителни промени били отчетени в академичните умения, общата интелигентност на децата и екзекутивните мозъчни функции. 

Аеробни упражнения + Трениране за мускулна сила = Подобрени когнитивни функции

В сравнение с децата от контроната група, които не следвали програмата за физическа активност, другата група от ученици спазващи 20-седмичната програма показали значително подобрение във флуидната интелигентност (т.е. уменията за решаване на проблеми, „свързване на точките“/откриване на причинно-следствени връзки), кристализираната интелигентност (т.е. запазването на знания) и когнитивната гъвкавост (т.е. способността на човек да се  адаптира към промените и да вижда нещата от различни гледни точки). 

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Програмата включвала 90-минутни тренировки (60 минути кардио и 30 минути упражнения за мускулна сила) 3 пъти седмично. 

Учените все още не са установили в коя мозъчна структура се случват промените в когнитивните умения и интелигентността, когато се спазва редовна физическа активност, но резултатите са налице и ясно се виждат подобренията в екзекутивните мозъчни функции, когнитивните умения и академичното представяне. 

Това изследване още веднъж показва важността на физическата активност за развитието на децата.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Софтуерна иновативна програма за стимулиране на когнитивните умения

Тази програма не изисква посещения на фитнес зала. Тренировките могат да се изпълняват без кардио машини или екипировка за вдигане на тежести. Използват се упражнения със собствено тегло. Това прави програмата икономически изгодна и лесно приложима във всякакъв вид училища и домашна среда.

Друга програма, която доказано развива изброените по-горе умения и функции е софтуерната програма Fast ForWord. С нейна помощ децата развиват уменията за четене, овладяване на английски език, концентрация, слухова обработка, работна памет и т.н. 

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Fast ForWord е разработена от невроучени въз основа на откритията за невропластичността. Програмата наподобява игра със забавни герои, за да се увеличи ангажираността на учениците и да се застъпи елемента на учене със забавление. 

Програмата дава обратна връзка за справянето на децата в реално време. Индивидуалният подход е заложен в основата на Fast ForWord  – тя осигурява упражнения за практикуване на конкретните неща, които даденото дете има нужда да подобри. 

В рамките на няколко месеца редовна употреба, децата значително подобряват когнитивните си умения и своята увереност в учебния процес. 

Източник: Psychology Today

Физическата активност е важен фактор за развитието на детската интелигентност
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord