Fast ForWord терапия при деца със синдром на Аспергер

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Синдромът на Аспергер е неврологично разстройство от аутистичния спектър, което е известно и с името “синдром на малкия професор”. 

 

Хумористичното наименование се базира на това, че децата със състоянието умеят да общуват по-добре с възрастни, защото говорят като такива. Те често са с интелигентност над средната за възрастта си и са със задълбочени знания в интересни за тях сфери. 

 

Същевременно, Аспергер при деца се характеризира с проблеми в общуването и социализацията с връстниците. Синдромът продължава цял живот, като симптомите се различават при всеки човек.  

 

В редовете по-долу разказваме повече за синдрома на Аспергер, както и за начините, по които терапията чрез мозъчна пластичност може да помогне на децата с такава диагноза.

Какви са симптомите на синдрома на Аспергер?

Това са най-често срещаните признаци за неврологичното разстройство: 

 

 • Вманиачаване върху определени предмети и интереси;
 • Неспособност за придържане към рутина;
 • Липса на концентрация, а тя пречи на ученето; 
 • Затруднения с фината моторика и нарушена сензорна интеграция;
 • Тикове или повтарящи се думи и фрази;
 • Трудности при разграничаването на различните емоции и др.

 

Важно е да се отбележи, че този тип поведение е неврологично обосновано. Децата с Аспергер синдром не са умишлено непослушни, а изпитват затруднение да контролират действията си


За да се справят по-лесно, трябва да се намерят ефективни за състоянието стратегии на обучение и терапия. Така тези трудности ще бъдат все по-малка пречка в живота им занапред.

Как Fast ForWord помага

Езиковото и слуховото нарушение при деца със синдрома често спира родителите от това да ги запознаят и с втори език. Специалистите обаче са мнение, че научаването му спомага много за развитието на комуникативните умения, подобряването на грамотността и езиковата структура. 

 

Учениците с разстройства от аутистичния спектър допускат същите пропуски по време на учене като невротипичните деца. Разликата е единствено в броя на грешките


Fast ForWord може да е от голяма полза при  затруднения в четенето и говоренето, дори и на английски език. Софтуерът вече има доказан успех сред възпитаниците си с аутизъм, благодарение на принципа му на работа.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Принцип на работа на софтуера

Мозъкът на децата може да се пренастройва и променя в отговор на нови предизвикателства и преживявания. Тази способност се нарича невропластичност. При хората с Аспергер се наблюдават забавяния в тези промени. 

 

Причината са смущения в слуховата обработка. Това е най-разпространената когнитивна слабост при заболяванията от аутистичния спектър. Тя оказва влияние върху слушането и фонологичното осъзнаване при четене. Процесът е изтощителен за децата и често нещо ги разсейва. 

 

Софтуерът Fast ForWord използва утвърдени принципи в неврологията, които урегулират слуховата обработка. Така слушането вече не е толкова изморително, а декодирането при четене е по-естествено и не е разсейващо. 

Основни ползи и предимства

Програмата Fast ForWord се адаптира към темпото на научаване и нуждите на учениците. Така обучението е стъпка по стъпка и постепенно се увеличава скоростта на фонемичното разбиране. Това е най-правилният подход за поднасяне на нови знания на деца със специални образователни потребности, които предпочитат самостоятелно обучение. 

 

Fast ForWord успешно развива над 40 когнитивни умения, част от които са паметта, концентрацията и последователност. Когато курсистите преминат към раздела за четене, тяхното взаимодействие с програмата е изключително успешно. 


Висококвалифицираните ментори в NSCenter ще дават нужната подкрепа и насоки, въпреки че формата на обучение е дистанционна

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Сравнение с други методики и подходи

Макар и децата с разстройства от аутистичния спектър да разбират думите буквално, те са с високо ниво на интелигентност. Това означава, че са отличници в запаметяването на нови думи и знания, когато са предадени по ангажиращ и интерактивен начин.  

 

Ето и някои забавни подходи в обучението: 

 

 • Използвайте картинки;
 • Поставяйте ясни цели;
 • Създайте им рутина;
 • Фокусирайте се върху силните страни и тяхното развитие;
 • Възползвайте се от детския интерес към дадена тема и я направете част от урока. 

 

С тези начини на обучение със сигурност ще постигнете успех, но по-бавно. Fast ForWord съчетава всичко изброено в един софтуер. Това го прави и един от най-успешните методи както за развитието на когнитивните умения, така и за преподаване на английски език. Неговото персонализирано обучение подкрепя силните страни на децата, докато подтиква подобряването и на по-слабите. 

Примери на обучение и терапия при деца със синдром на Аспергер

Когнитивните умения са голямо предизвикателство за децата със синдрома на Аспергер. Те са и главната причина за проблеми с придобиването на нови умения и знания. От NSCenter ще ви представим няколко примера за обучение и терапия при Аспергер, които са забавни и привличат вниманието на децата.

Учене под формата на игра 

Много е важно родителят или преподавателят да ангажира положително учениците. Това не само подобрява тяхната концентрация, но и развива социалното и емоционалното им израстване. 

Социални занимания 

Помогнете на децата да изградят нови приятелства със своите връстници. Насърчавайте приемането им от останалите в групата, за да подобрите техните умения за комуникация. Към заниманията включете забавни игри, които да спомогнат за развитието на творческото мислене и уменията за иницииране. 

 

Ето и няколко идеи за групови игри:

 

 • Класическата игра Туистър;
 • Хвърляне на топка, с която да тренирате и рефлексите;
 • Скачане на въже или батут и др.

Релаксация 

Включете в ежедневието на децата активности, които да намалят нивата на стрес и да регулират емоциите и чувствата им. Това могат да бъдат дихателни упражнения, йога, прогресивна мускулна релаксация или медитация. Добре е да участва и успокояваща музика през целия процес. 

Когнитивно-поведенческа терапия

Този вид терапия се фокусира върху промяна на начина на мислене и чувствата. Този подход насърчава регулирането на неспокойното поведение и емоционалността, а това подобрява социалните умения. Терапията трябва да се води от психотерапевт, който има опит с такъв тип състояния, за да се постигне очаквания ефект.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Персонализирано обучение

От ключово значение е учениците да се обучават със своето темпо. Така те затвърждават наученото и не се стресират, че не се справят достатъчно добре. Такъв тип обучение предлага и софтуерът с интелигентен алгоритъм Fast ForWord.  

 

Той успява да даде точна оценка къде учениците се затрудняват най-много и успява да им помогне да преодолеят тези трудности. Бързата обратна връзка е в помощ за по-бързото усвояване на материята. 

 

Уроците са под формата на компютърна игра, която е забавна и положително ангажираща. Курсистите ще се нуждаят само от таблет и интернет връзка, като ще могат да участват в занятията от всяка точка на света. Те са ръководени от висококвалифициран ментор, който е в помощ за още по-индивидуалното поднасяне на знанията. 

Заключение

Синдромът на Аспергер е състояние, свързано с много предизвикателства. Те често могат да изглеждат прекалено трудни за преодоляване. С правилните стратегии за персонализирано обучение и терапия, учениците са в състояние да се справят успешно и да покажат високи резултати. 


Ключът е да бъдете търпеливи, разбиращи и да не се опитвате да ги принуждавате да бъдат нещо, което не са. Установяването на положителна връзка между вас и децата може да бъде истинско удоволствие. На малките професори им се удават набор от умения. Накрая може да се окаже, че вие ще научите повече от тях, отколкото те от вас.

Често задавани въпроси

Програмата отнема на децата със СОП известно време в началното ниво на упражненията. След като се подобри взаимодействието със софтуера, учениците постигат напредък. Упражненията се адаптират по скорост и сложност спрямо децата, подтиквайки ги напред. 

Диагностиката е чрез Аспергер тест и оценка от психолог. Обикновено децата със синдрома си избират човек, с когото им е комфортно, и с него общуват по-свободно. След правилната диагностика и назначената подходяща терапия, това се преодолява.

NSCenter е единственият център в България, който предлага уроци с помощта на  интелигентния софтуер. Курсовете са в дистанционна форма на обучение и се извършват от уюта на дома, за да бъдат курсистите спокойни.

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord