Ролята на детската увереност за успешно учене – вижте как да я подхранвате!

Обратната връзка от учители и родители

Известно е колко е важно да се подхранва увереността на детето, че може да се справи с ученето. Вярата в себе си е като гориво, което задвижва ученика към приемане на нови предизвикателства и правене на усилия, когато е трудно. За съжаление, често се случва родителите да пренебрегват значението на подхранването на увереността на детето и да се съсредоточават само върху днешните домашни и подготовката за утрешния тест в училище.

Когато се чувстваме по-уверени, е много по-вероятно да започваме нови дейности, да подобряваме способностите си и да надграждаме знанията си. Увереността помага и за увеличаването на устойчивостта ни, умението да се учим от грешките и да опитваме отново.

Историята на Fast ForWord

Мозъчна пластичност за обучение и терапия. История на създателите доктори Мерзеник, Талал, Дженкинс и Милър. Основни ползи от обучението чрез Fast ForWord.
Нагласата за увереност започва с окуражаващи думи

Изключително важно е да се използват положителни, окуражаващи думи вместо негативност по отношение на ученето. Говорете често за силните страни на детето и успехите му, дори и най-малките, за да създадете нагласа в него, че е способно и има умения да се справя със задачите. Тези разговори са още по-важни за децата, които имат някакви затруднения с учебния процес заради дислексия, разстройство на слуховата обработка или друго разстройство засягащо уменията за учене. Когато те знаят, че имат силни страни, става по-лесно за тях да приемат, че имат и слаби страни, които могат да подобрят като полагат усилия.

Положителните, окуражаващи думи показват вярата ви в детето и подхранват неговата собствена вяра в себе си. Ефектът на негативните думи е точно обратният. Ако родителят използва изречения като: „Защо се бавиш толкова? Какво чак толкова трудно има?“, това обезсърчава детето и създава негативна нагласа у него към ученето и към себе си.

Терапия чрез мозъчна пластичност​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.
Не сравнявайте детето си с другите деца

Сравняването на детето с други деца не води до вяра в собствените му способности, а подкопава самооценката му. Много вреден е ефектът върху детската психика от сравняването на детето с брат/сестра, приятели, съученици, съседски деца. Това разрушава отношенията между тях, създава осъзната или неосъзната враждебност, усещане за вътрешна несигурност и постоянно конкуриране.

Не се разстройвайте от детските грешки

Никой не е перфектен. Вашето дете има правото да прави грешки в процеса на учене. Задачата на родителите е да окуражават детето да се учи от грешките си и да продължи да опитва и да полага усилия със знанието, че по този начин се подобрява и става още по-силно и уверено.

Страхът от правенето на грешки би била голяма пречка пред развитието му. Ето защо е нужно да му помогнете в изграждането на здравословна нагласа към грешките.

Английски език за деца и ученици​

Онлайн индивидуален курс по английски език за деца и ученици. Подходящ за начинаещи (A0) до кандидат студенти (C1 и C2).
Използвайте съвременни ефективни средства за подпомагане развитието на когнитивните умения

Когнитивните умения са в основата на процеса на учене. Те включват: умения за четене, усвояване на английски език, логическо мислене, слухова обработка, концентрация, работна памет и т.н. Невроучени са разработили програми за подобряване на тези умения при деца и възрастни. Fast ForWord е софтуерна програма, която стимулира мозъка да изгражда нови невронни мрежи в областите, които отговарят за изброените когнитивни процеси. Използва се от учениците както в училищна, така и в домашна обстановка.

Когато децата развият когнитивните си умения, се справят по-добре с ученето, а това повишава по естествен начин и тяхната увереност.

Можете да прочетете повече във втората част на статията тук: „Увереността на детето в способностите му за успешно учене – как да му помогнете да я развие?„.

Източник: Gemm Learning

Терапия чрез Fast ForWord​

Помощ при дислексия, хиперактивност, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка, обучителни трудности и затруднения при изучаването на английски.
За нас
Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…
Абониране
Виж още

За нас

Европейски център по невронауки е водещ доставчик на образователни технологии, учебни програми и професионални решения за обучение…

Услуги

Терапия на аутизъм чрез Fast ForWord

Научно изследване на биологичните промени в слуховата функция при деца с аутизъм при третиране с програмата Fast ForWord.

Списък за родители с най-често срещани симптоми

Детето ви има ли затруднения с ученето?

Терапия на нарушения на слуховата обработка чрез Fast ForWord

Научно изследване: Откриване и лечение на деца с Централно нарушение на слуховата обработка (ЦНСО)

Терапия на Дислексия чрез Fast ForWord

Научно изследване: Невродефицити у деца с дислексия смекчена чрез Fast ForWord – доказателства чрез фЯМР

41 когнитивни умения

Терапия чрез Fast ForWord

Английски чрез Fast ForWord