Рибеното масло приемано по време на бременността подобрява мозъчните функции на децата – ново изследване!

Онлайн математика чрез MATHia, терапия и курсове по английски език чрез Fast ForWord и Reading Assistant

Децата, чиито майки са приемали рибено масло по време на бременността, показват по-добри умения за бързо решаване на проблеми и по-добър фокус и управление на вниманието на 10-годишна възраст. Това са резултатите от изследване презентирано на VI Световен конгрес по Педиатрична Гастроентерология, Хепатология и Хранене.

Това е първото проучване на дългосрочните ефекти на добавките с рибено масло, които приема майката по време на бременността.

Какво представлява изследването?

Децата са изследвани на 10-годишна възраст с помощта на ядрено-магнитен резонанс, както и с тестове за невропсихологическото им развитие.

Д-р Бертхолд Колецко от Медицинския център към Университета в Мюнхен е един от авторите на изследването. Той споделя:

Резултатите доказват, че качеството на хранителните вещества, които майката приема в периода, в който мозъкът на плода се оформя бързо, има продължителен ефект върху функционирането на детския мозък в училищна възраст. Следователно, жените е важно да бъдат насочвани към здравословен режим на хранене, който включва и добавка с рибено масло.

Към откритите от изследването ползи за функционирането на детския мозък е и подобрената работна памет на децата.

В проучването са участвали 57 ученици на 10-годишна възраст, чиито майки са приемали по 500 мг DHA и 150 мг EPA киселини на ден от добавки с рибено масло по време на бременността.

Авторите на изследването наблягат на факта, че когнитивните функции на мозъка на децата зависят в голяма степен от добрата хранителна стойност на приеманите от майките храна и добавки по време на бременността. Те споделят, че изследванията по този въпрос ще продължат и в бъдеще.

Грижа за мозъчните функции на децата след раждането

Грижата за когнитивните умения на децата с качествена храна е нужно да продължи и по време на детството, като се осигурят и други важни условия за подобряване работата на мозъка – достатъчно физическа активност и иновативни средства за стимулиране създаването на нови невронни връзки и мрежи в областите, които отговарят за когнитивните функции. Програмите Fast ForWord и ForBrain са разработени от невроучени на базата на откритията за невропластичността. В рамките на няколко месеца редовно използване на програмите в училище или у дома, се постига подобряване на уменията за четене, слухова обработка, концентрация, езикови умения, работна памет, логическо мислене и т.н.

Източник: Neuroscience News

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord