Как работи мозъка и каква е ролята на когнитивните умения в ученето и изпълнението на умствени задачи?

Как работи мозъка и каква е ролята на когнитивните умения в ученето и изпълнението на умствени задачи?

Мозъкът съдържа милиарди нервни клетки, подредени в модели (шаблони), които координират мисълта, емоциите, поведението, движението и усещанията.

Сложна магистрална система от нерви свързва мозъка с всички части на тялото, като по този начин се осъществява двупосочна комуникация за части от секундата.

Как работи мозъка?

Мозъкът изпраща и получава химически и електрически сигнали (съобщения) в цялото тяло. Различни сигнали управляват различни процеси и мозъка интерпретира всеки един от тях. Например, някои сигнали ни карат да се чувстваме уморени, докато други ни карат да изпитвате болка.

Някои съобщения се съхраняват в мозъка, докато други се предават през гръбначния стълб и през огромната мрежа от нерви на тялото до далечни крайници. За да направи това, централната нервна система разчита на милиарди неврони (нервни клетки).

На схемата по-долу са показани етапите на през които се преминава за изпълнението на дадена умствена задача.

Схема с етапите през които се преминава за изпълнението на дадена умствена задача.

Когато постъпи нова информация или сигнал от сензор, в мозъка се случват няколко действия, които описваме детайлно по-долу.

Автоматизъм при обработката на информацията

Автоматизъм или автоматична обработка на информацията означава, че всички необходими действия се случват на подсъзнателно ниво в лимбичната система на мозъка.

Важни за автоматичната обработка са следните изисквания:

  • Тя трябва да е винаги активна и работеща;
  • Автоматично да се обработва възможно повече информация;
  • Обработката трябва да бъде бърза и ефикасна.

Висше мислене

Висшето мислене включва екзекутивните мозъчни функции (екзекутивни функции), критичното и творческо (креативно) мислене, способността за съхраняване и извличане на необходимата информация и цялостната способност за мислене.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Висшето мислене е сред най-важните умения, от които всеки човек се нуждае. Това означава, че не е достатъчно информацията просто да се възпроизвежда, а да може да се осмисли, анализира, да се направят изводи и да се използва в други различни ситуации от първоначалната, когато е придобита.

Висшето мислене и когнитивните умения на децата успешно могат да бъдат развити чрез специализирания софтуер Fast ForWord, който е разработен от учени в елитни американски университети.

Когнитивни умения

Когнитивните умения са умствени умения, които се използват за придобиване на знание, манипулиране на информация, разсъждаване и решаване на проблеми. Чрез тях мозъкът ни се справя с информацията около нас – минали преживявания, постъпващата информация от сетивата ни, мислите и начинът ни на разсъждаване.

За повече информация относно когнитивните умения вижте: Какво представляват когнитивните умения, защо са важни и как да ги подобрим.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Как когнитивните умения работят заедно, за да изпълняват умствени задачи?

Помислете за следната умствена задача: “Напишете столицата на Франция отзад напред”.

Звучи просто? Тази задача всъщност използва всичките умения, показани по-горе. Мозъкът ще трябва да:

  • Да внимава;
  • Да запомни инструкциите, чрез използване на работната памет;
  • Да си припомни коя е столицата на Франция, чрез използване на дългосрочната памет;
  • Да намери решение на задачата, чрез използване на логика и разсъждения;
  • Да озвучи сричките на името на столицата, чрез използване на слуховата обработка;
  • Да си представи името и да го прочете отзад напред, чрез използване на визуална обработка.

Времето за изпълнението на задачата ще зависи от скоростта на обработка на информацията от мозъка.

Ако само едно от тези умения не работи ефективно, изпълнението на умствени задачи би било по-трудно, дори невъзможно, без значение колко пъти са ви преподавали или обучавали. Ето защо е важно да се подобрят когнитивни умения. Доказан и утвърден начин за подобряване на когнитивните умения е специализираната софтуерна програма Fast ForWord.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Трениране на мозъка или частни уроци?

Частните уроци и тренирането на мозъка са много различни решения, които решават различни проблеми.

Информацията никога не е била доставена или не е доставена добре

Когато информацията не е била доставена или не е доставена добре, тогава решението е частни уроци. Ако детето ви изостава в училище поради грип, заместващ учител или смяна на училище, наемете учител.

С други думи, ако можете да идентифицирате външни обстоятелства, които са попречили на предоставянето на информация на вашето дете, наемането на някой, който да предаде тази информация е правилното решение. Ако вие като родител може да предоставите тази информация, може да спестите наемането на частен учител.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Обучителни трудности, независимо колко пъти е доставяна информацията

При многократно предоставяне на информацията, детето продължава да има затруднения, бори се час след час, месец след месец, година след година и резултатите не са очакваните. Без значение колко добре и колко често тази информация се предава отново и отново, детето продължава да не усвоява материала.

Единственото решение в този случай е трениране на мозъка и подобряване на когнитивните умения на детето.

Ако детето не възприема информацията от първия път, многократното повтаряне на учебния материал може да помогне на ученика да се справи с уроците и да премине в следващ клас, но този подход не е насочен към основната причина за проблема – слабо развити когнитивни умения.

Когато детето не възприема информацията, защото някое познавателно умение е слабо, като например внимание, слухова обработка, логика, памет или скорост на обработка, защо да се преподава материала отново и отново, когато можете да се стигне до същността на проблема и да се развие това слабо умение?

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Как да тренираме мозъка?

Fast ForWord е програма за трениране на мозъка за всички възрасти.

Началните нива на Fast ForWord за тинейджъри и възрастни е ускорена и по-сложна версия на Fast ForWord за деца от 5 до 12 годишна възраст. Чрез първите 3 нива за деца, Fast ForWord научава мозъка да чува звуковете, да разпознава фонемите и да декодира думите. Освен това Fast ForWord подобрява над 40 когнитивни умения.

Упражненията са интензивни, като всеки ученик учи със собствено темпо според неговите възможности, знания и умения. Мозъкът е пластичен, което означава, че може да подобри функционирането си на всяка възраст.

Едно от предимствата на Fast ForWord е, че използва мозъчната пластичност за по-добро, по-бързо и по-качествено учене. Резултатите от тренирането на мозъка чрез Fast ForWord са трайни и несравними.

Тренирането на когнитивните умения на учениците чрез Fast ForWord дава възможност, каквато уроците и другите академични програми просто не могат да предоставят – възможността да учи по-лесно и по-бързо по всеки предмет.

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord