Как да помогнем на дезорганизиран ученик

jess zoerb bdyyoogakbe unsplash

Начини да помогнем и начини да не помогнем

Макар да е изкушаващо да потърсите в статиите за подпомагане на неорганизирани ученици начини да помогнете на детето си, първият ни въпрос е следният: Дали помагането е правилният ход?  Ако надеждата ви е детето ви да се превърне в независим и устойчив ученик, прекаленото водене на детето може да бъде контрапродуктивно.

И така, същността на тази статия е да се съсредоточи върху видовете умения и съвети, които дезорганизираният ученик може да усвои, за да подпомогне развиването на независимост в ученето.

За разлика от помощта, която завършва с това, че се превръщате в помощник на учителя, който ден след ден изпълнява домашните на детето си и не му дава възможност да развие самостоятелни навици за учене.

Да, има задачи, които трябва да се решат, тестове и да, трудно ви е да видите как детето ви се затруднява, затова искате да помогнете.  И да, понякога нямате избор – тестът е утре, а детето ви не е направило нищо. Но невинаги е правилен инстинктът да се впуснете и да помогнете.

За учене на самостоятелност

Да се научиш да научаваш, да учиш, да мислиш, може да изглежда като правене на колбаси. Не е красиво.  Но ако искате детето ви да се превърне в стабилен и креативен ученик, препоръчваме по подразбиране да използвате подхода „свободa“ и да използвате само първия набор от съвети, за да помогнете на детето си да види как изглежда независимостта при учене, а втория набор от съвети за подкрепа да използвате пестеливо.

Второ, ако детето ви е дезорганизирано, това може да е признак, че има забавяне в обучението, на което трябва да се обърне внимание. Никой не обича да прави неща, в които не е добър, и това включва и ученето.  В този случай първият ви ход не е да поемете контрола върху учебните навици на детето си, а по-скоро да потърсите интервенция, за да се опитате да разрешите основните затруднения в ученето – четене, учене или изпълнителна функция.

И след като това бъде решено, преминете към подход без намеса, като дадете на детето си възможност да развие самостоятелност и независимост в ученето.

 

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

 

Съвети как да помогнем на неорганизираното дете да развие самостоятелност

Ето някои стратегии и съвети в помощ на дезорганизирания ученик. Макар че има някои основни неща, като например осигуряването на детето на тихо място за учене без разсейване, този списък се фокусира върху уменията за учене през целия живот, които веднъж развити, ще помогнат на детето ви да стане независим ученик:

   

   •  Установете структуриран режим на работа:  Известно е, че създаването на редовни задължения и рутинни процедури с последователност помага на децата да развият добри навици за учене.

   • Направете го по-нагледен:  Повечето пропуски в ученето са свързани с езиковите познания и обработката на езика. И така, детето ви ще има полза от визуални органайзери като календари, планери или списъци със задачи, за да следи задачите, датите за плащане и важните събития.

   • Разделете задачите на по-малки стъпки:  Дезорганизацията често е отлагане, свързано с претоварване от количеството работа за вършене. Да научите детето си да разделя задачите или тестовете на по-малки, по-лесно управляеми задачи е нещо, което ще му бъде полезно до края на живота му.

   • Подредете приоритетите и поставете цели:  Полезно е дезорганизираният ученик да се научи да приоритизира задачите в зависимост от сроковете и важността им. Насърчавайте детето да си поставя конкретни, постижими цели, което може да го мотивира. А след това насърчавайте детето да се справя първо с предметите с висок приоритет.

   • Използвайте напомняния:  Помогнете на детето си да разбере как да влезе в рутина на задаване на напомняния, които работят за него.  Това може да са цифрови напомняния или хартиени бележки за важни дати, срещи и крайни срокове.

  Въпреки че много деца развиват тези умения самостоятелно, от своите връстници, подражавайки на учителите или от вас, за някои от тях ще е от полза да им се посочат тези най-добри навици за учене.

  Друга подкрепа за дезорганизирания ученик

  Ако детето ви се сблъсква със забавяне на ученето и намира домашните работи и ученето за трудни, тогава може да се наложи да възприемете по-подкрепящ, държащ детето за ръка подход, за да му помогнете да запази известно ниво на увереност.  Тези стратегии трябва да се използват в комбинация с интервенции за учене, за да се опитате да разрешите основните забавяния на детето ви.

    

    • Предлагайте подкрепа и насоки:  Бъдете на разположение, за да отговаряте на въпроси, да оказвате помощ при изпълнението на трудни задачи и да предлагате насоки, без да поемате изцяло задачите.

    • Насърчавайте самоосъзнаването: Поощрявайте детето си да обмисля силните и слабите си страни като ученик, като му помагате да разработи стратегии, които най-добре отговарят на индивидуалните му нужди.

    • Насърчавайте нагласата за растеж:  Насърчавайте детето си да възприема грешките и неуспехите като възможности за учене и развитие, а не като провали.

    • Бъдете търпеливи и съпричастни: Разберете, че организирането е умение, за чието развитие е необходимо време. Бъдете търпеливи, предлагайте подкрепа и отбелязвайте напредъка на детето си по пътя.

    

   Терапия чрез Fast ForWord​

   Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

    

   Заключителна препоръка

   Ако детето ви изпитва затруднения, най-добрият начин за действие може да бъде да потърсите професионална помощ.  Ако детето ви има някой от тези симптоми, може да се касае за забавяне на процесите на обработка.  Други възможности са дефицит на вниманието или дефицит на изпълнителните функции, които често могат да бъдат лекувани.

   Всяко дете е уникално и може да е необходимо време, за да се определят конкретните стратегии и инструменти, които работят най-добре за него. Съобразете подхода си с индивидуалните нужди на детето и продължете да го напътствате и насърчавате, докато то се стреми да стане по-организирано учащо се.

    

    

    

    

    

    

    

    

   Източници: https://www.gemmlearning.com/blog/learning-issues/tips-for-disorganized-learner/Photo by Jess Zoerb on Unsplash

   За нас
   Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
   Абониране
   Виж още

   За нас

   Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

   Услуги

   Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

   Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

   Списък за родители с най-често срещани симптоми

   Детето ви има ли затруднения с ученето?

   Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

   Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

   Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

   Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

   41 когнитивни умения

   Терапия чрез Fast ForWord

   Английски чрез Fast ForWord