Как да подобрим правописа при деца с дислексия? | Fast ForWord

Как да подобрим правописа при деца с дислексия?

Fast ForWord, програма за правопис при деца с дислексия

Magic Bird е програма за правопис, която успешно се използва за деца с дислексия.

Magic Bird

Magic Bird е програма за правопис, която успешно се използва за деца с дислексия. Тя е част от ниво Reading Level 2 на софтуерната програма Fast ForWord.

Magic Rabbit е програма за правопис, която успешно се използва за деца с дислексия.

Magic Rabbit

Magic Rabbit е програма за правопис, която успешно се използва за деца с дислексия. Тя е част от ниво Reading Level 1 на софтуерната програма Fast ForWord.

Фонетика, правила за правопис и изключения

Много хора смятат, че програмата за правопис при дислексия трябва да се справя със зрителните затруднения, често свързани с дислексията – затруднения при подреждането на буквите.

Това е грешно. Правописът е езиково умение. Децата с дислексия се борят с правописа заради проблемите с езиковата обработка. Те обръщат буквите, защото не ги чуват ясно.

Правописът предсказва успех при четене

Правописът не е просто умение за писане. Това също е важно умение при подобряването на уменията за четене. Разпознаването на правописните модели е начинът, по който мозъкът разпознава и съхранява думите – в крайна сметка всяка дума се превръща в зрителна дума. При деца с дислексия, затрудненията с правописа забавят плавността при четене и четене с разбиране.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Защо правописът е толкова труден за децата с дислексия?

Около 50% от английските думи са предвидими, изписани фонетично. Други 37% са предвидими, с изключение на един звук (напр. knot и goat). Повечето деца се научават да изписват тези 87% от думите лесно, като им остава време да се съсредоточат върху 13%, които не са лесни. Въпреки това, децата с дислексия намират дори фонетично предсказуемите думи, тези 50%, трудни, което означава, че за тях всяка дума е предизвикателство.

Как да подобрим правописа при деца с дислексия?

Стъпка по стъпка към правописни умения

Fast ForWord, програмата за правопис при деца с дислексия, е насочена първо към фонологично съзнание, преди учениците да учат правилата за правописа и изключенията:

  1. Стъпка 1: Съпоставяне на звукове с букви . Да можеш да разделяш дума фонетично, което е основно правописно умение, изисква фонологично съзнание. Това е първият фокус на програмата Fast ForWord.
  2. Стъпка 2: Разпознаване на модели . Модели като шестте основни типа срички в английския език помагат на учениците да разпознават гласните звуци по предвидими начини.
  3. Стъпка 3: Правописни правила . След това идват правописните правила и конвенции.
  4. Стъпка 4: Правописни изключения . Последната стъпка са изключения от правописа, тези непредсказуеми изписвания, които представляват трудности за всички читатели.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Подробности за програмата Fast ForWord

Нашата програма за правопис при деца с дислексия е Fast ForWord. Упражненията във Fast ForWord за развиване на над 40 когнитивни умения, изграждат фонологичната рамка за разпознаване на буквените звуци в думи за фонетичен правопис и работна памет, които често липсват при деца с дислексия, но са ключови при правописа.

Fast ForWord също изгражда ефективност при слушане и четене, като дава на децата с дислексия способността да усвояват правописни модели, докато слушат или четат.

След това поредицата Fast ForWord Reading включва правописни упражнения, чрез които се учат правила, необичайни изписвания и изключения, като част от цялостното развиване на умението за четене.

Източник: Gemm Learning

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord