Детокс от разсейващите фактори за ума и оставане насаме с мислите си – развива се креативността и умението за решаване на проблеми!

Детокс от разсейващите фактори за ума и оставане насаме с мислите си – развива се креативността и умението за решаване на проблеми!

Хората обикновено подценяват колко важно е да прекарват време в свързване със себе си и да остават насаме с мислите си, без да разчитат на някакви други неща да ги разсейват. До този извод стигат учени от Американската Психологическа Асоциация, които изследват значението на времето посветено на размисли, мечтаене и съзерцаване на природни гледки без да има постоянни прекъсвания идващи от известията на устройствата.

Изследването включвало серия от 6 експеримента с общо 259 участници. Учените искали да сравнят очакванията на хората по отношение на времето прекарано насаме в собствените им мисли и действителното им усещане при прекарване на време по този начин. 

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

В първия експеримент участниците били помолени да оценят колко би им харесало да постоят сами със своите мисли за 20 минути, без да имат възможност да се разсейват с четене, гледане в екрана на телефона си или разхождане. След прекарването на тези 20 минути, участниците трябвало да докладват как са се чувствали и доколко им е харесало това  време прекарано в свързване със своите мисли.

Резултатите показали, че на хората им е харесало да останат насаме с мислите си повече отколкото са очаквали.

Серията от експерименти показали, че обстановката не е от значение за резултатите, защото изводът бил един и същ, когато участниците били оставени в празна конферентна зала или в затъмнено пространство без визуални стимули като палатка, например. Резултатите не се променяли и според това кога участниците трябвало да отговарят на въпросите – по време на самия период прекаран насаме с мислите или след това. Във всеки един от случаите се оказвало, че хората си представят, че това време няма да им хареса много, а в действителност усещали по-голяма наслада отколкото очаквали.  

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Един от авторите на изследването, д-р Коу Мураяма от Университета в Тюбинген, Германия, споделя, че тези резултати са важни особено сега в ерата на информационно претоварване и постоянните възможности за разсейване като социалните медии, например. Ето какво още добавя той:

„В настоящето е изключително лесно да „убиваш“ време с взиране в непрекъснатия поток от публикации в социалните медии. Докато пътуват в автобуса на път към работа, обикновено хората се взират в телефона отколкото да се потопят в собствения си поток на мисли и да ги наблюдават и изследват. Това е така, защото хората очакват да се отегчат от собствения си процес на мислене. Оказва се, обаче, че тези очаквания не отговарят на истината.“

Пропуснатите ползи от свързването със себе си и потока на мислите си.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Предишни изследвания са показали, че недостатъчното време прекарано в съзерцаване на потока на мислите си, мечтаене и опознаване на вътрешния свят си има цена и тя е свързана с пропуснати възможности за намиране на решения, подсилване на креативността и дори откриване на неща, които създават още по-дълбоко усещане за смисъл в живота.

Бъдещи изследвания ще проучват кой тип мисловна дейност е най-приятна, мотивираща и носи най-много ползи за развитие на креативността и логическото мислене.

Учените подчертават, че въртенето в порочен кръг от негативни мисли не носи ползи, а изчерпва ресурсите на хората от ментална енергия.

Кои софтуерни програми носят ползи и действително развиват мисленето и когнитивните мозъчни функции?

Put Down Devices, Let Your Mind Wander

„Оставете устройствата, оставете ума си да блуждае“ 

Използването на устройства от деца и възрастни може също да е много полезно, когато е свързано с дейности, които са предназначени да развиват креативността, логическото мислене и когнитивните умения като четене, концентрация, работна памет, слухова обработка и езикови умения. Софтуерната програма Fast ForWord e разработена от невроучени именно с такава цел. С нейна помощ деца и възрастни овладяват английски език по забавен начин, подобряват уменията за четене, слухова обработка и управление на вниманието. Програмата стимулира мозъка да изгражда нови невронни връзки в областите, които са отговорни за тези когнитивни умения. Използва се както в домашна, така и в училищна обстановка за ефективно трениране на мозъка.

Източник: Neuroscience News

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord