Обръщане на букви и писане наобратно: Дислексия?

jessicah hast prrtltpjdke unsplash

Много деца се подлагат на оценка за дислексия, защото пишат някои букви наобратно (понякога се нарича „огледално писане„). Означава ли писането наобратно или обръщането на буквите, че детето ви има дислексия?

Мит: Обръщането на буквите е признак за дислексия

„За съжаление това е мит, който сякаш има девет живота“, казват от Центъра за дислексия и творчество в Йейл. „Много малки деца обръщат буквите, когато се учат да пишат, независимо дали имат дислексия или не„. Много деца с дислексия не обръщат буквите.

Често срещано явление е малките деца да обръщат буквите и цифрите, когато се учат да четат и пишат. Повечето деца преодоляват това затруднение, когато станат по-добри читатели и писатели. Ако обаче обръщането на буквите продължава след около 7-годишна възраст, това може да е признак за затруднения в обучението.

Обръщането на буквите е различно от разместването на буквите. При обръщането на буквите те се изписват като огледален образ (например буквата b се изписва като буквата d), докато при пренасянето на буквите те се изписват в неправилен ред.

 

Мит: Дислексията се дължи на проблеми със зрението

Дислексията не се причинява от зрителни проблеми, а по-скоро е различие в обучението, което засяга начина, по който мозъкът приема, обработва и реагира на езика.

Децата с дислексия имат проблеми с разпознаването и манипулирането на звуковите структури на думите (т.нар. фонологична обработка) и се затрудняват да съпоставят звуците от устната реч с писмения език.

Така например дете с проблеми с фонологичната обработка може да се затруднява да римува или да има проблеми с разделянето на думите на срички. Тези проблеми със звукообработката не могат да бъдат обяснени със затруднения в зрението.

 

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

 

Дори обръщането на буквите да не е дислексия, ето какво можете да направите

Възможно е да смятате, че макар детето ви да няма дислексия, то определено би могло да получи помощ, за да засили уменията си за четене. Какво можете да направите?

Стратегии за коригиране на изписването на буквите наобратно

   

   1. Направете го мултисензорно: Ангажирайте няколко сетива за по-добро учене. Накарайте детето:

    

    • да очертае буквата в пясък или крем за бръснене.

    • Постройте буквата с глина или тесто за игра.

    • Произнесе звука на буквата, докато я пише.

     

     1. Фокусирайте се върху насочеността: Помогнете им да разберат писането от ляво на дясно:

      

      • Използвайте стрелки, за да покажете правилната посока за образуване на буквата.

      • Използвайте маркер или цветен молив, за да очертаете началната точка на буквата.

       

       1. Насочена тренировка:

        

        • Започнете с най-често обръщаните букви (често b/d, p/q).

        • Отделете и упражнявайте проблемните букви, като ги сравнявате с техните „нормални“ версии.

        • Упражнявайте се да пишете кратки, прости думи

         

         1. Визуални средства: Създаване на таблица, показваща правилния и обърнатия вариант на проблемните букви за по-лесна справка.

          

          1. Използване на образователни технологии: Целенасочените онлайн програми за обучение са чудесен начин за изграждане на основните умения, които помагат на децата да пишат добре. 

          

         Терапия чрез Fast ForWord​

         Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

          

         При трудности с писането препоръчваме обучение с Европейски център по невронауки, който използва подкрепената от изследвания програма Fast ForWord.

         Fast ForWord изгражда базовите умения, които допринасят за доброто фонологично и фонетично осъзнаване – като памет, внимание, обработка и последователност. Фонетичните умения зависят от способността на детето да разпознава и съпоставя звуците с буквите. Слабата обработка, вниманието и паметта могат да затруднят изпълнението на тази задача.

         Не забравяйте, че ранното откриване на всяко затруднение в ученето е от ключово значение. Ако след 7-годишна възраст наблюдавате постоянно обръщане на буквите, не се колебайте да потърсите допълнителни насоки. Колкото по-рано обърнете внимание на потенциалните предизвикателства, толкова по-добре ще подготвите детето си да разгърне пълния си потенциал.

          

          

          

          

          

          

          

          

          

          

          

         Източници: https://soniclearning.com.au/writing-backwards-and-reversing-letters-does-my-child-have-dyslexia/ 

         Photo by Jessicah Hast on Unsplash

         За нас
         Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
         Абониране
         Виж още

         За нас

         Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

         Услуги

         Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

         Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

         Списък за родители с най-често срещани симптоми

         Детето ви има ли затруднения с ученето?

         Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

         Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

         Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

         Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

         41 когнитивни умения

         Терапия чрез Fast ForWord

         Английски чрез Fast ForWord