Системата Fast ForWord за изучаване на английски език и терапия чрез мозъчна пластичност

Fast ForWord for online therapy and learning English

История на създателите на Fast ForWord

През 1993 г., института „Санта Фе“ (Santa Fe Institute) среща четирима изследователи по време на международна конференция:

 • Д-р Майкъл Мерзеник, член на Националната академия на науките за работата си в областта на мозъчната пластичност. Мерзеник има повече от 50 патента и е допринесъл със своите умения за разработката на софтуер за няколко терапевтични програми за обучение.
  Сред наградите му са международните награди IPSEN и Zülch. По негова идея и под негово ръководство се създава кохлеарния имплант.
 • Д-р Паула А. Талал е когнитивен невролог, сертифициран клиничен психолог, автор на над 200 професионални публикации и притежава няколко патента. Получава докторската си степен от Университета в Кеймбридж, като преди това е прекарала академичната си кариера в Университета Джон Хопкинс, Рутгърс и понастоящем е член на Института Salk.
  През последните 30 години Талал ръководи различни изследователски екипи на NIH и NSF и публикува 250 статии за невробиологичната основа на речта, езика и четенето. През 1996 г. тя участва в основаването на организацията Scientific Learning.
 • Д-р Уилям М. Дженкинс е един от основателите на Scientific Learning. Той е експерт в обучението по мозъчна пластичност, поведенчески алгоритми и психофизични методи, както и експерт по мултимедийни и интернет технологии. Автор или съавтор е на повече от 100 публикации и притежава 40 американски патента и 12 чуждестранни патента.
 • Д-р Стивън Л. Милър е съосновател на Scientific Learning. Преди е работил в изследователския факултет на Центъра за молекулярни и поведенчески невронауки в Университета „Рутгърс“. Невропсихолог с опит в диагностицирането и лечението на езикови увреждания и затруднения при четене, Милър има богат опит в организирането на клинични проучвания и провеждането на надзорни изследвания на деца и възрастни с такива увреждания. Неговата работа е представена в многобройни публикации и оценена с редица престижни награди.

След като всеки един от учените представят изследванията си, за тях всички парчета на пъзела се наместват на мястото си и Д-р Талал споделя “Разбрахме, че със сигурност трябва да работим заедно”.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.
Началото - прототип и изледвания

Четиримата учени получават финансиране, за да разработят модели за обучение. Дженкинс и неговият екип разработват сложни алгоритми, които могат да разширят скоростта и да подобрят компонентите на речта.

Предизвикателството пред тях е как да направят софтуера подходящ за деца.
Решението? Нека бъде игра!

Първи тестове на деца

Талал и Милър се концентрират върху създаването на „лятно училище“ в Университета „Рутгърс“, предназначено да оцени ефикасността на софтуера. Те провеждат първото изследване за четири седмици през юли 1994 г. със седем деца.

Очакванията са високи, така че намерението им е да следят отблизо напредъка на децата. Дженкинс дори създава софтуер, който всекидневно препраща данни по Интернет на екипа на UCSF. Накрая на четирите седмици резултатите са отлични.

„Шест от седемте деца са напреднали значително“, казва Талал. “Невероятно!“

Мерзеник добавя: „Резултатите от това първоначално проучване са отлични.“

Второ изследване с по-голяма група деца

Въпреки че учените могат да предложат продукта на пазара въз основа на тези резултати, те решават да проведат второ изследване с по-голяма група деца. През лятото на 1995 г. продуктът, значително подобрен от Дженкинс, е подложен на втори тест с 22 деца, разделени на две групи според възрастта, интелигентността и езиковите им уврежданя.

Едната група използва софтуера с акустично модифицирана реч, а другата група прави същите езикови упражнения, използвайки непроменена реч.

Този път резултатите са зашеметяващи. Децата, използващи версията с акустично модифицирана реч, показват огромно подобрение в скоростта на слуховата обработка.

„Резултатите са умопомрачителни“, казва Талал. „Прехвърлихме много от децата в нормалния диапазон, а не мислех, че това може да се случи. Не мислех, че можеш да промениш нещо толкова важно като психофизичния праг до такава степен.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.
Публикуване на резултатите

През лятото на 1995 г., резултатите от проучването са публикувани в сп. “Science“ и са представени на конференция през ноември, която води до статия в „Ню Йорк Таймс“. Общественият отзвук е незабавен.

„Близо 20,000 души се опитаха да получат информация от “Рутгерс“, но не знаем точно колко, защото телефоните отказаха“, казва Милър. „В крайна сметка, приехме около 17,000 обаждания, а CNN го отрази“.

Създаване на Scientific Learning Corp.

В началото на 1996 г. Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър основават организацията “Scientific Learning” и започват да предлагат програмата Fast ForWord на специалисти по речта и училища в Северна Америка. Дейността им се разширява с течение на времето в повече от 55 държави по света и системата се използва от милиони потребители всеки месец.

През септември 2020, Scientific Learning е придобита от Carnegie Learning, която предлага изучаване на математика чрез невронауки – MATHia.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Силни страни на обучението чрез Fast ForWord

Семейството продукти Fast ForWord предлага на децата със затруднения с четенето компютърни упражнения, които изграждат когнитивните умения, необходими за четене и ефективно учене. В допълнение, Fast ForWord развива основни екзекутивни функции.

Reading Assistant е единствената програма за четене, която съчетава усъвършенстваната технология за разпознаване на говор с езиков курс. По този начин тя помага на учениците да усъвършенстват уменията, лексиката и разбирането си и да се научат да четат гладко.

Системата Fast ForWord съдържа 3 компонента и е разделена на 10 нива. Компонентите са:

 • Компютърна „облачна“ програма Fast ForWord (FFW), чрез която мозъкът на ученика се научава да чува звуковете, да различава фонемите и да декодира думите в английския език.
  Тя подготвя мозъка в режим на учене, подобрява над 40 когнитивни умения и в по-високите нива се фокусира върху лексика и граматика със сложност от 1-ви до 12-ти клас по американската образователна система.
 • Компютърна „облачна“ програма Reading Assistant (RA)Какво е това Reading Assistant и как ни помага (Reading Assistant Overview). Тя съдържа над 450 книжки в които има много интересна и полезна информация, чрез които учениците могат да обогатят речниковия си запас от думи.
  Книжките са с различни нива на трудност и покриват материал от 1-ви до 12-ти клас по американската образователна система. В допълнение, Reading Assistant помага за подобряване на произношението, увеличава увереността и разбирането на прочетения текст. Reading Assistant научава учениците бързо да извличат най-важното от голям обем информация.
 • Компютърна „облачна“ програма (Test) за оценка на езиковите умения по английски език. Тестът, който използваме, за да оценим езиковите Ви умения по английски език, Reading Progress Indicator, се провежда онлайн, след като сме създали Вашия личен профил в системата Fast ForWord. Въпросите варират по сложност и умения, които се тестват.
  В допълнение, теста изследва следните 4 отделни компонента:
  • Фонологично осъзнаване – умението да разпознаваме звуковете в английския и да разграничаваме сходни срички и думи, когато ги чуем.
  • Декодиране – умението да свързваме чута дума с писмена дума (изграждане на връзката между буква и звук).
  • Речников запас – умението да разберем значението на думи в текст.
  • Четене и слушане с разбиране – умението да извлечем смисъл от думите в текст и да обобщим със свои думи съобщението, което се предава в текста.

Английски език за възрастни​

Онлайн индивидуален курс по английски език за възрастни. Подходящ за начинаещи (A0) до професионалисти (C1 и C2), кандидат студенти и интервюта за работа.

По-долу следва списък с ползите от обучението чрез Fast ForWord:

 1. Масовост – Повече от 15,000 училища и над 250,000 преподавателя използват Fast ForWord. Милиони ученици в над 55 държави, повече от 25 години използват Fast ForWord.
 2. Научен подход – Учене чрез невронаука, науката за учене и под формата на игра. Над 300 научни изследвания от елитни университети и организации с доказателства за успехите на Fast ForWord!
 3. Индивидуално обучение – Чрез Fast ForWord, всеки ученик получава индивидуално обучение, което е съобразено с неговите нужди и възможности.
 4. Собствено темпо – Благодарение на интелигентния алгоритъм във Fast ForWord, който се адаптира към уменията и възможностите на всеки потребител, всеки ученик има собствено темпо на учене.
 5. 100% онлайн – Индивидуалното обучение се провежда по всяко време от всяка точка в удобен за ученика ден и час.
 6. Интензивно обучение – Всеки ученик може да има 24, 40 до 112 учебни часа/месец с Fast ForWord и Reading Assistant. Един учебен час може да варира от 30, 50 или 90 минути.
 7. Измерим прогрес – Чрез Reading Progress Indicator всеки ученик получава обективна оценка от положените усилия. По този начин се проследява прогреса на всеки един ученик, което повишава неговата мотивация и ангажираност.
 8. Развиване на когнитивни умения – Fast ForWord подобрява паметта, концентрацията, фокуса и още над 40 когнитивни умения.
 9. Развиване на екзекутивни мозъчни функции – Fast ForWord развива основни екзекутивни функции като:
  1. Планиране на задача/проект;
  2. Разказване или писане на история;
  3. Запомняне и извличане на информация;
  4. Генериране на идеи;
  5. Съхранение на информация, необходима за изпълнение на задача.
 10. Развиване на слуховата обработка и памет – Fast ForWord научава мозъка да чува звуковете, да различава фонемите и да декодира думите.
 11. Четене и слушане с разбиране – Развиване на умението четене и слушане с разбиране.
 12. Произношение и акцент – Подобряване на произношението и намаляване на акцента.
 13. Извличане на най-важното – Учениците се научават да извличат на най-важното от голям обем информация.

За терапевтичната част на програмата научете тук: Терапия чрез мозъчна пластичност.

Тест за оценка на езиковите умения по английски език

Онлайн тест за владеенето на английски език по граматика, четене и слушане. Измерване на фонологичното осъзнаване, слушане и четене с разбиране.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord