Fast ForWord при затруднения с чуването и слуховата обработка

Fast ForWord помага при проблеми с четенето, разстройство на слуховата обработка, фонологични нарушения, четене и слушане с разбиране

Проблемите на едно дете с фонетиката, могат да бъдат озадачаващи за един родител. Трудно е да не знаеш какво да направиш, за да помогнеш на детето си, когато то среща трудности при четене. Никой родител не иска детето му да изостава. Родителите се тревожат за самочувствието на детето, когато се затруднява да развие основни умения за четене. Те записват детето на обучения, с които то да придобие звукова грамотност – например съпоставяне на букви със звукове – но и това не работи и още повече ги озадачава, защото детето не показва голям напредък.

Родителите се чудят дали правят нещата правилно и дали не са пропуснали нещо? Слуховата обработка е процес от много части на мозъка и са необходими различни умения, едно от които е разпознаването на звуковете.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Първата стъпка е чуването на звуковете. Слуховата обработка започва с чуването на звуковете, разпознаването на фонемите и декодиране на думите. За разпознаване на фонемите е небходима минимална скорост на обработка на информацията – разпознаване на последователност от звукове от 500 до 2000 херца. Крайната цел са 40 звука в секунда, скоростта, необходима за отлично фонематично осъзнаване. Това са трите необходими условия за да може едно дете да разбира какво му се говори и да участва  пълноценно в разговор. Ако едно или повече от тези условия не е изпълнено, детето има проблеми със слуховата обработка (фонетика).

Мозъкът възпроизвежда звуковете по начина по който ги чува. Ако човек има предизвикателства със слуховата обработка, то той ще има затруднения с изговаряне на думите и речта. Пример за подобна ситуация е все едно да помолите дете да изпее една песен правилно, без да я е чувало мелодията предварително.

Слуховата обработка е съществено умение, което е ключ към четенето. 10-годишно проучване на National Institutes of Health (NIH) посочва, че 88% от децата които имат с проблеми с четенето, са имали проблеми със слуховата обработка. Езиковите умения и четенето изискват добро ниво на слуховата обработка.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Стани част от Fast ForWord

Много от фонетичните уроци и курсове, объркват децата, тъй като те не могат да чуят  звуковете или разпознаят фонемите. Въпреки че, има елемент от разпознаване на звукове във фонетичните програми, те не развиват уменията за слухова обработка.

Това е голяма част от когнитивно изследване, направено от 4 невролози, които разработват Fast ForWord, който използва различен метод за развиване на уменията за четене, като се връща стъпка назад към основните когнитивни умения.

Какво е Fast ForWord?

Fast ForWord съчетава две много важни научни дисциплини:

  • Когнитивната наука – за значението на обработката на езика като умение преди фонетиката;
  • Принципите на неврологията – за това как мозъкът може да бъде научен да  развива обработката на езика.

Упражненията във всяка Fast ForWord програма се фокусират върху попълването на пропуските в умението за четене на вашето дете като прилагат методи от неврологията. Те помагат на мозъка на да развие всички нужните умения преди да започне да чете. Fast ForWord се фокусира специфично върху липсващите умения когато едно дете има  затруднения с фонетиката. 

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

С интерактивните игри от Ниво I и Ниво II на програмата, децата изграждат своите умения за звуково разпознаване, докато се забавляват! Fast ForWord съчетава различни нива, фокусиращи се върху различните умения за когнитивност и четене. 

Fast ForWord е поредица от последователни нива. Учениците започват с Ниво I (или Елементи I за по-големи деца), които нямат текст, а са изцяло базирани на звуковата наука и свързаните с нея умения, които подобряват фонемното съзнание, необходимо за научаване на фонетика.

В следващото Ниво II се добавя текст под формата на срички или кратки думи. Тук звуковите умения се усъвършенстват лесно и  удобно, без да обърква учениците.

Накрая, ученикът достига до частта от Fast ForWord, където започва да чете- развива говора си, уменията за чете с разбиране и управлението на очите.

Fast ForWord е помогнал на над 3 милиона ученици в 40 различни държави да изградят по-добри умения за четене. Средно, повечето от тях достигат до прогрес в четенето, който може да бъде постигнат за 2 години, в рамките по-малко от 6 месеца.

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord