Изпълнителни умения: как децата могат да подобрят изпълнителните функции

juliane liebermann o rku3aqnsw unsplash

Усъвършенстването на изпълнителните умения звучи доста смущаващо, но редица дейности могат да помогнат на децата да ги подобрят.

Добрата новина е, че много от тези дейности са неща, които децата така или иначе обичат да правят. Ще научите също така как интелигентните приложения използват игрите, за да подобрят обучението на изпълнителните функции.

Какво представлява изпълнителното функциониране?

Изпълнителната функция ни позволява да си поставяме цели, да планираме и да вършим нещата.

Изпълнителната функция се състои от три взаимосвързани умения:

   

   • Работна памет – помага за запазване на информацията в ума

   • Внимание и задръжки – за самоконтрол

   • Когнитивна гъвкавост – за адаптивно мислене

  Изключително важно е децата да развият стабилни изпълнителни функции в ранна детска възраст, тъй като те допринасят значително за когнитивните и социалните умения и за успеха в по-късен етап от живота.

  Умения за изпълнително функциониране според възрастта – как да се подобрят

  Изпълнителните функции са важен набор от умения във всяка възраст. Има много ежедневни дейности, които помагат на децата да подобрят уменията си за изпълнително функциониране, и има неща, които можете да направите като родител, за да им помогнете да се подобрят. Има и някои чудесни компютърни програми, които са насочени към изпълнителните функции.

   

  Терапия чрез мозъчна пластичност​

  Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

   

  Дейности за развиване на изпълнителни умения за деца на възраст от 3 до 5 години

  Въображаема игра

  Може да не мислите, че да видите детето си да се преструва на „лекар“ е признак на познавателни способности, но е така. Въображаемата игра е чудесен начин за трениране на изпълнителните функции.

  Можете да им помогнете да усъвършенстват уменията си, като помолите детето да разкаже какво прави, или можете да играете заедно с него, но да го оставите да ръководи играта.

  Дайте им различни предмети, с които да се занимават във въображаемата игра, като играчки, предмети от бита и дрехи. Помогнете им да си направят сами реквизит!

  Наличието на „план за игра“ е усъвършенстван начин за трениране на изпълнителната функция. Децата решават каква да бъде тяхната роля и какво да правят, а след това записват плана си на хартия.

  Разказване на истории

  Когато децата развиват езиковите си умения, те могат да бъдат насърчавани да разговарят с възрастни и да разказват истории. Това може да им помогне да се замислят за последователността на събитията и планирането.Те дори могат да създадат свои собствени книги с картинки, за да опишат историята си – всичко това е чудесна практика за планиране.

  Наблюдението и разказването на тяхната игра е чудесен начин да покажете на децата, че езикът се използва за описване на действия. Можете да ги попитате какво ще направят след това, докато играят – това ще им помогне да размишляват и планират.

  Разкажете на детето си история за общо преживяване, което сте имали, и го поканете да участва в разказа. Това им помага да развиват работната памет и ги насърчава да мислят за реда, в който са се случили събитията.

  Груповите разкази – когато едно дете започва разказ и всяко дете на свой ред трябва да добави нещо към него – помагат на децата да усъвършенстват вниманието си, да използват работната си памет и да развиват самоконтрол.

  Говоренето за това как се чувстват също е важно. Разговорът с детето за това дали се чувства ядосано, тъжно или развълнувано му помага да разполага с думи за обозначаване на емоциите – което е важно за развитието на емоционалната регулация. Емоционалната регулация е от съществено значение за изпълнителната функция.

  Игри и пъзели

  Игрите, в които децата трябва да сравняват или да подреждат по форма/цвят, са полезни за изпълнителните функции.

  Сложните пъзели помагат на децата да укрепят работната си памет и уменията си за планиране.

  Вярвате или не, готвенето е забавно за децата и им помага да следват инструкции, да упражняват самоконтрол, докато чакат, и да внимават, докато измерват и броят.

   

  Терапия чрез Fast ForWord​

  Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

   

  Дейности за развиване на изпълнителни умения за деца на възраст от 5 до 7 години

  Игри с карти и настолни игри

  Всяка игра, която изисква запомняне на определена карта, помага за развитието на работната памет.

  Игрите, които изискват от децата да съчетават картите по цвят или номер, като например „Уно“, подпомагат когнитивната гъвкавост.

  Игри като „Снап„, които изискват бързи рефлекси, са чудесни за трениране на вниманието и възпирането.

  В онлайн упражненията на Fast ForWord се използват и упражнения за съпоставяне, за да се развият уменията за изпълнително функциониране. 

  Физически дейности/игри

  Физическите игри и спортове изискват внимание и бързи реакции, поради което са чудесни за трениране на изпълнителните функции – например „Музикален стол„, „Червена светлина – зелена светлина„.

  Игрите като доджбол и четириъгълник изискват фокусирано внимание, спазване на правила и вземане на решения.

  Играта „Саймън казва“ е фантастична за трениране на вниманието, възпирането и когнитивната гъвкавост – детето трябва да реши кога да приложи правилото и кога не.

  Стратегически игри

  Шахът може да бъде научен от децата преди тийнейджърските им години и изисква познаване на правилата, стратегия и способност да се мисли няколко хода напред.

  Дейности за развиване на изпълнителни умения за деца на възраст от 7 до 12 години

  Игри с карти и настолни игри

  Игрите с карти, които изискват от децата да проследяват картите за игра, са чудесни. Те трябва да използват работната си памет, както и да планират и разработват стратегии.

  Игрите с карти, при които се изисква съчетаване на картите по боя, помагат за трениране на когнитивната гъвкавост. Примери за това са игрите в стил руми, покер или маджонг.

  Стратегическите игри като шах развиват работната памет и когнитивната гъвкавост.

  Фантастичните игри, като Minecraft и RPG (ролеви игри), насърчават децата да запомнят сложни правила за въображаеми места, които са посетили, и включват стратегия.

  Fast ForWord също използват упражнения за съпоставяне, за да развият умения за изпълнително функциониране.

  Физически дейности/игри

  По-големите деца проявяват все по-голям интерес към спорта. Спортовете, които изискват високо ниво на координация, като например футболът, са отлични за развиване на изпълнителните функции.

   

  Историята на Fast ForWord

  Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

  Тристранният подход за подобряване на уменията за изпълнително функциониране

  За да подобрим изпълнителното функциониране, трябва да се насочим към причината за проблемите с изпълнителните функции с тристранен подход, който включва стратегии за изграждане на умения.

  Ако потърсите в Google „помощ за изпълнителните функции“, ще видите много стратегии (например „спазвай график“ и „използвай визуални помагала„).

  Това са компенсаторни стратегии – те са важни, но не подобряват изпълнителното функциониране и не са дългосрочно решение.

  Повечето здравни специалисти вече са единодушни, че най-ефективен е тристранният подход на интервенция, включващ комбинация от индивидуални компенсаторни стратегии, промени в учебната среда и стратегии за изграждане на умения.

  Източник: https://soniclearning.com.au/executive-functioning-skills-how-children-can-improve/

  За нас
  Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
  Абониране
  Виж още

  За нас

  Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

  Услуги

  Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

  Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

  Списък за родители с най-често срещани симптоми

  Детето ви има ли затруднения с ученето?

  Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

  Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

  Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

  Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

  41 когнитивни умения

  Терапия чрез Fast ForWord

  Английски чрез Fast ForWord