Какво е дислексия? – Митове и факти

vadim bogulov mfbnquoz qy unsplash

Да знаете отговора на въпроса „Какво е дислексия?“ е важно, защото се смята, че до 10 процента от населението страда от някаква степен на дислексия.

Въпреки че е толкова често срещано състояние, Все още има много митове, недоразумения и погрешни схващания за дислексията. В тази статия ще разгледаме фактите за дислексията, как може да се управлява и как може да се лекува.

            Какво представлява дислексията?

Дислексията е нарушение на способността за учене, което включва трудности при четенето – по-конкретно проблеми при разпознаването на звуците на речта и научаването на това как тези звуци се свързват с буквите и думите.

Това е неврологично заболяване, което засяга начина, по който мозъкът обработва езика. То не е резултат от лошо образование, ниска интелигентност или липса на мотивация.

 

Дислексията може да засегне хора от всички възрасти и среди. Често срещаните симптоми включват трудности при четене, писане и правопис, както и проблеми с паметта и организационните способности. Въпреки това, с правилната подкрепа и интервенции, хората с дислексия могат да се научат да се справят със симптомите си и да постигнат пълния си потенциал.

               

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

                   Митове за дислексията

Съществуват много митове и погрешни схващания за дислексията, които могат да затруднят хората с това състояние да получат необходимата им подкрепа. Митовете и заблудите рядко помагат на някого. Митовете и погрешните схващания за дислексията затрудняват хората с това заболяване да получат необходимата им подкрепа и помощ. 

                                   

                                      Но как тези митове могат да бъдат вредни?

На хората с дислексия може да се каже, че са мързеливи или не полагат достатъчно усилия, но всъщност те имат неврологично заболяване, което засяга начина, по който мозъкът им обработва езика. То няма нищо общо с мързела.

                                             

                               Нека развенчаем още няколко мита за дислексията:


Мит № 1: Дислексията е проблем на зрението, който може да се отстрани с очни упражнения или специални очила.

Един от най-разпространените митове за дислексията е, че тя е визуален проблем, който може да се отстрани с упражнения за очи. Това обаче е далеч от истината. Дислексията не е проблем със зрението или с очните мускули. Това е неврологично състояние, което засяга обработката на езика в мозъка.

Макар че някои хора с дислексия могат да имат и зрителни проблеми, като например проблеми с проследяването или чувствителност към светлина, те не са основната причина за трудностите им при четене. Това означава, че специалните упражнения за очи или специално затъмнените очила няма да решат основния проблем, който причинява дислексията.


Мит № 2: Дислексията засяга само четенето и писането.

Дислексията определено влияе на способността на човека да чете, пише и правописва. Не е вярно обаче, че тя засяга само четенето и писането. Дислексията може да повлияе и на други области на обучението, като математика, управление на времето, организационни умения и памет.

Например за хората с дислексия може да е трудно да разберат математически понятия или да извършват бързо изчисления поради трудности при обработката на цифрова информация.

Ако страдате от дислексия, може да ви е трудно да разберете математическите понятия, тъй като те са свързани с четене. Възможно е да се затруднявате с конкретни неща като дроби, десетични дроби, дълги деления и умножение или таблици за умножение.

Хората с дислексия може да имат трудности и с уменията за управление на времето, така че да им е трудно да изпълнят дадена задача в определен срок. Причината за това е, че хората с дислексия често имат проблеми с изпълнителното функциониране, което е от решаващо значение за организирането на мислите и идеите.


Мит № 3: Дислексията е признак за ниска интелигентност.

Понякога хората предполагат, че човек със затруднения в четенето, като например дислексия, има и ниска интелигентност. Това не е вярно. В действителност дислексията няма нищо общо с интелигентността и не влияе на общите познавателни способности на човека.

Всъщност много хора с дислексия са високоинтелигентни и се представят добре в области като креативност, умения за решаване на проблеми и визуално-пространствени способности. Лицата с дислексия могат да имат затруднения с четенето и писането поради трудности при обработката на езикова информация или правилното разпознаване на букви и думи. Тези предизвикателства обаче не определят техния интелектуален капацитет.

За съжаление митът, че дислексията е свързана с нисък интелект, може да заклейми състоянието и да попречи на хората да получат подходяща подкрепа или правилно лечение. Това е особено вредно за децата, тъй като ако те смятат, че имат ниска интелигентност, може да е по-малко вероятно да се стараят да подобрят уменията си за четене. Те може просто да смятат, че не може да им се помогне.


Мит № 4: Дислексията може да бъде излекувана с медикаменти.

Противно на общоприетото схващане, дислексията не може да се излекува с лекарства.

Въпреки това някои медикаменти могат да бъдат предписани за справяне със състояния като тревожност или ADHD, които често могат да се появят заедно с дислексията. Например стимулиращи медикаменти като Ritalin или Adderall могат да бъдат предписани, за да помогнат на хората със СДВХ да се съсредоточат и концентрират, което може да подобри техните способности за четене и писане.

                    Признаци и симптоми

                           на дислексия

Дислексията може да се прояви по различни начини и да варира по тежест. Някои често срещани признаци и симптоми на дислексията включват:

   • затруднения с фонетичното осъзнаване (способността да се разпознават и манипулират отделните звуци в думите)

   • затруднения с декодирането (изговаряне на думите)

   • бавно или неточно четене

   • затруднения с правописа

   • затруднения при писане


  Важно е да се отбележи, че не всички лица с дислексия проявяват всички тези симптоми, а някои могат да имат и допълнителни симптоми, които не са изброени тук. Всъщност симптомите на дислексията могат да варират в зависимост от възрастта.

  Ако подозирате, че вие или някой ваш познат може да страда от дислексия, е важно да потърсите професионална оценка за поставяне на точна диагноза.

                      

  Терапия чрез мозъчна пластичност​

  Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

   

                      Лечение и подкрепа

                            при дислексия

  Въпреки че няма лечение за дислексия, има много интервенции и приспособления, които могат да помогнат на хората с дислексия да успеят в училище и в живота. Те могат да включват специализирано обучение по четене, помощни технологии, улеснения в класната стая (например допълнително време за тестове) и подкрепа от екип от специалисти, включващ учители, преподаватели и терапевти.

  Образователните технологии също са ефективен начин за лечение на дислексия и за подобряване на уменията за четене. За да се научим да четем по-добре, се нуждаем от силни умения за запаметяване, внимание, обработка и последователност.

  Европейски център по невронауки използва добре доказалите се и иновативни методи на Fast ForWord, които могат да помогнат на вас и вашето дете в справянето с проблемите от дислексията.

  Източник: https://soniclearning.com.au/what-is-dyslexia/

  За нас
  Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
  Абониране
  Виж още

  За нас

  Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

  Услуги

  Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

  Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

  Списък за родители с най-често срещани симптоми

  Детето ви има ли затруднения с ученето?

  Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

  Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

  Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

  Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

  41 когнитивни умения

  Терапия чрез Fast ForWord

  Английски чрез Fast ForWord