Как да направим четенето приятно за нас и нашите деца?

ben white emzxdosijj4 unsplash

от Джеф Никсън | юли 3, 2023

Преминаване от „трябва да прочета“ към „искам да прочета“

Положителното отношение към четенето е много важна цел за целия живот на вашето дете. Но за да започнете, е необходима практика. А концепцията за нещо, което трябва да направите, е едновременно обезсърчителна и непривлекателна, независимо дали става дума за неудобен телефонен разговор или за завършване на досаден проект. Ето защо отлагаме. Помислете за това от гледна точка на детето. На тях не им е по-леко да изпитват това напрежение, че над тях е надвиснал този облак, ако четенето им все още не е приключило.

 

Принудителното четене рискува да превърне едно потенциално положително преживяване в отрицателно. То поражда асоциации, че четенето е нещо, от което те се страхуват, вместо да се наслаждават.

 

Тези чувства се засилват при дете, което се затруднява с четенето. Допълнителният натиск се превръща в разочарование и тревога. Това може да насърчи и лоши навици. Вместо да се ангажира с текста и евентуално да открие удоволствие или интерес към съдържанието, четенето се превръща в задача с минимални усилия, която в крайна сметка се изразява в препускане, а не в разбиране.

 

Това е главоблъсканица, защото ангажираността е от основно значение за ортографската и семантичната обработка. Тези термини описват как децата напредват от разпознаването на думите до припомнянето на тяхното произношение. Ако детето не се ангажира с четенето, разбирането е малко вероятно, особено за деца, които така или иначе се затрудняват да четат.

Ползата от четенето е за тези, които обичат да четат

Ползите от позитивното отношение към четенето са добре известни и затова няма нужда да ги изброяваме, освен да посочим, че ползите от четенето се натрупват правилно, когато детето ви се превърне в обичаен читател – вестници, онлайн статии, художествени и нехудожествени книги, учебници, всичко.  Това ще се случи само ако детето ви има поне положителна връзка с четенето, а любовта към четенето – като идеал.

 

Заслужава да се отбележи също така, че уменията за писане се ползват изключително много от четенето – така се научаваме как другите формулират нещата, изграждат сюжети и т.н.

 

За съжаление постигането на този идеал за обичайно четене става все по-голямо предизвикателство, тъй като вниманието се скъсява, а телефоните доминират. Лицата на 15 и повече години четат средно само около 16 минути на ден.

 

Намалете до минимум негативното отношение към четенето

За много деца времето за четене е стресиращо, защото го намират за невъзможно трудно.  За малките деца е объркващо, тъй като те гледат връстниците си, които изглежда четат с лекота, и гледат възрастните около тях, които изглежда четат без затруднения.

 

Тези негативни чувства се превръщат в тревога от това, че трябва да четат на глас, в разочарование, че е толкова трудно, а след това в стрес от факта, че не угаждат на родителите си, не угаждат на учителите си и че училището става все по-трудно – тъй като „да се научиш да четеш“ се превръща в „да четеш, за да учиш“.Родителите на деца с проблеми в четенето трябва да осъзнаят това негативно предубеждение и да се опитат да го намалят по два начина:

 

  1. Опитайте се да поправите забавянето. Това е толкова ключово умение, в началото на поредицата от умения, необходими за усвояване, че си струва да се инвестира толкова време, колкото е необходимо, за да се отстранят пречките пред напредъка в четенето възможно най-рано.
  2. Поддържайте положителна връзка с четенето, колкото е възможно по-дълго.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Децата избират своите книги

Отличен начин за развиване на положително отношение към четенето идва от откриването на страст в книгите.  Една от идеите е да оставите детето да избира книгите си, доколкото можете, въз основа на неговите интереси и чувство за хумор. По този начин ще възпитате у него любов към четенето за удоволствие. Литературата отваря нови светове за вашето дете. Ако я оформите по този начин, това може да помогне да се промени възприемането ѝ като досадно занимание, а да се превърне във възможност за нови приключения. Вероятно ще откриете, че вашето дете гледа на книгите с нова перспектива.

 

Направете го с голямо значение, като отидете до библиотеката или книжарницата.

Предпазване на детето от трудните книги

За съжаление много учители възлагат книги на класа, тъй като има цели и стандарти, които трябва да бъдат изпълнени. Вие сте последната линия на защита. Ако книгата е твърде трудна и знаете, че тя само ще разочарова детето ви, ще подкопае още повече увереността му и ще задълбочи негативната му връзка с четенето – погледнете на въпроса в дългосрочен план.  Добре ли е да карате детето си да чете книга, за която не е готово, в дългосрочен план.  В повечето случаи отговорът е „не“. Разумно е да уведомите детето си за това.

Привличане на читателя

 Можете да стимулирате интереса към дадена книга просто като задавате въпроси. Започнете дискусия за героите и сюжета, например: „Защо според теб кучето помогна на момчето?“. Обмислянето на тези въпроси ще подпомогне развитието на техните разсъждения и метапознание. Освен това ще го направи по незаплашителен начин.

 

Още от идеите за това как да направите четенето забавно тук.

Избор на интерактивни книги

Може да откриете, че интерактивните книги са по-увлекателни за вашето дете. Те добавят забавен елемент към четенето, който може да е точно това, което да го направи по-приятно за вашия малчуган. Ние харесваме активната част, която внасят в това занимание. Тези книги отхвърлят схващането, че четенето е пасивна дейност.

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Възнаграждаване на усилията

Можете да предоставите на детето си награда за всяка завършена книга. Вашето дете взема решение да чете. Може да откриете, че детето ви чете по-често и за по-дълги сесии, за да получи лакомството, което го чака в края на пътя.

Създаване на поредица

Несъмнено ви се е случвало да прочетете книга, която ви се е искало да не свършва. Може би сте очаквали с нетърпение следващия роман на автора. Подарете на детето си същия подарък, като започнете поредица от книги. Завладяващият сюжет може да задържи интереса на вашия младеж и да превърне четенето в задължително занимание, а не в нещо, което трябва да се направи.  Хубавото е, че изборът за четене вероятно ще бъде направен от детето ви, а не от вас.

Разказване на история

Понякога, за да подтикнете детето да чете повече, просто трябва да размените ролите си. Оставете малчугана да ви прочете приказката. Можете също така да му позволите да я избере, за да е по-забавно.Внимавайте дали ще се получи. Възможно е да откриете, че детето ви иска да го оставите да чете.

Заключителни мисли

Напрежението между това да накарате детето си да чете и да искате четенето да му доставя удоволствие съществува, откакто четенето е станало нещо.  Истината обаче е, че можете да заведете коня на вода, но не можете да го накарате да пие.  Качеството на ангажираност с четенето на дете, което е принудено да чете, в най-добрия случай е незначително.

 

И така, разрешаването на пречките пред четенето с помощта на NSCenter трябва да бъде приоритет.  Междувременно дългосрочната игра за превръщането на детето ви в читател за цял живот включва стратегическо мислене и търпение.

 Научете повече тук: https://www.nscenter.eu/services/business-fast-forword/

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord