Забавни обучителни игри за началото на учебната година – вижте кои са те и какви са ползите от тях!

Забавни обучителни игри за началото на учебната година – вижте кои са те и какви са ползите от тях!

Обучението в училище си има своите специфични особености според възрастта на учениците. Децата в началното училище имат нужда от много вълнуващи и раздвижващи упражнения и занимания, за да се задържа вниманието им. Как можете да поддържате едно добро ниво на ангажираност на вниманието и вълнението на децата от започването на новата учебна година? 

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Ето някои идеи за занимания, които сближават учениците и създават хубави емоции в класната стая, което е важно условие за изграждане на положителна нагласа към ученето и училището:

1. Опознаване чрез сетивата – споделяне на предпочитанията на децата за вкус, аромат и т.н.

Поставете задача на децата да помислят за любимите си вкусове, аромати, звуци, гледки и материи, които са приятни на допир. Раздайте им листчета хартия, на които да напишат отговорите на тези въпроси. Обиколете класната стая и нека всеки ученик да си каже името и да сподели за тези любими неща. Това занимание насочва децата към неща, които им създават положителни емоции, а също така им помага да открият кои са общите им вкусове и предпочитания. Ако децата са в първи клас и все още не могат да пишат, задачата им ще бъде да нарисуват рисунки, които подсказват кои са любимите им неща, усетени чрез сетивата. По-късно през учебната година, това занимание може да бъде повторено, но вече като се включи и писането като дейност.

2. Опознаване чрез игра с плажна топка

Една многоцветна плажна топка може да послужи за забавна игра, в която децата да комбинират движение и споделяне. Когато учениците се движат и забавляват, стават с 90% по-възприемчиви към ученето на нови знания и умения. 

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Използвайте перманентен маркер, за да напишете различни въпроси върху отделните сектори върху голяма многоцветна плажна топка. Въпросите могат да бъдат от този тип: „Коя е една от любимите ти храни?“ или „Коя книга или филм са ти харесали напоследък?“. За децата, които все още не могат да четат, включете картинки под всеки въпрос, за да им подскажат какъв е въпросът. 

След това седнете в кръг с децата и започнете да си подхвърляте топката един на друг. Когато дете хване топката, отговаря на въпроса, който се намира под десния му палец. 

3. Акростих

Можете да стимулирате детското въображение и креативност, както и да им помогнете да тренират умението за писане като им дадете задача да пишат акростихове. Това е текст в стихова форма, в който първите букви на редовете в стиха съставят определено послание. Може да пишат по двойки, в малки групи или самостоятелно. Ако пишат индивидуални акростихове, може да използват своето име и да създадат римуващи се изречения започващи с всяка една буква от името си в правилния ред. Задачата започва като децата първо изпишат името си вертикално като буквите от името им са подредени една под друга. Ако се затрудняват с правописа на някоя дума, която искат да напишат в акростиха, позволете им да използват речник и да я потърсят. Така по забавен начин, те ще подобряват и правописа си

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Това занимание е подходящо за всяка една учебна година в началното училище, а и след това. Децата могат да създават нови акростихове по буквите на името си всяка година и да сравняват написаното през настоящата година с акростиховете от предишните години. 

4. Мууу! Беее! Ла-ла-ла! Издаване на звуци от животинския свят за „стопяване на леда“ и стреса през първия учебен ден на първолаците!

Едно забавно занимание за активиране на слуховата им обработка е игра, в която децата обикалят класната стая издавайки звуци от животинския свят по свой избор. Докато се разхождат из стаята имитирайки звуците на някое животно, те едновременно се заслушват в звуците, които децата около тях издават и когато разпознаят звуцитe на същото животно, те се групират и започват да се движат заедно. Така ще се образуват групички по няколко деца, които имитират едно и също животно. Играта ще създаде много смях и забавление и ще настрои положително първолаците към учебния процес. 

5. История по предметите от торбата

Това е дейност, която помага на децата да развиват креативността си и умението за разказване. 

Разделете класа на групи от по 4-5 деца и дайте на всяка група торба с 5-7 предмета в нея – играчки, карти, обувка, бижу, шпатула и т.н. Оставете им 15-20 минути, в които учениците да измислят история, в която да включат всичките предмети от торбата. След това всяка група разказва историята си на останалите в класа. Забавлението е голямо, както и ползите от това занимание за когнитивното развитие на децата и за създаването на положителна атмосфера в класа. 

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Въпреки интересните и забавни игри в началото на учебната година, за някои деца учебният процес е източник на стрес заради пропуските в развитието на когнитивните умения – за четене, писане, концентрация, работна памет, езикова и слухова обработка и т.н. Едно ефективно решение на проблема е използването на програми базирани на откритията за невропластичността. Такава е софтуерната програма Fast ForWord. Под формата на игра, тя тренира мозъка на децата да изгражда невронни връзки в областите, които отговарят за четенето, усвояването на чужд език, слуховата обработка, фокуса на внимание, работната памет и т.н. Няколко месеца редовно използване на програмата дава осезаеми резултати и значително подобрение на справянето на детето в учебния процес. 

Източник: Carnegie Learning 

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord