Дислексията засяга не само способността за четене – какъв е ефектът й върху други мозъчни процеси?

Според ново проучване, децата с дислексия по-бавно обработват визуална информация. Изследването хвърля светлина върху мозъчните процеси (освен способността за четене), които биват засегнати от дислексията.

Резултатите от проучването са публикувани в „Журнал по невронаука“ (Journal of Neuroscience). Това е първото изследване, което комбинира нови методи за разбиране на визуалната обработка и мозъчната активност при наличие на дислексия. В него са участвали група деца на възраст от 6 до 14 години. Тяхната задача е била да идентифицират средната посока на движение на маса от движещи се точки, като същевременно мозъчната им активност е била измервана.

Учените открили, че на децата с дислексия им е нужно повече време, за да се ориентират във визуалната информация и отговорите им били по-малко точни в сравнение с децата без дислексия. Разликите в поведението между двете групи деца по време на изследването била отразена и в мозъчната им активност.

Д-р Кати Манинг, водещ изследовател в Центъра по Аутизъм към Университета в Рединг, споделя:

Тези открития показват, че трудностите, пред които се изправят децата с дислексия, не се ограничават само до четенето и писането. Оказва се, че те имат проблеми в начина на обработване на визуална информация и взимането на решения свързани с нея.“

Мозъчната активност на децата в изследването показала, че при децата без дислексия има синхронизирана активност в центро-париеталните региони на мозъка (отговорни за взимането на решения), което значително и последователно нараства до момента на самото взимане на решение. При децата с дислексия, обаче, това нарастване на синхронизирана активност е по-бавен и постепенен процес.

Изследването дава доказателства за връзката между обработването на информацията за движения и дислекията.

Напредването на невронауката по отношение на изследванията върху дислексията дава възможност да се разработят иновативни и ефективни средства и методи за интервенция. Такъв съвременен метод е използването на програмата Fast ForWord. Тя е създадена от учени невробиолози на базата на откритията за невропластичността. С нейна помощ се стимулира мозъка да изгражда нови невронни връзки в областите отговорни за когнитивните умения – четене, слухова обработка, работна памет, учене на език, концентрация и т.н. Програмата се използва в училищна и домашна обстановка.

Източник: Neuroscience News

Виж още

Плащане​ по банков път

Данни за сметка

Възможността за плащане с карта все още не е налична. Молим да ни извините и благодарим за търпението.