Как да променим лошите навици и нагласи за учене

manan chhabra oukgy8g7d5k unsplash

Как да вкараме детето си в пътя на полезното учене

Отлагане, дезорганизация, учене в последния момент, прескачане на думи по време на четене, съпротива срещу нови идеи, непроверяване на работата, негативно говорене за себе си.  Описва ли някое от тези лоши навици на учене вашето дете? За да помогнете на детето си да се превърне в по-ефективен ученик, е важно да разпознаете и да се справите с тези лоши навици за учене.  Те не само възпрепятстват ученето, но и оказват влияние върху любовта към ученето, увереността в ученето и независимостта на ученето.

Вероятно няма да се изненадате, като чуете, че лошите навици за учене най-често се развиват в отговор на изоставане в ученето.

Ако забавянето все още е налице, планът за действие е ясен – намерете интервенция за справяне с основния източник на затруднения.  Ако изглежда, че изоставането в ученето е преодоляно, но лошите навици за учене остават, това е също толкова важно да се реши. И това е предметът на тази статия.

 

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

 

Какви са чертите на успешния ученик?

Ако сте на път да помогнете на детето си да се отърве от лошите навици за учене в полза на по-положителни черти, помага да определите тази цел на ученето.  Ето някои основни черти на пълноценния ученик:

Любопитство: Учениците, които учат здравословно, задават въпроси и търсят информация.

Самомотивация:  Учениците, които учат добре, проявяват инициатива в своето образование.

Устойчивост: Здравите учащи приемат неуспехите като част от ученето и продължават да работят упорито, дори ако темите са трудни.

поемане на риск: Добрите ученици са отворени за нови идеи, преживявания и начини на учене. Те се адаптират, когато се сблъскат с променящи се обстоятелства.

Критично мислене: Здравите учащи анализират, оценяват и вземат информирани решения.

Самосъзнание: Здравите ученици познават своите силни и слаби страни като ученици. Те практикуват метапознание.

Ефективни навици за учене: Добрите ученици умеят да разпределят времето си, да водят записки, да планират и да си поставят цели.

Увереност: Здравите ученици поемат рискове и вярват в способността си да поемат нови предизвикателства.

Като цяло комбинацията от нагласи и практически умения допринася за успеха в ученето.

От лоши навици към положителни умения

На първо място, знайте, че нищо от това не е лесно.  Лошите навици за учене се премахват трудно, а развиването на положителни навици за учене отнема време.

Това е пътуване в две стъпки.

Изкореняването на лошите навици може да се извърши методично, един по един

Развиването на положителни навици произтича от вътрешния диалог и следването на ролеви модели.

Най-важното, което трябва да знаете, е, че нито един от тези навици не е повърхностен проблем.  Детето ви трябва да го почувства дълбоко в себе си.

И затова няма преки пътища.  Децата със затруднение в ученето са склонни да проявяват изобретателност, може би до известна степен, в разработването на заобиколни начини (разбирай лоши навици за учене) и са склонни да се затварят в себе си. Колкото повече време отнема преодоляването на изоставането в ученето, толкова по-дълбоко се вкореняват тези навици.  То започва да бъде реакция на когнитивен или обучителен пропуск, а в крайна сметка се превръща в лош учебен навик.

Положителните навици за учене са симптоми на здравословен учебен състав – ефикасно обработване, устойчиво внимание, плавно четене и др.   Единственият начин да се стигне до тях е да се премахнат вътрешните пречки пред ученето.

 

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

 

Интервенциите помагат

Не е изненадващо, че поне една трета от упражненията в нашата програма Fast ForWord са насочени към отстраняване на страничните ефекти от забавянето на ученето – например избягване на нови предизвикателства, немислене по време на слушане и четене.   Колкото по-дълго трае забавянето на ученето, толкова по-дълбоко се вкореняват поведението на избягване и погрешните заобикаляния.

Това увеличава стойността на „ранната интервенция„.   Ранната интервенция е за предпочитане пред “ израстването„, защото колкото по-млад е мозъкът, толкова по-лесно е да се постигне промяна. Това е вярно.  Но също толкова убедителна е и идеята за ранна намеса, за да се сведат до минимум последствията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източници: https://www.gemmlearning.com/blog/learning-issues/remediating-bad-learning-habits/

Photo by Manan Chhabra on Unsplash

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord