Затруднения в ученето и тяхното преодоляване чрез науката за четене!

Затруднения в ученето и тяхното преодоляване чрез науката за четене!

Често учители търсят решение как да се справят със затрудненията в учебния процес и пропуските в материала. Науката за четенето и технологиите могат да помогнат.

Ефективният план за преодоляването на затрудненията в класната стая, трябва да включва образователна технология, която е базирана на доказателства и изследвания за науката за четенето и науката за ученето. Ето три примера за това как образователните технологии (EdTech-Education Technology) може да се справи със затрудненията в учебния процес и запълването на пропуските в материала:

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Предизвикателство в учебния процес #1: Равнопоставеност

Всички знаем, че е възможно, учениците в неравностойно положение да развият пълния си потенциал. Но поради липса на ресурси, учениците от малцинства или с различен произход от местните жители и тези от домакинства с ниски доходи имат пропуски в обучението. Тези пропуски се забелязват преди пандемията, а най-големите загуби на знания са отбелязани по време на нея.

Отдаденост към идеята за равнопоставеност между учениците се изразява в стремежа всички да разполагат с необходимите ресурси, за да имат възможността да се представят на сходно ниво с по-облагодетелстваните връстници. От огромно значения е невронауката, която за момента е една от недостатъчно проучените изследователски области.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Учени, занимаващи се с науката за учене, смятат че стреса или още неблагоприятни детски преживявания (като бедност и травми), оставят следи в мозъка, които пречат на ученето. Неблагоприятни преживявания от детството, в допълнение със стрес от пандемичната обстановка, водят до недобре развити екзекутивни функции.

Това означава, че по-уязвимите ученици, които са от малцинствата или от различен произход от местните жители, се опитват да учат без да са имали възможността да развият работната си памет, концентрацията и обработката на информацията. Тези умения лежат в основата на екзекутивните функции и са ключови за развитието на умението за четене. 

Решение чрез образователни технологии (EdTech)

Добрата новина е че мозъка може да бъде трениран с помощна на мозъчна пластичное (невропластичност). Неблагоприятните ефекти върху мозъците на учениците – техния най-ценен инструмент за учене, могат да бъдат обърнати в положителна посока.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Fast ForWord, програма 2-в-1 за четене и трениране на мозъка, помага за изграждането на когнитивни умения, върху които се изграждат основните умения за четене, за трайни и ефективни резултати през целия живот на ученика. Програмата едновременно развива когнитивните умения за работна памет, внимание, скорост на обработка и последователност, заедно с уменията за четене, фонетиката, речниковия запас и четенето с разбиране.

Предизвикателство в учебния процес #2: Активно участие и ангажираност с учебния материал

Всеки учител би казал, че да държиш един ученик активен и буден с час е по-лесно в присъствената класна стая, от колко през екрана. А учениците, които не са активни и будни не научават материала.

Емоциите и социалните фактори, могат да попречат на обучението на един ученик и да създадат предизвикателства в учебния процес. Проучвания, показват, че липсата или наличието на увереност влияе негативно върху развитието на децата. Когато учениците не вярват, че могат да постигнат, те не опитват и впоследствие не успяват.

Затруднения в ученето и тяхното преодоляване чрез науката за четене!

За разлика от тях, уверените ученици се стараят повече и научават повече. Проблемът в ученето, при повечето ученици, се крие в тяхната увереност. Сигурен начин за подобряване на увереността и активността на един ученик е поставянето на правилното предизвикателство пред него. Учениците, които намират материала за прекалено труден или твърде лесен, може да се окажат разочаровани, отегчени или демотивирани и да се откажат. А е ключово изоставащите ученици да не го направят, особено когато изостават от връстниците си. 

Персонализирането на обучението не винаги е възможно, особено при дистанционно обучение. Тогава се обръщаме към технологиите.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Решение чрез образователни технологии (EdTech)

Fast ForWord се справя със социалните и емоционалните фактори на учениците и успява да ги мотивира да са ангажирани в учебния процес.

Персонализирането е ключово за ангажираността на учениците с Fast ForWordПрограмата се адаптира според нуждите и възможностите на всеки ученик и създава предизвикателство пред тях, с което да се справят без проблем.

Справянето с поставена задача може да е ново за повечето ученици. Те развиват своята увереност, когато виждат, че се справят. Дори се наслаждават и работят усърдно с Fast ForWord, както и по другите им предмети в училище. Няма да се усетите кога вашите ученици ще развият пълния си потенциал и ще четат гладко и уверено!

Предизвикателство в учебния процес #3: Ефективност

Напоследък темата- как да бъде преподадена голяма част от материала за кратко време, е доста актуална. За да се справят със пропуските в знанията на децата много области планират летни програми, удължаване на учебната година и уроци от ученик на ученик след часовете. Това са чудесни методи за запълване на програмата на един ученик, но трябват и по-ефективни методи за наличното време.

Английски език за възрастни​

Онлайн индивидуален курс по английски език за възрастни. Подходящ за начинаещи (A0) до професионалисти (C1 и C2), кандидат студенти и интервюта за работа.

Решение чрез образователни технологии (EdTech)

Технологиите в сферата на образованието могат да се справят със различни задачи, по-бързо от всеки човек и Fast ForWord е отличен пример. Ученик може да приключи с един работен лист от десет въпроса в рамките на няколко минути, но може да се справи със същия брой въпроси и упражнения за няколко секунди във Fast ForWord.

Fast ForWord изпреварва всички други програми. Той предоставя повече от 25 000 езикови упражнения, докато други програми за четене предоставят малко над 5 000. С пет пъти повече упражнения, учениците бързо развиват важни когнитивни умения и наваксват, ако са по-назад от връсниците си. 

Колко бързо? Средно отнема 1 до 2 години на един ученик да развие уменията си за четене, а това са само 40-60 часа във Fast ForWord. Fast ForWord развива трайни умения. След като ученик премине през програмата не се нуждае от допълни обучения, защото знанията остават запечатани с години!

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Пътят към справянето с предизвикателствата пред ученето

Образователните технологии, заедно с финансирането от плана за облекчаване на пандемичната обстановка, трябва да успее да се справи с трите главни предизвикателства в учебния процес – равнопоставеност, активно участие и ангажираност в учебния материал и ефективност. 

Мери Джейн Крайтс, споделя: „Програмата Fast ForWord подобрява езиковите умения и уменията за четене на учениците, както и тяхната работна памет, внимание и умения за обработка. Те работят по-бързо и с по-голяма точност и имат повече увереност, което подобрява представянето им и по математика.“

Когато комбинирате текущото финансиране на Американския спасителен план, образователната технология, ръководена от науката за четенето и ученето, и разбира се, магическото докосване на учителя, ще видите обнадеждаващ път към развитието на вашите ученици.

Източник: Carnegie Learning

Тест за оценка на езиковите умения по английски език

Онлайн тест за владеенето на английски език по граматика, четене и слушане. Измерване на фонологичното осъзнаване, слушане и четене с разбиране.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord