Отпускането в дрямка и увеличаването на креативността – науката доказва връзката между тях!

На ръба между будното състояние и съня има една сива зона, в която започват да се появяват спонтанни усещания, подобни на тези по време на сън. Тази кратка фаза на начало на състоянието на сън си остава мистерия, която дълго време е интригувала хората на изкуството, учените и изобретателите, защото са знаели, че това е време, в което често се случват прозрения и идват изключително добри идеи за решаване на казуси.

Немският химик Август Кекуле споделил, че по време на дневна дрямка е видял образа на змия, която е захапала опашката си, и това му е подсказало, че структурата на бензена е кръгла.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Томас Едисон и Салвадор Дали са били убедени в силата на началната фаза на съня да увеличава креативността и затова са развили метод за улавяне на инсайтите по време на тази кратка фаза.

Тайната им била простичка: те си взимали дрямка, докато държали предмет в ръката си. Предметът обикновено пада на пода, когато мускулите им се отпуснат при настъпването на съня и при падането се създава шум, който ги събужда навреме, за да могат да запишат идеите, които са им дошли именно в моментите преди настъпването на съня. Но дали прозренията и креативността в тази начална фаза на съня се появяват само при гениите и учените или се случват при всеки човек?

Отпускането в дрямка като плодотворно време за намиране на решения

Учени разделили участници в проучване на този въпрос на групи – едните се отпуснали в дрямка, други заспали дълбок сън, а другите останали в будно състояние през цялото време. И трите групи трябвало да намерят решението на определени задачи.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Хипотезата на учените била, че тези, които ще се отпуснат в дрямка, ще имат повече идеи за решения. Но как да се изследва това в лабораторията?

Участниците трябвало да решат серия от задачи колкото се може по-бързо. За достигане на решенията имало два начина – единият бил бавен, по-стандартен и не изисквал креативност, а другият позволявал по-бързо решаване на задачите, но участниците трябвало сами да се досетят за този по-креативен начин. На участниците не било съобщено предварително за двата начина за решаване на задачите. Учените искали да проверят дали те спонтанно ще стигнат до по-креативния начин.

В изследването участвали 103 доброволци, а самото проучване било проведено в Департамента по Изследвания на нарушения на съня в болница в Париж.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

На участниците било дадено определено време за преглеждане и търсене на решения на задачите и след това им била осигурена 20-минутна почивка в тъмна стая на удобен стол със затворени очи. Целта била да се създадат условия за дрямка като едно важно условие било да се намери начин участниците да бъдат събудени преди да навлязат в състояние на дълбок сън.

Учените използвали идеята на Едисон и Салвадор Дали и помолили доброволците да държат пластмасова бутилка с вода, докато се отпускат в дрямка в тъмната стая. По този начин участниците щели да се събудят при падането на бутилката преди фазата на дълбокия сън.

По време на експеримента доброволците носели сензори на главата, брадичката и около очите, за да бъде измерена активността на очите и мускулите на лицето. Това дало възможност на учените да разделят хората на три групи:

  • Тези, които останали будни през цялото време на 20-минутната почивка;
  • Тези, които задрямали и навлезли само в първата фаза на съня, наречена N1;
  • Тези участници, които навлезли във втората фаза на съня, наречена N2.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Какъв бил резултата от експеримента?

Учените открили, че 83% от участниците, които навлезли само в първата фаза на съня, открили по-креативен начин за решаване на задачите. От тези, които останали будни през цялото време, само 31% намерили креативно решение. Увеличаването на креативността не се случило при тези, които навлезли в по-дълбоката, втора фаза на съня – само 14% от тях решили задачите по креативен начин, а не по стандартния бавен начин.

Учените установили, че при някои хора изпускането на бутилката се случвало преди те да успеят да влязат дори в първата фаза на съня, което попречило те да се възползват от момента на повишаването на креативността.

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Как можете да прилагате метода на Едисон и Дали у дома?

Осигурете си време за мислене по даден въпрос, след това се отпуснете в дрямка в удобен стол или легло като държите в ръка лек, но хлъзгав предмет, а ръката ви виси извън стола или леглото. Когато предметът падне на земята и ви събуди от кратката, креативна дрямка, останете за известно време заслушани в мислите си, за да видите дали ще се появи добра идея за решаване на въпроса или конкретен образ като подсказка за евентуално решение.

Предложете и на децата си да опитат този забавен и доказан метод за повишаване на креативността.

Английски език за възрастни​

Онлайн индивидуален курс по английски език за възрастни. Подходящ за начинаещи (A0) до професионалисти (C1 и C2), кандидат студенти и интервюта за работа.

Съвременни иновативни методи за подобряване на когнитивните функции на мозъка

Невроучени са разработили и ефективни средства за развиване на когнитивните мозъчни функции, които участват в процеса на учене, усвояване на нови умения и езици и взимане на решения.

Програмата Fast ForWord e такова съвременно средство за стимулиране на мозъка на деца и възрастни да изгражда нови невронни връзки в областите отговарящи за уменията за четене, логическо мислене, слухова обработка, фокус на вниманието, работна памет, изучаване на английски език и т.н. Програмата се използва успешно както в училищна, така и в домашна обстановка.

Източник: Neuroscience News

Тест за оценка на езиковите умения по английски език

Онлайн тест за владеенето на английски език по граматика, четене и слушане. Измерване на фонологичното осъзнаване, слушане и четене с разбиране.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord