„В рамките на 4 месеца успях да достигна ниво С-1“ – Веси Дамянова

20221014 150126

     От години ползвам английски, включително и в работата си. Но реално нивото ми беше „ужасно“, тъй като никога не съм го учила системно. На 50 години, реших, че ако не сега, то кога ще вкарам нещата в ред?! И ето ме тук – в NeuroEnglish.

     В рамките на 4 месеца успях да достигна ниво С-1. И повярвайте ми, това беше изключително трудно предизвикателство с оглед факта, че вече съм затвърдила множество проблеми с езика – от неправилно произношение до погрешна граматика и словоред. Подозирам, че бях изправена пред много по-тежко изпитание от това да започвам да уча чужд език „от нула“. Едно от нещата, които си поставих за цел, беше да се занимавам по-упорито (да не кажа инатливо) с нещата, които ми се опират най-много, т.е. с истински проблемните зони. Ето в общи линии с какво се сблъсках…

ЧЕТЕНЕ.

     Хора, винаги съм четяла гладко и бързо на английски, но не и на глас. Произношението ми беше „потресаващо“. В този ред на мисли, библиотеката се оказа моят „препъни камък“ и най-полезния за мен инструмент. За три месеца изчетох всички налични книги. И не защото ми беше лесно, а точно обратното – защото изобщо не се справях. Реално работех върху „произношение“. НО по време на процеса открих, че всъщност съм подобрила и „четенето с разбиране“. Започнах да отговарям на въпросите все по-успешно. Въпреки че продължавам да твърдя, аз изобщо не схващам англо-саксонската логика и начин на мислене.

СЛУШАНЕ.

    Е, тук на първо място трябва да изтъкна битката с „weep & whoop“. Няма по-досадно-изнервящо нещо на света! Особено за човек, който предпочита да възприема нова информация с очите, а не с ушите си. Обаче като си „се хванал на хорото“, щеш не щеш го играеш. И въпреки скептицизма си, скоро открих, че чувам доста по-добре английския – от предавания, новини, филми, песни. Стигнах до потресаващия извод, че явно не съм разбирала правилно и 30% от това, което слушам. Да му се не види!

ГРАМАТИКА.

Е, тук вече вдигаме нивото! Нямаше да мога да се справя само със самостоятелните упражнения. Но явно в NeuroEnglish го бяха предвидили. И затова има групови онлайн занятия. Марина си знае, най-любими са ми irregular verbs. Не знам как успя да не се шокира от първите ми участия? Даже продължи да е слънчева, усмихната и мила, въпреки потресаващите ми напъни. И точно тази нейна реакция ме накара да се почувствам засрамена от себе си и отговорна към нея. Марина, не знам как го направи, но ти си „виновна“ за това да запретна ръкави и да наваксам по-бързо от очакваното с граматиката. Благодаря ти от все сърце!

ЛЕКСИКА.

     Таня, твой ред е да те спомена. Успя да ме „подхлъзнеш“ по най-забавния и дружелюбен начин, който само ти си можеш. Вярвам, че всичките ти „ученици“ ще потвърдят мнението ми. Колкото и трудни, оплетени и непознати да са нещата, ти ги представяш и обясняваш по начин, който ги превръща в интересни и самоочевидни. Търсиш най-подходящите примери от родния ни език. Намираш начини да „закотвиш“ в главите ни основните принципи и как да започнем да плуваме в това необятно море. А най-ценното е, че нито веднъж не ни подведе, че ще е лесно или че не иска практика. Твоето умение да „усмихнеш“ и най-специфичните езикови казуси е наистина уникално!

РИТЪМ.

     Не на последно място, трябва да спомена и ментора си Зейнеп. Тя е толкова млада и толкова ужасно отговорна. Ръчкаше ме и вярваше в мен повече, отколкото изобщо можех някога да си представя. Съобразяваше се със собствената ми преценка и ритъм, но никога не ми позволи да се „презастраховам“. Даже точно обратното, при всеки малък напредък от моя страна, тя моментално ме хвърляше в по-дълбокото. Зейнеп, ти нито за миг не ми позволи да се отпусна и да забавя темпото. Напредъкът ми за толкова кратко време се дължи до голяма степен на твоята амбиция за мен! Надявам се, че не съм те разочаровала.

И ОЩЕ, И ОЩЕ…

     Сигурно има хиляди неща, които пропускам, а е важно да споделя. Но вече и без друго стана доста дълго писание. Това, което е важно да отбележа е, че няма „магически метод“, с който да се научи английски. Ако човек не отдели време и усилия, няма никакво значение кой метод, езикова школа или учител ще избере. Лично за мен NeuroEnglish беше най-правилният и най-успешният избор! И съм дълбоко убедена, че именно начинът, по който е структурирана методиката, както и екипът от уникални професионалисти, ми помогна да напредна толкова бързо и ме стимулира да инвестирам време и усилия. Имах късмета случайно да открия точно това, което е най-работещо и най-подходящо лично за мен. Вярвам, че има много хора, за които NeuroEnglish е най-удачното решение да научат английски. Сигурна съм, че си заслужава да опитат. J

     Искам отново и отново да благодаря на всички от екипа на European Neuroscience Center! Благодаря ви, че сте толкова всеотдайни и прекрасни! Благодаря ви за позитивната енергия, професионализма и будителския дух! Благодаря ви от все сърце!

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord