По-високото образование и здравето на мозъка в следпенсионна възраст – каква е връзката според научно изследване?

Доброто образование и ученето през целия живот имат положително влияние върху качеството на живот на хората и им осигуряват добро ментално здраве дори и в напреднала възраст. Първоначалните открития на едно дългогодишно изследване показват, че определени дегенеративни процеси са предотвратени в мозъка на хора с академично образование.

Доброто образование е отличен начин за един човек да започне успешна кариера и да се развива като личност. Но, както се оказва, образованието има положителен ефект върху мозъка на човека през целия му живот. Екип от изследователи, работещи по програмата „Динамики на здравословното остаряване“ към Университета в Цюрих са изследвали този въпрос в дългосрочно проучване.

Изследователите са проследили повече от 200 души в следпенсионна възраст за период от 7 години. Участниците имали ниво на интелигентност над средното и водели активен социален живот. Те били изследвани невроанатомично и невропсихологично като е използван метода магнитен резонанс през равни интервали от време. Базирайки се на комплексни статистически анализи, изследователите откриват, че академичното образование има здравословен ефект върху мозъка и го предпазва от дегенерация.

Изследването също показало, че академиците преработват информация много по-бързо и по-точно. Тестовете, които те трябвало да попълнят за намиране на съответстващи си логически модели и последователности, доказали, че способността им за ментална обработка на информация била доста добре запазена.

Предишни изследвания са установили, че скоростта на ментална обработка зависи от интегритета на невронните мрежи в мозъка. Въпреки че има нужда от още задълбочени изследвания на въпроса как образованието запазва здравето на мозъка в дългосрочен план, това последно проучване дава основания да се смята, че по-високото образование води до увеличаване на невронните и когнитивни мрежи през целия живот, а те служат като резерви, които са изключително важни. Хората, които поддържат мозъка си активен и в следпенсионна възраст, по този начин също се грижат за неговото добро състояние.

Невроучените са разработили средства за подобряване на когнитивните мозъчни функции. Те са базирани на откритията за невропластичността. Програми като Fast ForWord стимулират мозъка да създава нови невронни връзки и мрежи в областите, които отговарят за четенето, изучаването на английски език, слуховата обработка, фокуса на внимание, логическото мислене, работната памет и т.н. Използват се от възрастни и деца в училищна и домашна обстановка.

Източник: Neuroscience News

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord