Ранни интервенции при аутизъм и откриване на първи признаци – прекомерно нарастване на амигдалата в бебешка възраст!

РАННИ ИНТЕРВЕНЦИИ ПРИ АУТИЗЪМ И ОТКРИВАНЕ НА ПЪРВИ ПРИЗНАЦИ.

Амигдалата е малка по размер структура в мозъка, която е важна за интерпретирането на социалното и емоционално значение на сензорната информация постъпваща отвън, например, разпознаването на емоциите по лицата на хората или на потенциална опасност в заобикалящата среда.

Изследователи отдавна са открили, че амигдалата е с неестествено големи размери при деца с аутизъм в училищна възраст, но досега не се знаеше кога се случва това прекомерно нарастване.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Ново проучване на учени към организацията „Изследвания на мозъка на деца в ранна детска възраст(Infant Brain Imaging Study (IBIS) Network) показва, че рязкото нарастване на амигдалата при деца с аутизъм започва още в бебешка възраст, между 6-тия и 12-тия месец след раждането. Това е период от живота на детето, когато все още поведенческите маркери на заболяването не са ясно видими. На шестмесечна възраст, децата, които доста по-късно биват диагностицирани с аутизъм, все още не проявяват забавяне в когнитивното си развитие, но обикновено до навършване на година, вече се наблюдава постепенно изоставане спрямо нормалното за възрастта когнитивно развитие.

Един от авторите на изследването, д-р Марк Шен, споделя:

„Ние също така открихме, че степента на нарастване на амигдалата извън нормата през първата година от живота на детето е свързана със социалните дефицити на детето, когато то навърши двегодишна възраст. Колкото по-голям е размерът на амигдалата през първата година, толкова по-големи социални затруднения изпитва детето година по-късно, когато обикновено бива диагностицирано с аутизъм.“

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Какво се случва в мозъка на тези деца, което провокира това прекомерно нарастване на амигдалата и развитието на аутизъм в последствие?

Затруднения с обработването на визуални стимули на 6-месечна възраст

По-ранни изследвания са установили, че социалните дефицити, които са диагностичен маркер за аутизъм, не се забелязват на 6-месечна възраст, но бебетата, които по-късно ще развият аутизъм, обикновено още на тази ранна възраст показват проблеми с обработването на визуална и сензорна информация. Това най-вероятно увеличава стреса върху амигдалата, което води до нейното рязко нарастване.

По принцип, по-големият размер на амигдалата у хора без аутизъм се свързва с хронични състояния на стрес, тревожност или депресия.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Главният автор на изследването, д-р Джоузеф Пивън, обобщава:

„Нашето изследване показва, че оптималното време за започване на интервенции и подкрепа за децата, които са с висок процент вероятност за развиване на аутизъм, може да бъде още в периода преди да навършат година. Фокусът на тези ранни интервенции ще бъде насочен към подобряване на обработването на визуална и сензорна информация у бебетата още преди да са се проявили симптомите на социални дефицити.“

Подпомагането на процеса на изграждане и развитие на когнитивните функции на децата с аутизъм или с други разстройства, засягащи уменията за учене, може да се постигне с иновативни програми като Fast ForWord. Тази софтуерна програма е разработена от невроучени на базата на откритията за невропластичността с цел стимулиране на мозъка да създава нови невронни връзки в областите отговарящи за четене, слухова обработка на информацията, концентрация, работна памет, логическо мислене, езикови умения и т.н.

Източник: Neuroscience News

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord