Малки тайни – 3 стъпки да си вдигнеш IQ-то

elisa ventur bmjaxaz6ads unsplash

Работната памет играе ключова роля в подпомагането на коефициентът на интелигентност (IQ), тъй като позволява на човека да задържа и манипулира информация в ума си по време на изпълнението на когнитивни задачи. Тази способност е от съществено значение при решаването на сложни проблеми, анализирането на информация и ученето. С по-силна работна памет, човекът може да усвоява нова информация по-ефективно и да прилага логическо мислене, което може да допринесе за повишаване на IQ-то.

Какво представлява работната памет?

Работната памет е една от изпълнителните функции на мозъка. Тя е основна умствена способност, която е от особено значение както за справяне със ежедневните задачи, така и с способността на мозъка да обработва и задържа нова информация.

Особено важна е за четенето, решаването на задачи, ученето на език и други. 

 

Тя е като листче в мозъка ви – съхранява информация, за да можете да работите с нея, за да изпълните дадена задача. Работната памет също така ви помага да организирате и запазвате нова информация за дългосрочна памет.

 

Тази способност е изключително важна, особено за децата.

 

Може би имате добра памет за неща, които са значими (например неща, свързани със спомени от семейно пътуване преди години), но имате проблеми със запаметяването на информация, която трябва да научите? 

 

А може би това, което помните, иглежда разбъркано и не в последователност?

 

Това е така, защото работната ви памет е в  затруднение да обработва и използва информация и данни. 

 

Ежедневен пример за използване на работната  памет е практиката в училище учителят да задава многоетапни инструкции, например “Извадете учебника си по математика и обърнете на страница 56. Имате 15 минути, за да работите върху въпросите от 1 до 4.“ 

 

Друг пример за работа с работната памет е когато учителят им задава задачи за скоростно решаване на ум. Тогава се изисква изключителна бързина, висока концентрация и отлична работа с работната памет.

 

Ето защо е важно да тренираме мозъка на детето и да работим активно с неговата работна памет. 

Как слабата работна памет може да повлияе на детето?

 

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Как може да го постигнем с най-достъпни техники у дома?

 

Има разнообразни методи за развитие на работната памет  на децата: 

  • След училище / детска градина можем да помолим детето да разкаже наученото. Това може да се реализира под формата на игра или по подходящ забавен начин за детето, така че то да бъде заинтригувано и мотивирано да “играе тази игра” всеки ден.
  • Можете да визуализирате заедно наученото току-що от урока по билогия.
  • Можете да правите картини и карти с информацията, която току-що е научена.
  • Може да използвате инструменти, които развиват работната памет и концентрацията.

    FAST FORWORD  e научно обоснован метод, който подпомага изграждането на над 40 когнитивни умения и подобрява работната памет при деца и възрастни.“
 
  • Можете да практикувате активно четене, при което да подчертавате определени букви, ключови думи и важна информация. Нужен е само цветен химикал и интересна книга със стандартен шрифт.
  • Много полезна е допълнителната визуализация на прочетеното – например можете да предложите на детето да направи тематична илюстрация на прочетен текст.
 

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Как работната памет влияе върху качеството на живот на възрастните?

Работната памет е важен мисловен процес, който се отразява на ежедневните дейности. Например в ежедневието на възрастните често се налага да запомняте редица стъпки, за да изпълните дадена задача.

 

Например може да се изгубите и да се наложи да спрете и да попитате за посоката.

 

„Поемете по първата лява улица, след това минете през кръговото кръстовище и завийте надясно по улица “3ти Март”. Тя е на около 50 метра надолу по пътя след бензиностанцията“.

 

Или пък трябва да запомните много стъпки, за да изпълните дадена задача в работата си.

 

Кой са факторите, които обуславят появата на проблемите на работната памет:

-Прекалено много постъпваща информация.

-Запомнил/записал съм само едно действие от срещата на персонала 

-Трябва да работи до късно, за да изпълни забравена задача преди крайния срок

 

Английски език за възрастни​

Онлайн индивидуален курс по английски език за възрастни. Подходящ за начинаещи (A0) до професионалисти (C1 и C2), кандидат студенти и интервюта за работа.

 

Могат ли възрастните да подобрят работната си памет?

Естествено, че да! Мозъците ни са невероятни и могат да се променят на почти всяка възраст (нарича се невропластичност). Стига да използвате правилния инструмент за обучение, можете да подобрите работната си памет.

FAST FORWORD  e научно обоснован метод, който подпомага изграждането на над 40 когнитивни умения и подобрява работната памет при деца и възрастни.“

 

Ако потърсите в Google „помощ за подобряване на работната памет“, ще видите много стратегии (например „разделяйте инструкциите“ и „работете върху уменията за визуализация“). Ето някой допълнителни техники:

Комбинация от индивидуални компенсаторни стратегии, промени в учебната среда и стратегии за изграждане на умения.

  • Онлайн програмите за работна памет на Европейски център по невронауки
  • Ефективните програми за работна памет активно тренират способността за запомняне на повече информация.

 

Промяната на мозъка не може да стане за една нощ, но е напълно възможно да се направи. Подобряването на работната памет изисква ежедневна практика, индивидуални инструкции и интересни упражнения, за да се постигнат значителни и трайни подобрения.

 

 

За щастие съществуват онлайн програми, които могат да ви помогнат да подобрите работната памет по лесен и забавен начин. Екипът от специалисти на Европейски Център по Невронауки и Carnegie Learning успешно използват доказани неврологични програми (Fast ForWord) за подобряване на работната памет – най-подходяща за хора, които трудно се съсредоточават, особено на шумни места или когато им се дават устни инструкции. Много подходящ за ученици със слабости в слуховата обработка, езика или четенето.

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord