Как да подготвите детето за матура по математика без стрес?

Матура по математика без стрес с MATHia.

Повечето деца се притесняват от математиката, защото тя има репутация на труден предмет. Това, от своя страна, затруднява подготовката на учениците, тъй като тревогата от сложността на математиката пречи на тяхната концентрация и умение за запаметяване на нови знания.

Децата често развиват тревожност преди явяване на матура, смятайки, че не биха се справили с нея. За щастие, има някои техники, които биха помогнали в пренастройването на детския мозък.

В кои класове учениците държат матура по математика?

Учениците след 4-ти, 7-ми, 10-ти клас и 12-ти клас държат задължителни матури по математика.

Датата за провеждане на матура за 4 клас по математика е 30 май 2023 г., за 7 и 10 клас денят е 16 юни 2023 г. Зрелостниците сами избират дали за втората си матура ще се спрат на математика, като независимо от техния избор, датата за провеждане е 23 май 2023 г.

Какъв е форматът на матурите по математика за ученици в различните възрасти?

Матурата по математика за 2023 година се различава по формат и начин на провеждане за различните класове.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Матура за 4 клас по математика

Изпитът е с продължителност до 60 минути, като за учениците със специални образователни потребности, тя е до 90 минути.

В нея се проверяват знанията по предмета, придобити от 1-ви до 4-ти клас, и включва 25 задачи и различни методи на решаване, от които:

 • 18 задачи по математика с избираем отговор;
 • 5 задачи с кратък свободен отговор;
 • 1 математическа задача с разширен свободен отговор;
 • 1 текстова задача с 3 броя разширени свободни отговори с 3 подусловия.

Максималният брой точки е 100 – сборът от точките на верните отговори.

Матура по математика без стрес с MATHia.

Матура по математика за 7 клас

Националното външно оценяване по математика (НВО) за прогимназиален етап продължава до 150 минути. За учениците със специални образователни потребности, тя е до 230 минути.

То тества учениците и знанията им по математика, получени от 5-ти до 7-ми клас. В матурата по математика за 7 клас има 23 задачи с различни методи на решаване, от които:

 • 18 задачи със структуриран избираем отговор с 4 възможности, от които един е верен;
 • 2 задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен), като учениците трябва да изпишат отговорите без да привеждат решението си;
 • 3 от задачите са със свободен отговор, като от учениците се изисква да аргументират решението си.

Оценяването на матурата по математика е пак на базата на сбор от точки от верните отговор, а максималният брой е 100.

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Матура за 10 клас по математика

Матурата за 10 клас е с продължителност до 90 минути, а гимназистите със специални образователни потребности разполагат с до 30 минути допълнително време за решаване на задачите.

В нея се обръща внимание на знанията, придобити от 8-ми до 10-ти клас и има 13 задачи:

 • 15 задачи с избираем отговор с 4 възможности и 1 верен отговор;
 • 2 от задачите са с разширен свободен отговор, като ученикът трябва да представи в писмен вид решението.

Всяка правилно решена задача носи различен брой точки. Максималният брой е 100.

Матура за 12 клас по математика

Държавният зрелостен изпит по математика е с продължителност 4 астрономически часа и обхваща материала от 8-ми до 12-ти клас. Провежда се под формата на тест и включва 23 задачи:

 • Задачи по математика с избираем отговор;
 • Задачи с разширен свободен отговор.

При равен или по-висок резултат от 30% от максималния брой точки – 100, то изпитът е взет.

Какво включва подготовката за матурата и колко време продължава?

Самоподготовката за матура по математика много комплексна, започвайки от подкрепата на родителите и завършвайки с допълнителните уроци и помагала по математика. Ние ще ви представим част от нещата, които биха били от полза на децата ви при подготовката за държавни зрелостни изпити.

Записки

Има деца, които изпитват затруднения при запомнянето на формулите по математика и таблицата за умножение. Редовното водене на записки спомага за запомнянето на материала. Това е така, защото мозъкът филтрира информацията, докато подпомага концентрацията на пишещия.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Спокойно приемане на различните оценки

Лошата оценка не е доказателството, че детето не е достатъчно добро по математика. За съжаление, има много родители, които не приемат оценки под отличен 6. Това не само повлиява отрицателно на самочувствието на детето, но и се издига стена между родителя и детето, което се страхува да помоли за помощ.

Добра практика е учениците да бъдат поощрявани за труда, който полагат, а не укорявани за оценките, които получават. Децата трябва да са спокойни да задават въпросите си и да се учат от грешките си. Така математиката става по-малко страшна.

Забавления заедно

Този съвет е предназначен за децата, подготвящи се за матура по математика след 4-ти клас. Можете да направите и списък с неща, които да правите заедно, като например:

 • Броене на предмети;
 • Сравняване на цени – разхождайки се из магазина коментирайте коя цена е по-висока от другата;
 • Готвене с дробни числа – практикувайте различните количества на съставките в една рецепта, като половин чушка, ⅓ чаша ориз и подобни.

Наречете всичко, което правите в ежедневието си “математика”, за да може детето да почувства предмета като нещо познато и достъпно.

Когато помагате на детето си с домашното или подготовката, не се притеснявайте, ако и вие не знаете какво е правилното решение на задачите. Няма нищо лошо в това да покажете, че и вие не сте достатъчно подготвени. Ще дадете пример на детето си как да запазва спокойствие и да търси помощ, докато стимулирате детското мозъче да открие верния отговор.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Пробни матури

Добра практика е учениците да разгледат внимателно изминалата матура по математика 2022, чието съдържание по сложност отговаря на това от предстоящата матура по математика 2023.

В сайта на МОН има матури от предходните години, като гимназистите могат да разгледат и решат дори пробна матура за 10 клас по математика. Това би подготвило учениците за съдържанието на предстоящия изпит, намалявайки стреса от непознатото.

Успешна подготовка за матура без стрес с MATHia

Преди да ви издадем тайната на успешната подготовка за матура по математика, нека ви запознаем с програмата за изучаване на математика MATHia. Това е образователен софтуер, базиращ се на вграден интелигентен алгоритъм, който дава навременна обратна връзка.

MATHia е подходящ за ученици от всички възрасти, като би бил от полза даже и за подготовка за матура по математика за 12 клас. Това е възможно благодарение на индивидуалното поднасяне на материала под формата на игра, спрямо темпото на научаване на всеки ученик.

Този вид онлайн обучение по математика от ново поколение гарантира качествена подготовка за матурите без излишен стрес. Отчасти това е благодарение на липсата на тестове, домашни и удобството при провеждане.

Софтуерът научава децата да четат внимателно условията на задачите, а не просто да ги сканират.

Английски език за възрастни​

Онлайн индивидуален курс по английски език за възрастни. Подходящ за начинаещи (A0) до професионалисти (C1 и C2), кандидат студенти и интервюта за работа.

Често задавани въпроси

Подготовката за матура по математика може да е по традиционния начин – с помощта на учител или родител, решаване на изминали матури по предмета, както и използването на учебни помагала. Този подход обаче не винаги е успешен.

По-добър резултат би дал софтуерът MATHia, благодарение на обратната връзка, персонализираното обучение, съобразено с темпото на научаване и забавния начин на поднасяне на материала.

След успешно положена матура за 7-ми клас, ученикът може да кандидатства във всяка гимназия с математически, икономически, софтуерен и хардуерен профил.

Успешно положеният зрелостен изпит е полезен за кандидатстване във всички университети на територията на страната, предлагащи икономически, технически и софтуерни програми.

Направете математиката част от вашия живот, поставяйки си реалистични цели за постигането на успех. Можете и да играете игри, развиващи логическото и пространственото мислене, за които сега може да се погрижи и MATHia.

От ключово значение е да разполагате с достатъчно време за подготовка и не правите всичко в последния момент.

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord