Първи стъпки за родителите на деца с аутизъм – какво да предприемете след поставянето на диагнозата?

Аутизмът е разстройство, което включва забавяне/възпрепятстване на развитието на речта и социалните взаимодействия. Често се наблюдават и повтарящи се поведения у децата с аутизъм. Това състояние обикновено се диагностицира преди навършване на 4-годишна възраст.

Аутизмът засяга невропсихическото развитие и е установено, че води до абнормално мозъчно функциониране. Смята се, че е спектърно разстройство, което означава, че при отделните случаи на аутизъм може да има различни симптоми, дефицити и различна степен на развитие на умения.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

При аутизъм се наблюдава и забавяне на когнитивната обработка. Съществуват съвременни и иновативни решения за този проблем. Родителите често се чувстват объркани по отношение на избора на мерки, които да предприемат.

Какво родителите биха могли да направят, за да вземат възможно най-подходящите решения за своето дете?

Научете колкото се може повече за аутизма

Повечето родители на дете с аутизъм, което току-що е било диагностицирано, не знаят почти нищо за разстройството. Важно е да се има предвид, че всяко дете с аутизъм има различни силни страни, дефицити и нужди. Колкото повече родителите научават за разстройството от книги, достоверни източници в Интернет и онлайн курсове, толкова по-добре ще се ориентират в конкретните параметри на разстройството при тяхното дете и как да подходят.

Проучете разнообразните опции за третиране на аутизма

Един от важните фактори е осигуряване на оптималните условия за развитие на речта и когнитивните функции при децата с аутизъм. Съществуват научнобазирани иновативни решения като програмата Fast ForWord, която стимулира мозъка да създава нови невронни връзки и мрежи в областите отговорни за когнтивните умения – развитие на речта и езиковите умения, четене, слухова обработка, концентрация, работна памет и др. Програмата се използва в училищна и домашна обстановка. Прилагането на този вид терапия помага за подобряване на когнитивните умения също при деца с дислексия, дефицит на внимание, разстройство на слуховата обработка и др.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Много важни фактори за оптимални резултати при терапията на аутизъм са редовните положителни окуражаващи взаимодействия между детето, родителите и учителите. Това спомага за подобряването на поведенческите и комуникативни модели на детето.

Потърсете социална подкрепа от други родители с деца с аутизъм и професионална помощ за справяне със стреса

Силната подкрепа от страна на други родители, които са изправени пред същите предизвикателства, е много ценна в процеса на изграждане на ползотворна нагласа към ситуацията, намаляване на нивото на стреса и тревожността, и намиране на добри решения. Можете да потърсите групи на родители на деца с аутизъм в социалните мрежи и форуми в Интернет.

Симптомите на аутизъм могат да бъдат намалени с помощта на специфичните терапии и интервенции. Предприемането на стъпки в посока търсене на решения и грижа за емоционалното здраве на родителите е важна основа за създаване на оптималните условия за подобряване на състоянието на детето и неговите когнитивни функции.

Източник: Gemm Learning

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord