Добрият сън е тоник за паметта – вижте откритията за връзката между ученето и съня!

Добрият сън е тоник за паметта – вижте откритията за връзката между ученето и съня!

Учените изследват връзката между паметта и съня, за да установят каква е ролята на съня за процеса на учене и съхраняването на знания в дълготрайната памет.

Добрият сън е като тоник за мозъка. Той подобрява способността за учене и запаметяване. Наскоро учени откриха, че от особено важно значение е ранната фаза на дълбокия сън, по време на който мозъчните вълни са бавни.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Д-р Бьорн Раш, участник в проекта MemoSleep и професор към Университета във Фрибург, обяснява:

  • „Когато научите нещо вечерта, тази информация се реактивира по време на сън.“

Швейцарският учен добавя:

  • „Премислянето на неприятни неща от деня и негативните мисли увеличават случаите на събуждане през нощта и пречат на дълбокия сън, заедно с прекаленото ранното събуждане.“

Реактивиране на мисли

Но има и добра новина – позитивните мисли също могат да бъдат реактивирани в мозъчните вериги и в този процес се подобрява съня.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Д-р Раш изследвал какво точно се случва по време на сън с мозъчните вълни и зоните свързани с паметта. В експеримента участвали студенти, които били свързани с електроенцефалограма, за да бъдат наблюдавани мозъчните им вълни по време на различните фази на съня.

Според д-р Раш, някои стратегии за постигане на релаксация позволяват на хората да заспят по-бързо, но не променят качеството на съня след заспиване, но има и такива, които повлияват върху качеството.

На студентите в изследването били пускани хипнотични видеа, в които риба плувала в дълбока вода и също били пускани записи с думи, които създават усещане за релаксация и безопасност.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Д-р Раш допълва:

  • „Тези студенти, на които пускахме хипнотичните записи, прекарваха по-дълго време във фазата на дълбок сън с бавни мозъчни вълни. Можем да обясним това с процеса на реактивация по време на сън на релаксиращите мисли, които са протичали в ума на студентите, докато са слушали записите преди записване.“

Д-р Раш се надява да помогне на хора страдащи от безсъние като използва тези методи в бъдещи изследвания:

  • „Тези методи не само, че могат да помогнат на хората да заспят по-бързо, но и могат да подобрят качеството на съня. Това е особено важно за хората с Посттравматично стресово разстройство, които често имат проблеми със съня.“

Морските кончета, хипокампусът и ученето

Какво е общото между тях? Онази част от мозъка, която има формата на морско конче, се нарича хипокампус (от гръцки: „морско конче“). Хипокампусът е особено важен за ученето и паметта.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Д-р Хуан Рамирез-Вилегас изследва как мозъкът на бозайниците съхранява спомени. По време на проекта DREAM, той открива, че друга част на мозъка също играе важна роля заедно с хипокампуса. Тази част се нарича мозъчен ствол. Д-р Хуан Рамирез-Вилегас пояснява:

  • „Изглежда, че мозъчният ствол се активира най-напред и дава възможност на хипокампусът да реактивира спомени по време на различните фази на съня.“

Сънят дава възможност на мозъка да обработи събития и информация от деня и да ги съхрани в дълготрайната памет.

Д-р Рамирез-Вилегас допълва:

  • „Изумително е, че клетките в мозъка се активират по време на сън в същия ред, в който са се активирали по време на процеса на учене през деня, но през нощта всичко това се случва в по-компресиран вид.“

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Оказва се, че сънят е много важен за процеса на обработка на научената информация и нейното съхранение в дълготрайната памет. По тази причина, от голямо значение е учениците да имат достатъчен сън като продължителност и още по-важното е да е с добро качество.

Освен подобряването на съня, друг начин да се подпомогне мозъка в усвояването на знания и умения е използването на ефективни програми като Fast ForWord за стимулиране на мозъка да изгражда необходимите невронни мрежи в областите отговорни за когнитивните функции – четене, концентрация и управление на вниманието, слухова обработка, усвояване на нов език и т.н.

Програмата е разработена под формата на игра, за да е забавна за децата, докато изпълняват упражненията, които получават според индивидуалното им ниво. В рамките на няколко месеца се постига значително подобрение в уменията за учене и академичното представяне на учениците.

Източник: Neuroscience News

Добрият сън е тоник за паметта – вижте откритията за връзката между ученето и съня!
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord