Грижа за мозъка и невропластичност – начини за подобряване на когнитивните функции според науката!

Грижата за мозъка е една от важните цели на изследванията на невронауката. Развитието на когнитивните функции на мозъка е от ключово значение за децата и възрастните. Ето някои от изводите, до които са достигнали учените:

 • Нашето представяне в училище или в работата зависи от повече от една когнитивна функция. Това означава, че е необходимо да правим упражнения и дейности, които развиват не само паметта или концентрацията, но и логическото мислене, координацията, слуховата обработка и т.н.
 • Гените не са определящи за развитието на нашия мозък. Благодарение на невропластичността, нашият начин на живот е ключовият фактор за това как еволюира ума ни и в каква степен се създават нови невронни връзки.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.
 • Физическите упражнения и по-добрият физически тонус подобряват функционирането на мозъка чрез множество механизми включващи кръвоснабдяването на мозъка, нивата на хормона на растежа, обема на мозъка и т.н.
 • Кардио упражненията, които ускоряват пулса (от бързото ходене до карането на ски, тениса и баскетбола) изглежда, че носят най-големи ползи за мозъка: 30 до 60 минути на ден 3 пъти седмично са препоръчителната честота и продължителност.
 • Умственото стимулиране засилва връзките между невроните (синапсите) и когнитивното функциониране. Менталното стимулиране също така помага за изграждане на когнитивен резерв. Изправянето пред предизвикателства и заемането с нови дейности стимулира мозъка.
 • Рутинните дейности не представляват предизвикателство за мозъка. Необходимо е излизане от зоната на комфорт и повишаване нивото на трудност, за да се създават нови невронни връзки.
 • Единственото занимание в свободното време, което е свързано с намаляване на когнитивните функции, е гледането на телевизия.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.
 • Тренирането на мозъка работи. Невроучените разработват начини за трениране на мозъка въз основа на откритията за невропластичността. Такива начини са програмите Fast ForWord, Reading Assistant, SoundSory и ForBrain. Те помагат на деца и възрастни за развиване на уменията за четене, изучаване на английски език, концентрация, запаметяване, логическо мислене, слухова обработка и т.н.
 • Мозъкът има нужда от много енергия. Той използва приблизително 50% от кислорода, който вдишваме, и 10% от глюкозата от артериалната кръв.
 • Средиземноморската диета е доказано полезна за мозъка – богата на зехтин, ядки, свежи салати, зеленчуци и морски дарове.
 • Умерената доза кофеин повишава будността и способността за концентрация на мозъка за кратко време, но няма доказателства, че спомага за когнитивните функции на мозъка в дългосрочен план.
 • Леката консумация на вино според изследванията до момента се свързва с ползи за мозъка в дългосрочен план.
 • Леката консумация на вино според изследванията до момента се свързва с ползи за мозъка в дългосрочен план.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.
 • Колкото по-голям и по-близък е социалният кръг на един човек, толкова по-голяма е амигдалата в мозъка му (центъра за обработка на емоциите, който играе важна роля и за поведението и мотивацията). Няма все още ясни доказателства за това дали онлайн отношенията имат по-различен ефект върху мозъка от отношенията на живо.
 • Липсата на изградени в даден човек здравословни начини за управление на стреса влияе върху създаването на нови невронни връзки.
 • Натрупват се все повече доказателства за ползата от медитацията и биофийдбека като начини за саморегулиране на нивото на стреса и подобряване на когнитивните функции.
 • Няма магическо хапче за развиване на когнитивните функции и затова е необходим холистичен подход – комбиниране на няколко от изброените по-горе начини и техники за подобряване на тези функции. Необходим е и индивидуален подход при определяне на нуждите на даден човек, така че да се изберат най-подходящите за него начини за развиване на когнитивните му умения.,

Тест за оценка на езиковите умения по английски език

Онлайн тест за владеенето на английски език по граматика, четене и слушане. Измерване на фонологичното осъзнаване, слушане и четене с разбиране.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord