Възползвай се от ПРОМО КОД: back2school за 5% до края на септември за детски курсове!
Дни
Часове
Минути
Секунди

Любимата виртуална тренировка на Елена – основен инструмент в развитието на когнитивните умения и интелекта

viber image 2023 09 04 12 48 16 446

Елена бе на 8, когато се потопи във FFW. На 10-тата минута платформата буквално я отвлече. Тя е от поколението деца, за които виртуалната среда е част от пространство за учене и усвояване на нови знания и умения. Тогава, на 8, за пръв път се срещна с английския и тази първа среща остана най-трайна следа в нейното развитие.

Майка съм на Елена и от първо лице ще разкажа колко бърз и единствен възможен беше изборът ми. 

(Взех решението информирано, интуитивно, задължително след солидна обосновка, вдъхновена и решителна.)

Вярвам, че новите „реколти“ деца  трябва задължително да знаят поне английски, и той да бъде техния прозорец за света, извор на безкрайни възможности, средство за достигане на повече информация и инструмент за развитие в най-различни сфери на живота. Особено  в областта на високите технологии, върху които е построено бъдещето. За това знанията и комуникационните умения в езика са стъпало към мечтано кариерно и личностно развитие. И именно тези аргументи ме подтикнаха да подходя напълно осъзнато и отговорно и да направя избор, който ще обогати и развие детето ми по мек и увлекателен начин, за да бъде и тя с любов и без страх в новото предизвикателство.

Приятели, ще споделя с вас част от моите аргументи и надявам се, да ви помогна в избора на точното за вас място.

Ето и моите топ  родителски „защо“-та в + на FFW:

 1. Невронауката си е сериозно нещо. Тя дава инструментариума, чрез който  може да бъдат развити изключително важни мозъчни функции – концентрация, внимание, памет, слухова обработка – които имат особено важна роля в изграждането на процеса на учене при децата.  Това, че FFW е  методология, чрез който се постига интензивна стимулация на мозъка, беше повече от всеки друг плюс.
 2. Чрез FFW се постига многопластова ефективност на различни нива и в различни умения за единица време – това означаваше в моята глава – „Супер, това (в главата ми) означава със сигурност по-висока ефективност и  комплексен резултат за по-кратко време“. 
 3. Изграждане на умения за работа с информация и подсилване на работната памет. – Казвах си, дори с езика да върви бавно, то със сигурност методологията ще развие в нея умения, които са безкрайно важни и безкрайно необходими. Та
 4. Виртуална среда е на разположение за тренировки 24/7, което за един родител може да означава буквално липса на ограничение – детето може да тренира колкото иска и от където поиска без ограничение и без значение от външните фактори. Нужен е само интернет – пак си казах „Супер“ (вече я виждах във въображението си как  тренира и това и харесва)!
 5. Има свой ментор – YES! Най-накрая да се скъси тази неудобна дистанция между учител и ученик, и най-накрая метод, който позволява да се изгради специална работна връзка между ученик и ментор. Представих си колко ще е полезен менторът и как ще я води и мотивира, когато и е трудно.  И как най-сетне аз ще мога да се отдръпна от процеса и да имам доверие на човек, които е хванал ръката и и и дава спокойствие и увереност.
 6. Напредък със собствено темпо – Всъщност само предполагах колко голяма възможност е това! Дава свобода и не създава стрес, че не се справяш. А за да дърпаш напред трябва да си мотивиран и да усещаш собствените си, може и малки, стъпки напред. 
 7. Винаги мога да разчитам на обратна връзка – всъщност на детайлен анализ на усилията и напредъка на детето ми. Супер подробно изготвена оценка в детайли – ниво на развитие на конкретни умения, насоки къде какво  може да се подобри, вижда се къде са трудностите, къде трябва да се наблегне. Т.е. родителят е част от процеса. Той е информиран и на него се разчита като на съотборник. 
 8. Цената – който е правил анализи ще ме разбере. Според мен няма аналог  в съотношението резултати-цена-време. Няма, няма и да има. Апропо, известно време ми отне докато избера годишен план, но решението за дългосрочно обвързване се базират на качествени и количествени показатели, така че тази ми стъпка отне малко време.

 

Още си спомням колко бях ентусиазирана. Имах усещането, че най-сетне мога да дам на детето си възможност за развитието, което заслужава. Усещането , че най-сетне съм на правилното място, с правилните хора, и най-сетне правя правилен избор. 

Малко повече от година от старта ни съм все още толкова вдъхновена и благодарна. Благодарна съм на всички технологии, които правят този метод възможен и достъпен. Благодарна съм на екипа, че са повече от моите очаквания, за всяка подкрепа и за това, че градим заедно. И най-вече благодаря на детето си, за усилията и резултатите, които осмислят усилията на Зейнеп. 

Ето и малка част от напредъка:

 1. Елена се справя отлично със слуховата обработка – това и помага на различни нива в обработката на информация – от четене до учене, през умение за слушане и умение за декодиране.
 2. Вниманието и концентрацията минаха на друго ниво.
 3. Детето работи с езика – чете с много високо темпо за възрастта си, граматиката и речниковия запас се развиват успоредно, без излишен стрес, сякаш учи и овладява майчиния си език. А само като си представя, че тя не знаеше азбуката и чувстваше неудобство от това, че не може, не разбира и не изговаря.
 4. Изградила е умение за работа в екип ( в плюс на това, че е виртуален процес), а това умение е добре да бъде градено постепенно от най-ранна възраст.
 5. Елена стана по-наблюдателна и много по-бързо решава „проблеми“ – т.е. по-бързо се адаптира и по-бързо намира решение. Ефект, които следва след задълбочена работа с информация и развиване на логика.
 6. Използва лаптопа по предназначение и само „по работа“ – процесът на учене е сложен мисловен процес, и макар под формата на игра и забавление, той си остава сложен натоварващ процес. Мозъкът има функцията да самоопределя кога му е време да си даде пауза – моят опит показва, че след 1 час на ден, макар и разделено на 2 части, след това детето няма нужда да прекарва повече  време пред компютъра. Нещо повече – в него се изгражда навикът, че компютърът е място и средство за работа и го използва като такъв.
 7.  …

 Приятели, стана вече дълго. За екипа, за системата и за „плодовете“ на решението си, които бера, мога да пиша, да говоря и споделям без да ми омръзва и без да е реклама. 

Всеки сам взима решение. Пробва тук и там. Аз се радвам, че нямам друг избор. 

Ако ви е интересно как реагира детето на учебния процес, или как работи в програмата – можете да разгледате профила на NSC. 

Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord