Как Тик Ток разрушава здравето на децата ни?

eyestetix studio 36zzoxdrgmi unsplash

Времето, което децата прекарват пред екраните на смартфоните и компютрите, е впечатляващо. Социалните медии като Тик Ток, Инстаграм и Ютюб предоставят безкрайни възможности за развлечение и общуване, но с тях също идват и някои сериозни проблеми, особено за по-малките деца.

1. Загуба на концентрация:

Дигиталната среда, която социалните медии предоставят, е бърза и многораздвижена. Към нея се добавят безкрайните потоци от снимки, видеоклипове и текстове, които просто искат да бъдат разгледани. Тази константна стимулация може да доведе до загуба на концентрацията при децата, което може да се отрази на тяхното учене и способност да се фокусират върху задачи извън социалните медии.

2. Проблем с мотивацията:

Социалните медии са дизайнирани да бъдат завладяващи. Постоянното изчакване на нови съобщения, лайкове и коментари създава страст към онлайн взаимодействието. За децата това може да доведе до намаляване на мотивацията да се занимават с други активности като спорт, изкуство или учене.

3. Допаминов цикъл и зависимост:

Социалните медии са известни със своята способност да създават допаминов цикъл – мозъчна реакция, която се случва, когато получаваме приятни стимули, като нови уведомления и харесвания. Зависимостта от социалните медии може да се развие, когато децата търсят постоянно тази допаминова награда чрез скролиране и обновяване на профилите си.

Как да се справим с този проблем:

 

  • Задаване на граници: Родителите трябва да задават ясни граници за времето, което децата им прекарват пред екраните. Това включва договаряне на периоди без смартфони и компютри.

 

  • Поощряване на разнообразни активности: Поощрявайте децата да се занимават с разнообразни активности извън интернет. Спорт, изкуство и четене на книги са прекрасен начин за разнообразяване на техния ден.

 

  • Образователни съдържание: Ако децата използват социалните медии, насърчавайте ги да следват образователни и вдъхновяващи профили, които ще ги вдъхновят да учат нещо ново.

 

  • Социалните медии са неизбежна част от съвременния живот, но те трябва да бъдат използвани с умереност и внимание, особено от по-малките деца. Родителите и грижащите лица имат важна роля в ученето на децата как да използват интернет по здравословен начин.

 

  • Fast ForWord представлява иновативен метод за учене, който предлага уникален начин за замяна на времето, което децата често прекарват пред социалните мрежи. Тази програма не само предоставя занимателен и образователен опит, но и активно участва в подобряването на когнитивните им умения и ниво на английски. Чрез интегрираните учебни модули, Fast ForWord подобрява четенето, слушането, граматиката и произношението на децата, като ги ангажира в структуриран процес на обучение. Това не само им помага да се развиват в активни и уверени читатели и комуникатори, но и им предоставя забавна и образователна алтернатива на безкрайните часове, прекарвани пред екраните на социалните медии. Fast ForWord прави ученето по-увлекателно и по-полезно, като същевременно подобрява качеството на времето, което децата изразходват онлайн.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord