Идеи за спиране на детското отлагане по време на домашна работа

chris liverani rd2dc 2s3i0 unsplash

Защо детето ви отлага и как да му помогнем

Току-що разбрахте, че детето ви от седмици седи над проект, който трябва да се изпълни утре?  Измисля ли детето ви всякаква причина под слънцето, за да избегне писмената задача?   Повечето родители се нуждаят от стратегии за спиране на детското отлагане в някакъв момент, независимо дали то е инцидентно или е навик.

Отлагането на домашните работи не само губи време, но и създава стрес и напрежение около домашните работи за вас и детето ви, което може да се превърне от лош навик за учене в не особено добър навик за работа.

Тази статия изследва „защо“ на отлагането на домашните работи, дава идеи как да помогнете на детето си да го преодолее и идентифицира поведения, които могат да подскажат, че избягването на домашните работи всъщност е симптом на забавяне на ученето.

Защо детето ви отлага домашната работа?

Децата искат да се харесат. Всеки път, когато влезете в спор с детето си за започване на домашната работа, трябва да спрете и да помислите.  Кое е причината за това?

За началната възраст зрелостта е голям фактор.  Невниманието в клас може да доведе до неразбиране на задачата. За много малки деца седенето на едно място, след като вече са прекарали цял ден в училище, е твърде голяма стъпка.  Ето защо в много страни не се дават домашни на децата в начална възраст. Съвети за по-лесно изпълнение на домашните работи можете да намерите тук.

 

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

 

Забавяне на ученето ли е?

Домашната работа е мястото, където забавянето на ученето обикновено е най-очевидно.  Домашната работа изисква внимание в клас, организираност, способност за четене с разбиране и умения за писане.  Дори ако изглежда, че детето е наред с четенето и не показва признаци на езиков проблем – слушане, работна памет или пропуски в речника – отлагането на домашните работи е сигнал.

Ако това е вашето дете, отделете време да проучите въпроса.  Напредва ли детето ви с четенето?   Посъветвайте се с учителя. Има ли признаци на невнимание в клас?  Ето списък с други симптоми, които да търсите и които могат да показват забавяне на когнитивните умения, на които може да е необходимо да се обърне внимание., Когнитивните умения могат да бъдат укрепени с адаптивни упражнения.

Доста често отлагането на домашните работи може да има различни източници, включително следните:

 

   1. Изтощение: Изтощението е симптом на забавяне на ученето – бавното обработване на информация прави учебния ден изтощителен – но може да идва и от това, че детето е свръхнатоварено или уморено по други причини, като например липса на сън.
   2. Безпокойство:  Някои деца се страхуват от неуспех или от това, че няма да отговорят на очакванията на родителите или учителите, и това може да доведе до безпокойство по отношение на домашната работа. Това може да е резултат от негативна обратна връзка в някакъв момент или защото детето несправедливо се сравнява с другите и не смята, че отговаря на изискванията. 
   3. Чувство на претовареност: като често не е сигурно как да изпълни домашната работа.
   4. Липса на мотивация: тук детето намира домашната работа за скучна или неприятна и/или не вижда смисъл в нея.
   5. Отвличане на вниманието: когато в средата за домашна работа има разсейващи фактори или изкушения.
   6. Неясни инструкции: когато задачите не са ясни, което често е симптом за забавяне на ученето.                                                                                                                   Освен това някои деца, особено по-малките, са твърде активни личности и сядането за домашна работа е умение, което все още не е усвоено. Тези случаи изискват търпение.

   

  Как да помогнем на хората, които отлагат изпълнението на домашната работа

  Стратегиите, които прилагате, за да помогнете на детето си, произтичат от начина, по който вие самите избягвате отлагането и просто започвате.  Става въпрос за намиране на най-малката стъпка, която да изпълните, за да започнете, за промяна на обстановката, за да насърчите работата, и т.н.

  Съществуват много техники против отлагане, които могат да помогнат на детето ви с домашната работа. Ето кратък списък с идеи, които могат да подействат на вашето дете.

   

    1. Подобряване на планирането:

   Уверете се, че детето ви разбира определената цел – както заданието, така и графика.  Понякога липсата на яснота кара проекта да изглежда по-голям, отколкото е в действителност.

     1. Разделете домашната работа на малки и изпълними стъпки. Това може да включва избор на тема, определяне на източниците, които да се използват, и т.н.  Не е ваша задача да свършите тази работа, а само да структурирате необходимата работа, като я разделите на малки и управляеми победи.
     2. Изберете подходящото време на деня. Наблюдавайте и разберете кои са периодите на най-добра продуктивност на детето ви. За някои деца това е веднага след училище, докато учебният импулс все още е налице, за други е необходима почивка, може би включваща физически упражнения.  За почти всички деца подходящото време не е след 21:00 часа.
     3. Околна среда.  Премахването на разсейващите фактори, като например телефоните, може само да помогне.

      1. Работете върху мотивацията:

     Напомнете на детето, че от него се очаква да даде най-доброто от себе си.  Не е задължително то да бъде перфектно, особено в началото.

     Обърнете внимание на всички страхове, които детето ви може да има. Ако знаете, че детето ви има страхове или притеснения, направете всичко възможно да ги преодолеете.  Да потвърдите, че тревогите са реални, е много важна стъпка, за да помогнете на детето си да се справи с тях.

       1. Свържете домашната работа с резултатите.  Въпреки че стимулите могат да бъдат крайна мярка, детето ви може да реагира на разбирането защо изпълнението на домашните работи е част от пътя му към успешен живот.
       2. Помислете за награди.  Малките стимули могат да мотивират децата да започнат и да завършат домашните си навреме.
       3. Съобразете подхода си с нуждите на детето си. Например, ако отлагането на домашните работи на детето ви е свързано с това, че е претоварено, помогнете му да си постави малки конкретни цели на стъпки.  Ако то е по-скоро свързано с разсейване, спрете отлагането на домашната работа, като внимателно управлявате средата за учене или намерите друго място за учене.

       

      Терапия чрез мозъчна пластичност​

      Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

       

      Фокусирайте се върху дългосрочните цели

      Всяко дете е уникално и това, което работи за едно, може да не работи за друго. Може да отнеме време и експерименти, за да намерите най-ефективните стратегии за подпомагане на детето ви да преодолее отлагането и да развие добри навици за учене. Бъдете търпеливи и подкрепящи през целия процес.

      Не забравяйте, че не е важно да се справите с всяка задача. Домашната работа е свързана изцяло с изграждането на самостоятелност и независимост при учене. Това означава минимизиране на действителното ви участие в домашните и увеличаване на похвалите и положителната обратна връзка.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Източник: https://www.gemmlearning.com/blog/parent-tips/stop-child-procrastination/

      Photo by Chris Liverani on Unsplash

      За нас
      Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
      Абониране
      Виж още

      За нас

      Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

      Услуги

      Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

      Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

      Списък за родители с най-често срещани симптоми

      Детето ви има ли затруднения с ученето?

      Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

      Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

      Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

      Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

      41 когнитивни умения

      Терапия чрез Fast ForWord

      Английски чрез Fast ForWord