Социалната увереност на децата и уменията им за учене – каква е връзката между тях?

children in the schoolyard social confidence

Родителите искат децата им да са уверени учащи, да се справят успешно със задачите и предизвикателствата в училище и да развиват социалните си умения. Това, което някои от родителите може би не осъзнават е, че тези различни житейски сфери често са свързани. По-конкретно, липсата на увереност в ученето нерядко води до липса на социална увереност, т.е. ниска самооценка и стеснителност в общуването.

Има две причини за това:

  • Същите когнитивни забавяния, които възпрепятстват ефективността на ученето, се отразяват негативно и върху уменията за слушане и водене на разговор.
  • Повтарящите се ситуации на несправяне с учебните задачи и фрустрацията от това (емоции на раздразнение и разочарование) подкопават детското самочувствие и нагласата на детето към живота въобще.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.

Наблюдаване на забавяния първо в социалните умения

Понякога проблемите с ученето трудно се идентифицират в първите 6-8 години от живота на детето. Малките ученици знаят, че от тях се очаква да станат добри в четенето и ученето и в същото време много искат да получат одобрение от родителите и учителите, затова те могат да станат много креативни в скриването на затрудненията си в четенето.

Това може да се случи като използват стратегия за налучкване на думите вместо реално прочитане като разчитат на картинките в учебника да им помогнат да познаят за какво става въпрос. Други деца могат да станат много разсеяни, затворени или да показват съпротива чрез нарушаване на дисциплината в час и провокативно държане.

Социалните умения и социалната увереност са по-трудни за имитиране. Една от възможните причини за стеснителността и липсата на социална увереност са недобре развитите когнитивни функции на мозъка, които отговарят за езиковите умения, концентрацията и слуховата обработка.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Това не означава, че всички срамежливи деца имат затруднения с ученето и когнитивните функции, но е важно този фактор да се има предвид, когато се изследват причините за ниската самооценка и социална неувереност.

Какво представляват социалните умения и увереността?

Социални умения

Социалните умения се отнасят до способността за ефективно взаимодействие с другите. Това включва вербална и невербална комуникация, както и умението да разбираш емоциите на другите и да им откликваш по подходящ начин.

Социалните умения се учат главно чрез наблюдаване на другите по време на детството и пубертета. Децата наблюдават как възрастните си взаимодействат един с друг и се опитват да имитират тези поведения. Като порастват, те започват да експериментират с различни социални интеракции и да развиват свой собствен уникален стил на комуникация.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).

Някои деца се чувстват комфортно в разговорите със съученици, но имат затруднения в общуването с деца, които виждат за първи път или с връстници от противоположния пол.

Други деца се затрудняват да разбират емоциите на другите и да усещат кога е подходящо да започват или да завършват разговор.

Увереност

Увереността обхваща вярата в себе си и в способностите си и подход към живота базиран на здрава самооценка. Това се отразява положително както на академичните способности, така и на личностните качества (като умение за последователност и отговорност).

Здравословното ниво на увереност помага на процеса на учене. Уверените учащи умеят да поемат разумни рискове, да поемат инициативата, да се изправят пред предизвикателства, да учат нови умения и да не се отказват лесно при поява на трудности и да се учат от грешките.

Курсове по Английски език

Онлайн индивидуални курсове по английски език за деца и възрастни. Подходящи за начинаещи до професионалисти, кандидат студенти и интервюта за работа.

Дете, което е отворено за научаване на нови неща, има много повече шансове за успех, отколкото дете, което се фокусира върху страха от грешки и моментите на несправяне.

Усвояването на здравословен подход към ученето в ранните детски години се превръща в успешен и благотворен подход към живота и след излизането от детството.

Разбира се, нивото на увереност варира за всеки отделен човек според конкретната сфера и задача, с която се занимава в момента. Например, ученик, който е много уверен в математическите си умения, може да е по-малко уверен в езиковите умения.

Една иновативна и ефективна програма за развиване на когнитивните функции на деца и възрастни е Fast ForWord. Тя е създадена от невроучени с цел трениране на мозъка, така че да се стимулира създаването на нови невронни връзки в областите отговорни за четене, усвояване на английски език, концентрация, слухова обработка, работна памет, логическо мислене и т.н. Fast ForWord се използва успешно и в училищна, и в домашна обстановка.

При редовна употреба, се постига значително подобряване на изброените когнитивни функции в рамките на няколко месеца. Това се отразява положително както на уменията за учене, така и на нивото на увереност на децата.

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.

Можете да прочетете повече по темата във втората част на статията:

Източник: Gemm Learning

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord