Как да научим английски език у дома – съвети и стратегии

Как да научим английски език у дома - съвети и стратегии

Няма тайна за успешното изучаване на английски език у дома, освен че трябва да имате сериозен сблъсък с него в ежедневието си. Това е и причината животът в чужбина да се смята за един от най-ефективните начини за изучаване на нов език.

Вероятно сте на мнение, че ученето на английски от уюта на дома е трудно или пък се притеснявате, че ако го практикувате вкъщи, някой все ще ви поправя. Всъщност обаче няма как да се усъвършенствате, ако някой не ви каже, че сте допуснали грешка.

Притеснявате ли се за произношението си? Не сте сигурни, че можете да го подобрите или просто не знаете откъде да започнете? Истината е, че с правилната нагласа и ресурси, ще бъдете много по-близо до свободното владеене на езика.

Днес ще се опитаме да отговорим на един от най-често задаваните въпроси, свързан с образование, а именно “Как да научим английски език у дома”. Нека преди това ви запознаем и с основните причини да не се отказвате от това начинание, дори и да ви е трудно.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Ползи от изучаването на английски език

Владеенето на английски език не само разширява кръгозора ви, но и проправя път към международния успех. Днес езикът се използва повече от всякога и се е превърнал в лингва франка, използван за търговия, за бизнес и за общуване с хора от различни култури.

Ето и кои са най-сериозните ползи от изучаването на английски език:

 • Овладяването на английския език повишава самочувствието. Да се справите с нещо, с което сте се борили дълго време, е невероятно удовлетворяващо. Това важи и за хората, попаднали в групата на “вечно учещи език”, които така и не са намерили подходящия курс по английски за себе си. Когато след толкова трудности успеете да научите езика, чувството за успех е ненадминато.
 • Изучаването на английски език дава тласък на кариерата ви. С добри познания по езика можете бързо да се развиете, взимайки участие в международни конференции и запознавайки се с хора от вашия бранд от различни държави.
 • Мозъкът се стимулира от изучаването на нов език, увеличавайки умствената гъвкавост.
 • Изучаването на английски език ви дава достъп до допълнителна информация по темите, които ви интересуват. Повече от половината материали по света са написани на английски език.
 • Пътуванията по света стават по-приятни, когато можете да общувате с местното население. Няма да зависите от пътеводители или речници, а ще можете свободно да се разхождате из непознатите за вас земи.
 • Мрежата ви от контакти също може да бъде разширена чрез научаването на английски език. Възможно е дори да срещнете в тяхно лице и нови приятели. Светът е по-свързан от всякога!

В случай, че пътуването в чужбина не е възможно, създаването на среда за изучаване на езика в уюта на дома е също правилен подход. Няма грешни ходове по пътя на познанието.

Самостоятелно, дистанционно и дигитално изучаване на чужд език - принципи и подходи

Има много принципи и подходи, които биха ви помогнали в изучаването на английски език. Достъпът до знания никога не е бил толкова лесен, колкото е в наши дни. Той се отличава със своите гъвкавост и комфорт, защото курсистите адаптират обучението към свободното си време.

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Самостоятелно обучение по английски език

Самостоятелното обучение дава свободата на ученика сам да поставя целите си и да ръководи процеса на учене. То му помага да опознае себе си, своите силни и слаби страни, докато добива нови умения. Внедряването на технологиите прави обучението много по-лесно и достъпно.

Ето и какви са позитивните качества на самостоятелното обучение:

 • Свободата – С течение на времето, този подход за изучаване на английски език намира мястото си в различни среди. Например, можете да слушате любимия си подкаст или курс по английски във фитнес залата, а защо не и през междучасието в училище?
 • Постигнатите цели – Ако и вие сте се насочили към самостоятелното обучение, важно е да експериментирате. Това ще ви помогне да разберете кой е най-лесният начин за учене на английски за вас, който би ви донесъл най-голям успех. Поставете си цели, така ще можете да следите напредъка си и да усещате удовлетворение при постигането им, действайки позитивно на вашата мотивация.
 • Развитието и на други умения – Чрез принципите на самостоятелното обучение, учениците придобиват умения, които могат да се използват през целия живот и биха ги утвърдили като независими личности. Това е така, защото сами са планирали начина, по който да се обучават, сами са поставили целите си и сами са ги постигнали.

Дистанционно обучение по английски

Чували ли сте за синхронно и асинхронно обучение и какво е тяхното приложение? Заради създалата се пандемия през 2020 година, много институции бяха принудени да провеждат часовете си онлайн, вместо в класната стая. Това накара учителите да изпробват различни методи на обучение, за да преценят кой от тях дава най-добри резултати.

Дистанционното обучение попада в две категории – синхронно и асинхронно:

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.
 • Синхронно обучение – Учениците или курсистите имат възможност на живо да обменят информация с учителя и своите съученици и колеги. То е групово и всички учат едновременно един и същ материал. Синхронното обучение включва лекции, дискусии и групови занимания.
 • Асинхронно обучение – То може да бъде както на живо, така и чрез записани видеоклипове, допълнителни материали и ресурси. Всичко е предоставено от учителя и класът учи едно и също, но всеки със своето темпо. Асинхронното обучение е самонасочено и ученикът сам решава кога да учи.

Дигитално чуждоезиково обучение

Изучаването на английски днес е много по-лесно от когато и да било в миналото. Развитите технологии са изцяло в наша полза, давайки ни възможността да правим всичко от телефона или компютъра си.

Имаме достъп до всякаква информация в интернет, а това ни позволява да изберем и подходящо приложение за учене на английски, което да отговаря на нашите стандарти. Всяко от тях има различна методология, като някои се основават на учене чрез реални ситуации, а други чрез игра.

Основните разлики между различните видове приложения за обучение по английски са дали материалът се поднася персонализирано или не. Когато обучението е персонализирано, в повечето случаи това означава, че в софтуера има вграден интелигентен алгоритъм. В останалите е качен готов материал, до който учениците имат достъп в удобен за тях момент.

Разбира се, възможно е успехът от това обучение да не е голям, но поне ще си дадете нужната основа. От практикуването на езика и вашата отдаденост зависи и напредъка ви.

Как да научите английски от вкъщи

Ако все още не сте готови да се запишете на присъствен курс по английски, можете да превърнете изучаването му в забавна игра. Например, да тичате в парка под звуците на любимия ви подкаст или да гледате филми на английски език, изборът е ваш.

Можете да постигнете успех в изучаването, правейки любимите си неща всеки ден.

Учете по десет думи на английски на ден

Винаги използвате едни и същи думи в разговорите си? Не се притеснявайте, има начин да обогатите речника си, добавяйки към него по поне десет думи на ден. За целта ви трябват лист хартия и химикалка, които да използвате, за да запишете на български език всички думи, които искате да научите на английски. След това ги проверете в речника.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Флаш карти

Тази “игра” наистина ще ви хареса. Влезте в предпочитана стая в дома си, да кажем кухнята, и напишете наименованията на уредите и мебелите върху лепящи листчета, които да закачите на правилните места. Ако са цветни, ще ви е още по-забавно.

Превеждайте текстовете на любимите си песни

Чудили ли сте се какво се пее в песента, която си тананикате цял ден? Намерете текста в оригинал в интернет, запишете го и се опитайте да го преведете сами, с помощта на речник. Не забравяйте да репетирате песните, след като сте разбрали какво се пее в тях.

Гледайте филми на английски език

Ако обичате да релаксирате пред телевизора след работния или учебния си ден, пуснете любимия си филм с английски дублаж и български субтитри. Наблюдавайте и жестовете на актьорите, които също ще ви помогнат да разберете контекста на разговорите.

Когато напреднете с езика, обърнете субтитрите на английски език. С времето няма да имате нужда дори и от тях, защото ще разбирате всичко перфектно съвсем сами.

В случай, че вече имате основата по езика и имате желание да се развивате още по-добре, можете да се спрете на онлайн курсове или самоучител по английски.

Онлайн курсове по английски език

Много школи, предлагащи присъствено обучение, вече са достъпни и за онлайн такова. В тях се формират групи от курсисти, които се разделят на нива, отговарящи на знанията – A1, A2, B1, B2, C1 и C2.

Курсовете, макар и онлайн, отново се водят от учител по английски, като единственият минус е, че рядко обучението е персонализирано. То се води по програма и цялата група взима един и същ материал по едно и също време.

В повечето случаи някои от курсистите стават част от групата на “вечно учещи език”, тъй като не са успели да вникнат максимално в преподадения материал. Затова от ключово значение е обучението да е индивидуално.

Самоучител по английски език с интелигентен алгоритъм

Благодарение на много проучвания и опити, вече има интелигентни софтуери, преподаващи английски за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали. Тяхната методология е подходяща за ученици от всички възрасти, защото е с вграден алгоритъм, който “усеща” темпото на запаметяване на курсиста и се напасва по него.

Този вид софтуери са много подходящи за хора от групата “вечно учещи език”, защото работата им е изцяло персонализирана спрямо ученика. Можете да постигнете много по-бързо усвояване на английския език с интелигентен самоучител, отколкото с обикновен курс по английски.

Ето и самоучителите по английски език, изработени от учените в Carnegie University:

Английски език за възрастни​

Онлайн индивидуален курс по английски език за възрастни. Подходящ за начинаещи (A0) до професионалисти (C1 и C2), кандидат студенти и интервюта за работа.
 • Fast ForWord – Пресъздаден е процесът на научаване на майчиния език през първите седмици след раждането. Точно тогава се формират звуковите карти в мозъка и това е и начинът, по който Fast ForWord учи мозъка да чува и различава звуковете и фонемите, декодирайки думите.

Целият курс е под формата на игра тип проба-грешка, както и на повторения и модели на подражание. Това допринася за добрата концентрация, стимулирането на екзекутивните функции, паметта, както и на още над 40 когнитивни умения.

 • Reading Assistant – В нея има над 450 книжки с уроци, спомагащи за обогатяването на речниковия запас. Те са с различна трудност и са подходящи за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Софтуерът подобрява четенето с разбиране на английски текст, както и спомага за намаляването на акцента при говорене.
 • Компютърна „облачна“ програма (Test) – Програмата е в помощ при оценяването на езиковите умения по английски език на учениците. Тя задава въпроси с различна трудност, а оценяването е в четири отделни компонента:
 • Фонологично осъзнаване – ученикът може ли да разпознава звуковете и да разграничава сходните срички и думи на английски;
 • Декодиране на думите – ученикът изгражда ли връзка между звук и буква;
 • Речников запас – разбира ли ученикът значението на думите в английски текст;
 • Четене и слушане с разбиране – може ли ученикът да придаде смисъл на текста, след като го е прочел, както и на всяка дума самостоятелно.

Факторите, по които обучението с интелигентен алгоритъм превъзхожда останалите не са малко:

 • Персонализирано обучение, съобразяващо се с напредъка на ученика.
 • Подходящо е за ученици с обучителни трудности, като дислексия, дефицит на вниманието и др.
 • Няма ограничения във възрастта на курсиста. Той трябва само да направи тест, за да се оцени нивото му.
 • Английският език е усвоен до такава степен, че курсистът да го говори свободно и без акцент.
 • Подобрява голям брой когнитивни функции.
 • Много по-бърз резултат, отколкото с обикновен курс.

Натовареният график и на ученици, и на възрастни, често е причина за отлагането на изучаването на чужд език. За неговото научаване се изисква отдаденост и търпение, но благодарение на развитите технологии, добиването на нови знания е лесно и достъпно.

Възможностите за изучаване на английски език не са малко, но и дават различни резултати. Всичко зависи от начина, по който е поднесен материалът, както и от самия ученик, времето което той е готов да отделя, както и неговото желание.

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord