Увереността на детето в способностите му за успешно учене – как да му помогнете да я развие?

Увереността на детето в собствените му способности е много важен фактор за успешното учене. Тя се изгражда с помощта на правилен подход от страна на родителите и учителите. Необходимо е окуражаване на детето с положителни думи по отношение на ученето, силните му страни и прогреса му в нещата, в които изпитва трудности. По-долу са представени още идеи за подхранване на увереността на детето.

Отбелязвайте усилията му

Важно е да учим децата да оценяват усилията и прогреса си не заради постиженията, които ще осъществят, а просто заради факта, че се стараят и показват постоянство, последователност и желание да се подобряват.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Усещането на детето за обич и уважение от страна на семейството е от огромно значение за преодоляването на предизвикателства в учебния процес без да се обезкуражават, когато усвояването на умения и знания изисква повече усилия.

Насърчавайте детето да опитва нови неща

Окуражавайте детето да опитва нови неща и да не се страхува от непознатите територии. Ученето е процес на опити, грешки, учене от грешките и подобряване. Важно е децата да приемат нагласата, че успехите изискват поемане на разумни рискове и поемане на инициативата за усвояване на нови умения и дейности. Това е още по-съществено за децата, които имат затруднения с ученето заради дислексия, разстройство на слуховата обработка или друго разстройство, което засяга уменията за учене. Често тези ученици се отказват да опитват нови неща от страх, че няма да се справят, защото самооценката им е на ниско ниво заради затрудненията, които изпитват. Те се нуждаят от още повече подкрепа и окуражаване.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.
Научете детето да разделя големите цели на по-малки стъпки

Това би помогнало на детето да не се чувства стресирано от големите цели. Всяка малка стъпка в посока на целта е важно да бъде отбелязвана и отпразнувана, защото по този начин се подхранва както мотивацията, така и увереността на детето.

Създайте възможности за израстване

Освен изграждането на положителното отношение към процеса на учене, родителите е нужно да създадат оптимални условия за успешно усвояване на нови умения и знания. Съвременните технологии и постижения на невронауката са в основата на ефективни решения на проблемите с ученето. Програми като Fast ForWord са създадени с цел развиване на когнитивните умения – четене, слухова обработка, усвояване на английски език, работна памет, концентрация и т.н. Програмата е разработена от невроучени като иновативно средство, което може да се прилага в училищна и домашна обстановка. Значителен прогрес в изброените когнитивни умения се наблюдава при децата след няколко месеца редовно използване на Fast ForWord.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).
Бъдете добър ролеви модел за децата

Когато родителите са изградили увереност в способностите си за справяне с предизвикателства, те предават тази нагласа и на децата си по естествен начин. Децата имат нужда от ролеви модели, които вече прилагат тези здрави нагласи в живота си.

Ако сте прекалено критични към себе си и се страхувате да излизате от познатото, тогава и за детето ви ще бъде по-трудно да изгради увереност и здрава самооценка. Поработете върху собствените си модели на мислене и възприемане на новите ситуации, ученето от грешките и възможностите за собствено личностно развитие. Това е нещо изключително полезно както за вас самите, така и за детето ви.

Можете да прочетете повече по темата в първата част на статията тук: „Ролята на детската увереност за успешно учене – вижте как да я подхранвате!„.

Източник: Gemm Learning

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord