Детското ментално здраве и приключенските игри навън – каква е връзката според учените?

children adventure play in nature

Децата, които прекарват повече време навън в приключенски игри, по-рядко страдат от тревожност или депресия. Това е изводът на учените от Университета в Ексетър след направено изследване, което е обхващало и периода на пандемията. Резултатите показват също така, че децата, които са имали достатъчно игри навън в природата, са били по-щастливи по време на локдауните в сравнение с другите деца, прекарали свободното си време вкъщи пред екрана на устройства.

Родителите на малките участници в изследването били попитани колко често децата им имат възможността да играят игри, които са вълнуващи и са свързани с изследване на непознати места и преодоляване на страха от неизвестността. Такива игри обикновено включват катерене по дървета, каране на колека по пътеки в природата, плуване в река, конна езда, ориентиране в гориста местност и т.н. Това са неща, които днешните деца все по-рядко имат шанса да правят.

Учените изследвали въпроса дали тези игри имат висока стойност като възможност за усвояване на ценни умения и изграждане на устойчивост в децата, което е от значение за превенция на проблеми с менталното и емоционално здраве.

В изследването са участвали приблизително 2 500 родители на деца на възраст 5-11 години. Родителите трябвало да попълнят въпросници за игрите, в които децата се включват и за общото им ментално здраве, както и за нагласите и настроенията на малките участници по време на локдауните.

Изследователите открили, че децата, които прекарват повече време в игри навън, имат по-малко проблеми с емоционалното здраве като тревожност и депресивни състояния.

Учените наблягат на факта, че този вид дейности са безплатни, а в същото време развиват креативността, логическото мислене на децата и много други емоционални, когнитивни и физически умения. Те подчертават, че е необходимо да се инвестира в защитаване на природните пространства, парковете и детските площадките, които да са специално проектирани за предлагане на възможности за приключенски игри.

Учените са убедени, че децата и подрастващите имат нужда от повече свобода сред природата и възможности да преодоляват предизвикателства под формата на игра, както и да се учат да поемат разумни рискове. Така те усвояват физически, емоционални и когнитивни умения, които са важни за емоционалното им здраве и успех във всяка една житейска област.

Развиване на уменията за учене с помощта на невронауката

По отношение на развиването на когнитивни (мисловни) умения при децата, невроучени са създали специално разработени софтуерни програми като Fast ForWord, които водят до ефективно подобряване на тези умения. Използването на тази програма стимулира мозъка да изгражда невронни мрежи, които са свързани с уменията за четене, логическо мислене, концентрация и фокус на внимание, слухова обработка, работна памет и усвояване на английски език.

Децата, които се занимават с програмата всеки ден в рамките на няколко месеца, подобряват уменията си за учене и справянето с учебните задачи и тестове. Това се отразява положително на самооценката им и вярата в собствените способности за развитие и усъвършенстване.

Източник: Neuroscience News

  • Ментално здраве

  • Емоционално здраве

  • Проблеми с емоционалното здраве

  • Логическо мислене

  • Физически умения

  • Емоционални умения

  • Когнитивни умения
  • Fast ForWord

  • Учене на английски език

За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord